Politiikka

Aniharva isä käyttää vanhempainvapaataan – Ruotsissa huimasti enemmän

Thinkstock
Suomessa vain 1-3 prosenttia isistä käyttää vanhempainvapaataan.
Thinkstock
Suomessa vain 1-3 prosenttia isistä käyttää vanhempainvapaataan.
Thinkstock
Suomessa vain 1-3 prosenttia isistä käyttää vanhempainvapaataan.

SAK kannustaisi isiä perhevapaille tasaamalla vanhempain- ja hoitorahan vanhempien kesken.

Vanhempainvapaalle jää isistä Suomessa vain 1–3 prosenttia ja hoitorahan käyttäjistä isiä oli viime vuonna seitsemän prosenttia. Isyysvapaata käyttää 78 prosenttia isistä. Yhteensä isät käyttävät seitsemän prosenttia perhevapaista, kun Ruotsissa vastaava luku on 25 prosenttia.

Suomen suurimman palkansaajajärjestön puheenjohtaja Jarkko Eloranta painottaa, että uudistukselle on selvä tarve, sillä Tilastokeskuksen vuoden 2013 työolotutkimuksen mukaan noin joka kolmas isä kokee perhevapaille jäämisen työpaikallaan melko tai erittäin vaikeaksi.

–   Kustannusvapaa SAK:n perhevapaamalli osoittaa, ettei tasa-arvon edistäminen vaadi lisärahoitusta vaan ainoastaan rohkeaa uudistamista. Jos aloitamme valmistelut nyt, saamme isiä tukevat uudistukset voimaan viimeistään ensi vaalikaudella.

–   Työyhteisöt pitävät lyhyttä isyyslomaa nykyisin itsestäänselvyytenä, vaikka vielä muutama vuosikymmen sitten isällä ei ollut lainkaan oikeutta isyysvapaaseen. Tämä todistaa, että korvamerkitty etuus on tehokas tapa muuttaa vanhempien ja työpaikkojen asenteita, Eloranta muistuttaa.

SAK:n mallissa vanhemmat voisivat luovuttaa osan etuuksistaan toiselle huoltajalle tai muulle läheiselle, vain kolmen kuukauden kiintiö on pidettävä itse. Etuuspäiviä voisi myös käyttää yksittäin, puolitettuina sekä lyhyenä tai pitkänä pätkänä.

–   Isän kynnys lähteä perhevapaalle laskee, jos etuudet toimivat ylimääräisten vapaapäivien tapaan. Malli sujuvoittaa perheen ja työelämän yhdistämistä.

Isänpäivänä SAK haluaa muistuttaa myös niistä isistä, jotka jäävät nykyisessä järjestelmässä ilman perhe-etuuksia jäykkien sääntöjen vuoksi. Esimerkiksi etäisät ja lasta yksin hoitavat yksinhuoltajaisät jäävät vanhempainvapaiden ulkopuolelle.

– Kelan tehtävä ei ole päättää siitä, kuka on lapsen lähimmäinen. Kaikkia perheitä on kohdeltava tasapuolisesti niin, että he saavat vapaasti jaettavakseen saman verran etuuksia, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta painottaa.

SAK korjasi SAK:n työolotutkimuksen Tilastokeskuksen Työolotutkimukseksi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat