Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Anna Kontulan toiminnasta valtava kanteluryöppy

Kansanedustaja Anna Kontula.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontulan toiminnasta on tehty peräti parisenkymmentä kantelua oikeusasiamiehen toimistoon.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kontula pidätettiin Israelissa tässä kuussa, koska hän oli pyrkimässä kansalaisaktivistien ryhmän kanssa Gazan palestiinalaisalueelle. Aikomuksena oli leikata reikä Gazan ja Israelin väliseen aitaan ja muun muassa vastustaa asekauppaa Israelin kanssa.

Lue lisää: Lisää tietoa Kontulan toiminnasta Israelissa – kirja tulossa, arvioi että olisi voinut joutua jopa ammutuksi

Esittelijäneuvos Mikko Sarja toteaa Demokraatille, että käytännössä kantelut liittyvät mielenilmaukseen, jossa Kontula oli pyrkimässä Israelissa Gazan rajan yli.

– Jos toimivaltuuksien näkökulmasta asiaa arvioin, kansanedustajat eivät kuulu ollenkaan oikeusasiamiehen valvottaviin. Vaikka näitä ei ole vielä ratkaistu, on varsin todennäköistä, että nämä jäävät tutkimatta, Sarja ennakoi.

Oikeuskanslerille on tullut Kontulan Israel-aktivismista yksi kantelu. Sitäkään tuskin tutkittaneen toimivallan puutteen vuoksi.

Oikeusasiamiehen osalta Sarja toteaa, että kansanedustajat vastaavat toiminnastaan äänestäjille, johon heillä on perustuslailla säädetty vastuu.

– Se on luottamustehtävä, siihen eivät oikeusasiamiehenkään valtuudet ulotu.

Kanteluita oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille ovat Kontulan tapauksessa tehneet yksityishenkilöt.

Sarjan mukaan ei ole tavatonta, että kanteluita on jopa parikymmentä. Näin voi käydä, jos jokin asia on saanut voimakkaasti julkisuutta.

– Aika useasti kansanedustajiin liittyvät asiat tuottavat kanteluita, vaikka emme niille mitään voi. Esimerkiksi jokin aika sitten kun oli kansanedustajien sopeutumisrahakysymykset tai asumisjärjestelyt kulukorvauksineen, ei niitäkään voitu täällä arvioida, toimivalta puuttuu, Sarja toteaa.

Tuomioja mukana eilisessä tilaisuudessa.

Kontulan toiminta on herättänyt valtavasti keskustelua, paitsi kotimaista myös kansainvälistä. Esimerkiksi Juutalaisten maailmankonferenssi on arvostellut Kontulaa.

Helsingissä järjestettiin eilen Rauhanfoorumi-tilaisuus, jossa puhui muun muassa kansanedustaja Erkki Tuomioja. Siellä Kontulan toiminta sai kiitosta. Puhujina olivat Sahar Vardi, joka on American Friends Service Committeen Israelin ohjelman johtaja sekä Ahmed Abu Artema Gazasta.

Ahmedin kirjoitus Facebookiin kaksi vuotta sitten hashtagilla #GreatReturnMarch oli alku Gazan viikoittaisille paluumarssimielenosoituksille, joita hän on ollut mukana järjestämässä, Rauhanfoorumi tiedottaa.

– Gazan palestiinalaiset arvostavat Anna Kontulan rohkeaa tekoa, joka auttaa kiinnittämään huomiota ihmisiin, jotka kärsivät ja kamppailevat vapaudesta ja ihmisarvoisesta elämästä, Artema toteaa Rauhanfoorumin tiedotteessa.

Tilaisuudessa puhui myös SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja.

– Juutalaisiin ryhmänä kohdistuva vihapuhe ja vihateot ovat aina tuomittavaa antisemitismiä eikä sille tässäkään tilaisuudessa anneta vähäisintäkään hyväksyntää. Israelin politiikan arvostelu ei ole anti-semitismiä silloin kun se tapahtuu samoilla kriteereillä kuin arvioimme minkä tahansa muun valtion kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien kunnioitusta. Osallistun tilaisuuteen siksi, että haluan olla solidaarinen kaikkien niiden kanssa jotka toimivat sellaisen oikeudenmukaisen rauhan toteuttamiseksi joka mahdollistaa niin juutalaisten kuin palestiinalaisten rauhanomaisen keskinäiseen kunnioitukseen perustuvan rinnakkaiselon, Tuomioja päivitti ennen tilaisuutta Facebookissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE