D-analyysit

Antti Kaikkonen, joko kepussa luodaan punamultaa?

Lehtikuva / Jussi Nukari
Toimituksen kommentit

TOPI JUGA

Politiikan toimittaja

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen medialle suunnatussa keskustan eduskuntaryhmän päiväkahvit -tilaisuudessa Helsingissä.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Toimituksen kommentit

TOPI JUGA

Politiikan toimittaja

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen medialle suunnatussa keskustan eduskuntaryhmän päiväkahvit -tilaisuudessa Helsingissä.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Toimituksen kommentit

TOPI JUGA

Politiikan toimittaja

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen medialle suunnatussa keskustan eduskuntaryhmän päiväkahvit -tilaisuudessa Helsingissä.

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni kirjoitti tiistaina blogissaan Ruotsin hallitusspekulaatioiden innoittamana punamullasta – tai oikeastaan sen oivallisuudesta.

– Juuri sosiaalidemokraattien ja keskustan yhteistyöllä on historian valossa sekä Ruotsissa ja Suomessa rakennettu eheää yhteiskuntaa, keskustan varapuheenjohtaja kirjoitti.

Kulmuni katsoo, että punamultayhteistyön on oltava Suomessa aito vaihtoehto.

– Jos tulevien eduskuntavaalien tulos sen mahdollistaa – ja puolueet pääsevät asioista yhteisymmärrykseen.

Punamulta nousi esiin myös keskiviikkona keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajiston järjestämässä kahvitilaisuudessa. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen pohdiskeli Ruotsin hallituskaavailuissa esiintyneen ”uuden punamullan” mahdollisuuksia ja korosti totuttuun tyyliinsä alkiolaisuuden hyveitä: Ensi vaalikaudella Suomessakin pitäisi huomiota kiinnittää eheään yhteiskuntaan. Eriarvoisuutta ja osattomuutta pitää kitkeä.

Vastaavia puheita on Kaikkoselta kuultu pitkin kuluvaa vuotta. Ei ihme, onhan Sipilän (kesk.) hallituksessa markkinaintoa uhkuvan kokoomuksen kanssa toteutettu epäpyhä allianssi kopauttanut ikävästi keskustan alkiolaista siipeä – ja ennen kaikkea gallup-kannatusta.

Kirsikkana kakun päällä keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi intoutui keskiviikkona vielä haukkumaan kokoomusministereitä huonosta aluepolitiikasta.

Kysymys oli siitä, että kokoomuksen ministeri Kai Mykkänen siirsi kriisinhallintakeskuksen pois Kuopiosta ja oikeusministeri Antti Häkkänen perusti aivan uuden Tuomioistuinviraston Vantaalle – ei esimerkiksi Rovaniemelle tai Vaasaan.

– Olemme olleet vähän pahoillamme siitä, että keskustan ryhmän selkeästä viestistä huolimatta kokoomusministerit ovat omalla sektorillaan, toki ministeriön valtuuksin, tehneet päätöksiä, jotka ovat vieneet väärään suuntaan koko Suomen kehittämistä, Lohi totesi.

Eduskuntavaaleihin on seitsemisen kuukautta.

Eduskuntavaaleihin on seitsemisen kuukautta. Kuulostaa vahvasti siltä, että keskustassa on alettu lämmittelemään tosissaan punamultaa. Antti Kaikkonen, onko siis nyt myös keskustassa havahduttu, että kokoomuksen hallituskumppanina gallupluvut mataavat ja nyt luodaan punamultaa?

– No, ei näinkään kannata nyt ihan vielä päätellä, Kaikkonen tyytyi naurahtamaan.

Hän korosti, miten nykyisellä hallituspohjalla on saatu hyviä tuloksia aikaiseksi.

Joku vääräleuka voisi tosin todeta tähän, että näin ei ole ainakaan käynyt keskustan äänestäjien mielestä, mikäli kyselyitä on uskominen.

Ja hallituksella on tietysti vielä se kaikista suurin ja kaunein asettamansa tavoite täyttämättä. Sote-uudistus huojuu ja horjuu jälleen kerran hyvin uhkaavasti. Vaikka hallitus yrittää ajaa jättimäistä pakettia mahdollisimman nopeasti perustuslakivaliokunnan tarkistettavaksi, ei kenelläkään tunnu kuitenkaan olevan tarkkaa tietoa milloin paketti sinne sote-valiokunnasta ehtii ja miten valmiissa muodossa. Käytävillä kuiskitaan jälleen, ettei ole lainkaan varmaa pääseekö lakipaketti perustuslakivaliokunnasta koskaan täysistuntosaliin äänestettäväksi.

Jos kokoomuksen ja keskustan lehmänkauppaa ei saada valmiiksi, saattaa aidan toisella puolella häämöttävä vihreämpi, vai pitäisikö sanoa punaisempi, ruoho kiinnostaa kepulaisia entistä enemmän. Viime viikolla ministeri Annika Saarikon (kesk.) ja sote-valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) sote-väittelyssä havaittiinkin jo, että suurin erimielisyys hallituksen mallissa puolueiden välillä taitaakin olla vain se kokoomuksen pakettiin junttaama valinnanvapaus.

– Mikä on seuraavan hallituksen pohja, niin se on kyllä vielä täysin avoin kysymys. Joudun antamaan tähän tylsän vastauksen, että vaalitulos ja ohjelmat ratkaisevat, Kaikkonen tyytyikin lopulta vastaamaan punamultakyseilyihin.

Jotain keskustan on keksittävä.

Jotain keskustan on kuitenkin keksittävä, mikäli se mielii aidosti päästä mukaan pääministerikamppailuun. Tällä hetkellä tuota taistoa käydään nimittäin vahvasti sosialidemokraattien Antti Rinteen (sd.) ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon välillä. Viime vaaleissa kepun temppu oli ”Juha Sipilän ihme”, jonka todelliset karvat ovat paljastuneet äänestäjille hallituksen ajamassa oikeistolaisessa politiikassa.

Nyt vastaavaa ei ole näköpiirissä.

Lienee turvallista sanoa jo tässä vaiheessa syksyä, että nykyinen keskustan, kokoomuksen ja sinisten hallituspohja ei tule saamaan enemmistöä ensi eduskuntavaaleissa.

Ja keskusta kannatusnosteen synnyttämiseen ei riitä, että muutama eduskunnan jättävä konkariedustaja jaksaa uskoa kepulaisten vahvaan loppuvetoon ja Kaikkonen muistuttelee aika ajoin puolueen olemassaolosta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat