Nyheter

Annika Lyytikäinen var nöjd med KD:s insats i Österbotten trots att partiet blev utan mandat i EU-valet

Topi Lappalainen
Annika Lyytikäinen är ordförande för KD:s Svenska Organisation.

ABL besökte Kristdemokraternas valvaka i samband med EU-valet den 9 juni. Kristdemokraterna i Finland fick inget mandat alls i EU-parlamentet men valkampanjen nådde viss synlighet och visade organisatorisk styrka i Svenskfinland, främst i Österbotten.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

På valvakan samtalade ABL med Annika Lyytikäinen som säger att hon har varit ordförande för KD:s Svenska Organisation sedan ett halvår tillbaka. Stället där valvakan hölls var för övrigt det femstjärniga lyxhotellet The Hotel Maria som på den ryska tiden var officerskasern för Nylands skarpskyttebataljon. Av den orsaken råkar det också vara officerssonen och poeten Gunnar Björlings födelsehus.

Lyytikäinen berättar för ABL att hon själv är språköfinlandssvensk från Kouvola, har bott i Helsingfors i tio år, varit tidigare ordförande för KD Unga och arbetat som assistent åt partiets finlandssvenska riksdagsledamot Peter Östman från Larsmo i Vasa valkrets.

KD har tre särförbund, nämligen KD:s Svenska Organisation, KD Unga och partiets kvinnoorganisation.

– Våra medlemmar är ungefär tio procent av partimedlemmarna och en majoritet av KD:s svenska medlemmar bor i Österbotten, sade Lyytikäinen.

– Vi är jättestarka i Österbotten. Mitt val som ordförande för KD:s Svenska Organisation var kanske en satsning för att kunna satsa mer på Södra Finland.

Lyytikäinen påpekade att Finlands mest kristdemokratiska kommun är Larsmo där Peter Östman kommer ifrån.

– Där har vi ett starkt fotfäste. Kampen mellan David Pettersson, vår vice ordförande i partiet, en stark man i Pedersöre, och Anna-Maja Henriksson har varit ganska stor. Om man har läst insändarsidorna i österbottnisk lokalpress har man säkert dagligen mötts av den här kampen.

I EU-valet fick KD slutligen 4,1 procent av rösterna och blev alltså utan mandat. I det skedet som intervjun gjordes fanns det ännu många röster kvar att räkna men enligt förhandsrösterna skulle mandatet utebli och Lyytikäinen konstaterade att KD:s medlemmar brukar förhandsrösta flitigt. Visserligen hade partiet ett valförbund med Rörelse Nu och det var oklart hur många röster de skulle få under valdagen.

Det visade sig att rösterna för Rörelse Nu fördelade sig jämnare än KD:s röster mellan förhandsrösterna och valdagens röster, men i och med att Rörelse Nu bara tog 0,5 procent av rösterna, hjälpte inte valförbundet KD över tröskeln till EU-parlamentet.

KD fick sammanlagt 75 426 röster, av vilka 43 781 var förhandsröster. Rörelse Nu fick sammanlagt 9 641 röster, av vilka 5 015 var förhandsröster.

På grund av valförbundet satsade de flesta KD-väljare på att koncentrera sina röster åt den före detta samlingspartisten Eija-Riitta Korhola som fick 45 167 röster. KD:s finlandssvenska kandidat David Pettersson fick 3 499 röster, varav 2 909 i Vasa valkrets. För att jämföra kan man nämna att Petterssons resultat som helhet var i samma klass vad FSD:s ordförande Dimitri Qvintus fick som personligt resultat, 3 395 röster. I Vasa valkrets fick helsingforsbon Qvintus 555 röster. Som helhet fick SDP 9,1 procent av rösterna i Vasa valkrets mot 8,0 procent för KD.

Flest röster på Rörelse Nus lista fick den före detta socialdemokraten Satu Taavitsainen från S:t Michel. Hon fick 2 161 röster. Som socialdemokrat hade Taavitsainens resultat i EU-valet 2019 varit 13 360 röster och en ersättarplats. Nu fick KD inte särskilt mycket hjälp av Rörelse Nu, även om man hade hoppats på att valförbundet skulle säkra ett mandat gemensamt för de två partierna.

Lyytikäinen menade att kampanjen för KD:s del hade gått i positiva tecken, eftersom KD:s gallupsiffror före valet visade en positiv trend.

– Vi har haft ett lyft i partiunderstödet som har synts i galluparna, konstaterade hon.

– Vi har haft väldigt goda förutsättningar. Trenden har inte varit så här bra på över tio år och därför kunde vi nu förvänta oss att eventuellt knipa ett mandat.

Stämningen var ändå något dyster, eftersom KD:s företrädare på valvakan kunde räkna ut att mandatet inte var på kommande.

KD:s Svenska Organisation hade ändå skäl till att vara nöjda med Petterssons insats, fast alla röster inte var räknade och det visade sig att Pettersson skulle ta de flesta rösterna i själva valdagens röster. Han fick nämligen hela 2 613 röster på själva valdagen och det var med just valdagens röster som han tog sig knappt förbi FSD:s Qvintus. Av alla Petterssons 3 499 röster kom 1 096 från Pedersöre och 825 från Larsmo. Hade KD:s övriga kandidater gjort en likadan spurt på själva valdagen, skulle Eija-Riitta Korhola ha fått mandatet.

ABL frågade Lyytikäinen om framtidsplanerna för KD, framför allt när det gäller partiets svenskspråkiga organisation.

– Givetvis vill vi göra ett starkt kommunal- och välfärdsområdesval nu och sedan i följande riksdagsval säkra vårt finlandssvenska mandat. Det är viktigt för KD som tvåspråkigt parti också att ha en svenskspråkig riksdagsledamot. Det mest sannolika är att vi fortsatt säkrar det i Vasa valkrets. I Österbotten har vi en stark svenskspråkig bas och det är bra att bygga på. Till exempel David Pettersson har gjort riktigt bra val i välfärdsområdes- och kommunalvalet.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE