Huvudnyheter

Anette Karlsson: ”Jag är jättestolt över våra medlemmar och kandidater”

Foto: Fredrik Wickholm
FSD:s ordförande Anette Karlsson fick 742 röster i kommunalvalet i Borgå.

ABL nådde FSD:s ordförande Anette Karlsson för en kommentar efter styrelsemötet där FSD:s styrelse diskuterade valresultatet. SDP:s ställning som Finlands näst största kommunparti är ett resultat som hon är nöjd med, speciellt med tanke på hur svår kampanjen var i år.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Kampanjen kom inte ut på samma sätt som den brukar på grund av pandemiläget och röstningsaktiviteten blev mycket låg, konstaterar Karlsson.

 

Enligt henne är det ofta en protestanda som driver folk till valurnorna i kommunalval.

 

– Regeringen har satsat på utbildning och riktat resurser till kommunerna. Inga stora nedskärningar har gjorts och det fanns ingenting som man behövde aktivera sig emot, funderar Karlsson kring orsakerna till den låga aktiviteten som också till en viss del präglade kampanjarbetet i undantagsförhållandena.

 

– Folk har inte träffats på ett år och det har inte bildats ett liknande laganda som det brukar vara. Valet syntes inte på samma sätt som vanligt och kampanjen blev lång för kandidaterna. Dessutom gällde den nationella diskussionen frågor som inte var aktuella inför kommunalvalet, om man tänker på de frågor som väckte mest diskussion i pressen.

 

Karlsson var nöjd med den höga förhandsröstningsprocenten men sedan tror hon att många reste till sina stugor på valdagen.

 

– Den lägre röstningsaktiviteten på valdagen berodde säkert på att folk njöt av sommaren.

 

Att olika partier drabbas av ett lägre valdeltagande på olika sätt är ett känt fenomen. Karlsson hänvisar till siffror från Helsingfors som förekommer i Folke Sundmans valanalys.

 

– Samlingspartiet har trogna väljare, många högutbildade och företagare, det är lite som med SFP:s väljare också. Soffan blev den stora vinnaren den här gången, säger Karlsson.

 

Sannfinländarna fick ett fotfäste i Svenskfinland på ett sätt som oroar Karlsson. Hon är nöjd med att partiets gallupunderstöd inte materialiserades men hon har svårt att förstå att partiet har understöd bland svenskspråkiga.

 

– Det är ett parti som har invandrar- och minoritetsfientliga tankar och fortfarande ofta en negativ inställning till svenskan.

 

Fast kampanjomständigheterna var svåra och det var svårt att göra lagarbete på det vanliga sättet, är Karlsson ändå nöjd med det egna fotfolkets insatser.

 

– Jag är jättestolt över våra medlemmar och kandidater som har gjort ett fint valarbete i en svår situation, fast valstämningen var annorlunda.

 

Personligen klarade sig Karlsson utmärkt och fick 742 röster i Borgå där SDP annars backade med två mandat. Bara Johan Kvarnström i Raseborg fick fler röster av FSD:s kandidater än Karlsson och av de kvinnliga FSD-kandidaterna var hon överlägsen etta. Bland kvinnorna var Rebecca Åkers tvåa i antalet röster. Karlssons situation var på det sättet liknande om man jämför med Kvarnström och Åkers att den egna kampanjen lyckades bättre än partiets insats i den egna kommunen i helhet.

 

Det egna röstetalet var dessutom det näst största i Borgå efter SFP:s Mikaela Nylander.

 

– Man är ju tacksam för det och positivt överraskad för ett så stort och brett stöd. Det innebär att folk litar på att man sköter sina uppdrag, avslutar Karlsson.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE