Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Antoiko Petteri Orpo viimeisen niitin sote-arkkuun?

Kuluneen vaalikauden suurin uudistus sote taisi saada viimeisen naulan arkkuunsa, yllättäen kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta. Hän kertoi ke 23.1. ettei kokoomuksella ole ryhmäkuria sote-äänestyksessä. Voi olla, että kahden kansanedustajan lisäksi saattaa rivistä irrota muutama muukin kansanedustaja.

Tarja Tenkula

SDP:n kaupunginvaltuutettu, Seinäjoki

Kokoomuksen suuri missio valinnanvapaudesta myytiin yrittäjille uutena mahdollisuutena saada suomalaiset pienet ja keskisuuret yritykset ”palvelemaan” ikääntyvää Suomea. Hallituksen valinnanvapaus- esitykset ovat kuitenkin johtaneet valtaviin yksityisten terveysfirmojen ostoihin ja sitä kautta keskittymiseen. Nyt uutisissa pyörivä Esperi Caren toiminta kertoo karulla tavalla, miten bussiness-logiikka menee. Kilpailussa tulee olla riittävän suuri, että pärjää. Tällöin tulee ostaa kilpailijoita pois markkinoilta ja usein tavoitteena on myös listautua börssiin. Tämän jälkeen yrityksen myynti ulkomaisille sijoitusyrityksille on helppoa. Näin kävi entiselle suomalaiselle hoivayritykselle Esperille.

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Hannin tulot olivat vuonna 2016 lähes 6 miljoonaa. Miljoonatulot liittyvät varmastikin Esperi Caren myytiin vuonna 2016 Intermediate Capital Group (ICG):lle, joka hallitsee yli 30 miljardin punnan omaisuutta. Uusimman tulotiedon mukaan yhtiö jakoi osinkoja 80 miljoonaa puntaa eli 92 miljoonaa euroa. Omaisuus on sijoiteltu tytäryhtiöihin veroparatiisisaarille.

Raha edellä mentäessä ihminen katoaa ja laadukas auttaminen ei toteudu. Voisi ajatella, että tuolla 92 miljoonalla eurolla voitaisiin palkata riittävästi osaavia hoitajia Esperi Caren hoivakoteihin, mutta se ei ole bussness-logiikan mukainen ajatus. Firmojen tulee tuottaa omistajilleen ja sijoittajilleen voittoa, siksi se ei käy.

Esperi Care on tehnyt sopimuksia yli 200 kunnan kanssa hoiva-palveluiden tuottamiseksi. Uusi omistaja vaatinee parempaa tuottoa sijoitukselleen vai onko lukuisat yritysten ostot syöneet liiaksi investointirahoja, mikä tulee saada takaisin ns. tuottavuutta parantaen. Esperi Care ei ole ainoa monikansallinen yritys, missä sovittu hoitajamitoitus ei toteudu ja laadusta nipistetään. Tämä on varmasti vasta alkua.

Seuraavan eduskunnan tulee laatia selkeät kriteerit kilpailutukselle, missä mm. hoitajamitoitus tulee määritellä selkeästi. Valviralle tulee antaa riittävät resurssit valvomiselle, että laiminlyönteihin voidaan puuttua välittömästi. Terveys- ja huolenpito eivät saa olla monikansallisten yhtiöiden kauppatavaraa.


Kirjoittaja on ylihoitaja ja kuntapäättäjä Seinäjoelta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE