Nyheter

Anette Karlsson om Sipiläs Finland: Som Nottingham utan Robin Hood

FSD:s vice ordförande beskriver dagens Finland som ett samhälle “där de svagaste får bära det största ansvaret”.

 

Då jag för några år sedan läste regeringen Sipiläs program kändes det som jag skulle ha vaknat i Nottingham, utan Robin Hood… Tyvärr känner jag fortfarande lika, sade Anette Karlsson från Borgå i ett tal under FSD:s kongress i Vasa.

 

Hon konstaterade att regeringen öppet medgett att den förda politiken ökat inkomstklyftorna och hälsoskillnaderna, men ändå fortsätter på samma spår.

 

Regeringens budgetförslag tar bort 37 euro av dem som har det minst och gynnar dem som har det bäst med 400 euro. Precis som i Nottingham åker också finska rika i vagnar och fattiga hamnar att gå barfota.

 

Den nordiska välfärdsstatens framgångar bygger på att man tar hand om de mest utsatta i samhället. Karlsson uttryckte därför stark oro över att det finländska samhället nu delas allt tydligare i “de som har det jättebra och i de som har det dåligt.”

 

Hon tog vidare upp en rapport av  Institutet för välfärd och hälsa som visar att fattiga i genomsnitt lever kortare tid än rika. Försök att råda bot på problemet har under denna regeringsperiod hamnat i fötterna “på den röriga landskapsreformen och privatiseringsivern” enligt Karlsson.

 

– Människorna önskar simpla saker av vårdreformen. Man vill ha vård utan långa köer. Kundavgifterna får inte bli för stora. Vården måste vara kvalitativ. Socialvården måste fungera som en helhet. Barn, åldringar och handikappade bör tas hand om. I regeringens modell blir alla dessa önskemål obesvarade, sade Karlsson som hellre ser upp till den svenska socialdemokratiska regeringens åtgärder, med satsningar på utbildning, höjda pensioner och barnbidrag osv.

 

– Finska regeringen och arbetsgivarsidan har valt en annan väg än Sverige – Finland har valt fel väg.

 

Karlsson är övertygad om att socialdemokrater kan erbjuda bättre alternativ och svara på framtidens utmaningar på ett socialt rättvist sätt. Hon tog bland annat vidare upp att den förändrade arbetsmarknaden kräver skyddsnät och att löntagarna ska få sin del av den ekonomiska tillväxten. Därtill gäller det att förhindra klimatförändringen och skydda naturen, samt satsa på att ha världens bästa skola och hälsovård.

 

– För första gången på hundra år har kunskapsnivån sjunkit i Finland. I en internationell jämförelse deltar färre finska barn i småbarnsfostran än vad de gör i andra europeiska länder. En kvalitativ småbarnsfostran ger barnen kunskaper som stöder dem på skolvägen och förebygger utslagning. Därför har vi socialdemokrater jobbat för en subjektiv dagvårdsrätt samt en avgiftsfri småbarnsfostran.

– I största utslagningsfara är unga som inte får studieplats eller jobb efter grundskolan. Speciellt sårbara är pojkarna. Vi måste vända kälken och få kunskapsnivån att stiga. Vi ska använda ny pedagogik och digitalisering som redskap för att igen en gång bygga världens bästa grundskola, sade Anette Karlsson.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE