Turva – Hymy

Anneli Kiljunen huolissaan alkoholin käytön kasvusta – ”Oppositiosta on surullista katsoa, miten kokoomus jyrää tällä hetkellä hallituksen sisällä”

Kansanedustaja Anneli Kiljunen.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta yritti tällä viikolla taajaan järjestetyin kokouksin ratkaista kysymystä alkoholin etämyynnistä.

Tulkinta jäi kuitenkin edelleen epäselväksi. Alkoholin etämyynti on lain perustelujen mukaan kiellettyä, mutta asiasta ei ole kirjauksia pykälässä.

– Me emme pystyneet selkeyttämään etämyyntiä perustuslakivaliokunnan toivomalla tavalla. Perustuslakivaliokunta oli toivonut, että eduskunta selkeyttäisi pykälää eli että ristiriita pykälän ja perusteiden välillä selvennettäisiin. Toisin sanoen sen mukaan olisi pitänyt tehdä etämyynnin kieltävä pykälä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) esittikin valiokunnassaan, että etämyynti kiellettäisiin pykälässä. Näin asia olisi pystytty selkeyttämään jo nyt eikä olisi tarvittu enää lisäselvityksiä. Esitys hävisi äänin 9–6, 1 tyhjä.

– Tilanne jäi epäselväksi sen takia, että hallituspuolueet eivät olleet valmiit tekemään tarvittavaa pykälää asian selkeyttämiseksi, Kiljunen summaa.

”Pykäläkirjaukset olisi voitu tehdä jo nyt.”

Tällä hetkellä alkoholin etämyynti on siis kiellettyä vain alkoholilain perustelujen mukaan.

– Samanaikaisesti meidän pitää muistaa, että ostaminen ulkomailta on mahdollista omaan käyttöön, kun se toteutetaan säännösten mukaisesti. Eli etämyynti ei sinällään kiellä alkoholin ostamista omaan käyttöön.

Etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa yksityishenkilö on ostanut toisesta jäsenvaltiosta kulutukseen luovutettuja valmisteveron alaisia tuotteita, jotka etämyyjä tai joku tämän puolesta suoraan tai välillisesti lähettää tai kuljettaa Suomeen. Etäostossa kuljetus järjestetään itse.

SDP:n sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet pitävät tärkeänä, että Alkon monopolin turvaaminen varmistetaan. Sen takia etämyynnin kielto halutaan saada pykäliin.

– Alkolla on selkeä rooli myös kansanterveyden näkökulmasta. Jos Alkon monopoli murenee se tarkoittaa, että meillä alkoholin myynti, tuonti ja käyttö räjähtävät käsiin. Sen takia tässä on Alkon monopolin ja etämyynnin yhteys niin tärkeä, Anneli Kiljunen sanoo.

– Myönteistä oli, että tämän prosessin aikana hallitus omassa tekstissään kuitenkin edellyttää, että säännöksiä selvennetään jatkossa, mutta se ei poista sitä tilannetta, että pykäläkirjaukset olisi voitu tehdä jo nyt.

– Valiokunnan selkeä enemmistö puhui, että Alkon monopolin säilyttäminen on ensiarvoisen tärkeää.

”4,7% voitti äänin 13–3.”

Valiokunta edellyttää, että sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee etämyynti-asiaa eteenpäin.

Mietinnössä lukee seuraavasti:

Valiokunta ehdottaa, että etämyyntiä koskevat säännökset selvennetään ottaen huomioon unionin oikeuden vaatimukset sekä KKO:n tuleva ratkaisu Visnapuu-tapauksessa. Sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla olevassa valmistelussa tulee EU-oikeudellisten reunaehtojen ohella ottaa huomioon erityisesti se, että etämyyntiä koskevat ratkaisut eivät saa vaarantaa laissa säädetyn vahvuusrajan ylittävien alkoholijuomien vähittäismyynnin yksinoikeuden säilyttämistä. Valmistelussa tulee ottaa huomioon myös valmisteverojen sujuvalle perinnälle asetettavat vaatimukset.

Jos Alkon monopoli murenisi ja alkoholin vapaa tuonti ja myynti sallittaisiin, Kiljunen listaa monia ongelmia, jotka tästä seuraisivat: muun muassa rikollisuuden lisääntyminen, terveyshaitat, perheväkivalta, poissaolot työstä ja työhyvinvoinnin heikentyminen.

Myös esimerkiksi poliisien resurssitarpeet kasvaisivat ja harmaan talouden valvonta vaikeutuisi. Seuraukset lasten ja nuorten hyvinvoinnille olisivat mittavat.

– Selkeä huoli minulla on siitä, että yksi puolue, kokoomus ohjaa hyvin pitkälle niin hallituksen alkoholipolitiikan linjauksia ja päätöksiä kuin myös pyrkii vaikuttamaan opposition toimintaan alkoholipolitiikassa.

– Oppositiosta on surullista katsoa sitä, miten kokoomus jyrää tällä hetkellä hallituksen sisällä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta äänesti myös alkoholiprosentista. Äänin 13–3 se päätyi kannattamaan 4,7%:a hallituksen esittämän 5,5%:n sijaan. Kyse on siitä, kuinka vahvaa alkoholia voi myydä vähittäiskaupassa.

Alkoholin valmistustavasta äänestettiin myös, äänin 10–6 limuviinat ovat tulossa kauppoihin.

Etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa yksityishenkilö on ostanut toisesta jäsenvaltiosta kulutukseen luovutettuja valmisteveron alaisia tuotteita, jotka etämyyjä tai joku tämän puolesta suoraan tai välillisesti lähettää tai kuljettaa Suomeen.

SDP:n Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen kommentoivat tuoreeltaan Saksan demarien ratkaisua

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Eurooppa on kääntänyt uuden lehden, arvioi SDP:n kansanedustaja Timo Harakka tuoreeltaan Saksan demarien päätöstä neuvotella yhteishallituksesta CDU:n kanssa.

Harakan mukaan myös Sipilän hallituksen on muutettava suuntaa tai jäätävä peräkammariin, kun Saksa ja Ranska johtavat EU:n tulevaisuutta.

– Jo nyt tiedetään, että uusi hallitus kääntää Saksan EU- ja EMU-linjan nykyistä yhteisvastuullisemmaksi. Se ajaa aktiivisesti välttämättömiä EMU-uudistuksia, joita Suomen europelkoinen hallitus on väistellyt ja vastustanut.

Haaste on Harakan mukaan erityisen kiusallinen kokoomukselle, joka on hänen mukaansa perinteisesti ollut EU-intoisin puolue, mutta on antautunut nykyisessä hallituksessa yhden prosentin populisteille.

– Kokoomuksen EU-linjassa on paljon näpertelyä, mutta ei yhtään näkyä Euroopan tulevaisuudesta, Harakka sanoo tiedotteessa.

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen kommentoi asiaa puolestaan Twitterissä.

”Saksan SPD:n päätös aloittaa hallitusneuvottelut Merkelin kanssa on hyvä uutinen. Täytyy silti muistaa, että SPD on päättänyt järjestää jäsenäänestyksen lopullisesta neuvottelutuloksesta. Hallitusohjelmaneuvotteluille tulee paljon painoa.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Yli 1 000 000 ääntä jo annettu presidentinvaaleissa

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä on iltapäivään mennessä kertynyt jo yli miljoona ääntä. Oikeusministeriön tulospalvelun mukaan ääniä oli ensimmäisen kierroksen äänestyksessä kertynyt lähes 1 020 000.

Äänestysprosentti on noussut 24 prosenttiin. Äänestämässä on tämän päivän aikana käynyt hiukan yli 100 000 äänioikeutettua.

Keskustelua aiheesta

Ranskan mitta täyttyi Syyrian tilanteen vuoksi

Kuva: Lehtikuva

Ranska on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle Syyriassa kiihtyneiden taistelujen takia. Ranska on huolestunut taistelujen aiheuttamista ”humanitaarisista riskeistä”.

Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan huolta aiheuttaa Syyrian tilanteen räikeä huononeminen. Le Drian kommentoi tilannetta sen jälkeen, kun Turkki aloitti eilen maaoperaation kurdijoukkoja vastaan Afrinin alueella Syyrian pohjoisosassa.

Ranskan puolustusministeri puolestaan vaati Turkkia lopettamaan operaation Syyrian kurdeja vastaan. Puolustusministeri Florence Parlyn mukaan Turkin operaatio estää kurdijoukkoja taistelemasta kansainvälisen koalition rinnalla jihadisteja vastaan Syyriassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo toivovansa, että operaatio Pohjois-Syyriassa saadaan suoritetuksi ”lyhyessä ajassa”. Erdogan puhui kannattajilleen Bursan maakunnassa Luoteis-Turkissa.

Turkki on iskenyt kurdien YPG-joukkoja vastaan. Se pitää YPG:tä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon kytköksissä olevana terroristijärjestönä ja haluaa sen joukot pois rajojensa läheisyydestä.

Erdoganin mukaan operaation tavoitteena on karkottaa YPG paitsi Afrinista, myös idempänä sijaitsevasta Manjibista.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Sampo Terhoa ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta – sille vetää vertoja vain Sinisten vehkeily

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajan Sampo Terhon viikonloppuna esittämiä näkemyksiä politiikasta, puolueista ja poliitikoista ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään”, julisti Suomen eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ensin lauantaina.

Terhon mukaan hän ei ihmettele ollenkaan, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

Kaikki on politiikassa sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin.

Sunnuntaina Terho jatkoi kaiken moittimista sanomalla, että ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää”.

Jo on aikoihin eletty!

Terho itse kuuluu vehkeilijöihin, jotka päättivät perussuomalaisten puoluekokouksen puoluedemokraattisiin henkilövalintoihin tyytymättöminä juonitella silloista puoluettaan ja sen vastavalittua johtoa vastaan loikkaamalla samoin tein perussuomalaisten eduskuntaryhmästä omaksi Sinisten ryhmäksi ja tavoitella ministeripaikkojen säilyttämistä Sipilän hallituksessa perussuomalaisten kustannuksella.

Jos tämä ei ole sitä, mistä Terho lauantaina ja sunnuntaina arvosteli muita, en tiedä, mikä on.

Kaikki on politiikassa toki sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin. Kansa päättää vaaleissa, mitä mieltä se on Terhosta ja muista sinisistä vallantavoittelijoista.

Keskustelua aiheesta

Siniset keksivät syyn, miksi äänestää heitä: ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Sinisen tulevaisuuden puoluehallituksen kokouksessa lauantaina puolueelle hyväksyttiin noin 200 uutta jäsentä, mikä lähes kaksinkertaisti puolueen jäsenmäärän yli viiteen sataan, puolue kertoo tiedotteessaan.

Joulukuussa perustetun puolueen puoluehallitus kokoontui lauantaina ensimmäistä kertaa.

– Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää, puolueen puheenjohtaja Sampo Terho sanoo.

Sinisten tavoitteena on saada ensi syksyn maakuntavaaleissa edustus kaikkiin maakuntavaltuustoihin. Puoluehallitus nimitti maakuntavaalien vaalipäälliköksi Pekka M. Sinisalon, joka toimii myös Sinisten Uudenmaan piirin puheenjohtajana.

Puoluesihteeri Matti Torvisen mukaan puolueen 13 piiriä ja 40 yhdistystä ovat antaneet runsaasti evästystä puolueen maakuntavaaliohjelmalle. Ohjelman työstäminen jatkuu ja se esitellään maaliskuussa.

– Ohjelmamme tähtää malliin, jossa julkinen sosiaali- ja terveyspalvelu on isäntä ja yksityinen sen renki. Monikansalliset terveysjätit eivät ota Suomea haltuunsa, Torvinen sanoo.

Keskustelua aiheesta