Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Apulaistietosuojavaltuutettu oikaisee Ilmatieteen laitokselle annettua päätöstä henkilötietojen siirrosta

AFP / LEHTIKUVA / PAU BARRENA

Apulaistietosuojavaltuutettu on harkinnut uudelleen ja oikaisee Ilmatieteen laitokselle huhtikuussa antamaansa päätöstä. Tuolloisessa päätöksessä Ilmatieteen laitoksen todettiin siirtäneen henkilötietoja lainvastaisesti Yhdysvaltoihin Googlen palveluiden kautta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Apulaistietosuojavaltuutettu kertoo nyt, että uudessa päätöksessä ei enää ollenkaan arvioida yleisen tietosuoja-asetuksen 35 artiklan mukaista vaikutustenarvioinnin noudattamista.

-  Uudelleenarvioinnin perusteella halusimme varmistaa, ettei ratkaisumme synnytä sellaista linjausta, joka vaatisi suomalaisilta rekisterinpitäjiltä laajempia toimenpiteitä kuin muilta EU-valtioiden rekisterinpitäjiltä, sanoo apulaistietosuojavaltuutettu Annina Hautala STT:lle.

VALTUUTETTU pitää kuitenkin ennallaan huomautuksen siitä, että Ilmatieteen laitos siirsi henkilötietoja Yhdysvaltoihin verkkosivujen seurantateknologioiden kautta ilman pätevää siirtoperustetta.

Rekisterinpitäjällä tarkoitetaan tahoa, joka päättää, miten ja miksi henkilötietoja käsitellään. Kyseissä tapauksessa rekisterinpitäjä on siis Ilmatieteen laitos.

Apulaistietosuojavaltuutetun mukaan Ilmatieteen laitos ei ollut määritellyt tai soveltanut lainmukaista henkilötietojen siirtoperustetta reCAPTCHA ja Google Analytics -palveluiden käytössä.

ReCAPTCHA-tunnistuksella erotetaan tietokoneohjelmat eli botit ihmiskäyttäjistä. Sitä käytettiin verkkosivujen palautelomakkeen yhteydessä esimerkiksi niin, että käyttäjän piti valita näytöllä olevista kuvista kaikki sellaiset, joissa on vaikkapa auton kuva tai tunnistaa vääristyneitä numeroita tai kirjaimia.

Google Analytics -palvelua käytettiin verkkosivujen kävijätilastojen seurantaan.

Viivi Salminen/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE