Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Arabiemiraattien ja Israelin sopimus kirvoitti kirjavia kommentteja – länsi kiitteli, Turkki uhkasi suhteiden katkaisulla

LEHTIKUVA / AFP Adem Altan
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että maa voi jäädyttää suhteensa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kanssa.

Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien historiallinen päätös solmia diplomaattisuhteet herätti monia erilaisia reaktioita perjantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Palestiinalaisten lisäksi Turkki ja Iran moittivat sopimusta kovasanaisesti ja kutsuivat sitä palestiinalaisten pettämiseksi. Turkki vihjaili jopa voivansa katkaista diplomaattisuhteet Arabiemiraattien kanssa päätöksen vuoksi.

Arabimaista sen sijaan Egypti, Bahrain ja Oman sen sijaan kiittelivät päätöstä. Maiden mukaan päätös avaa ovia rauhaan Lähi-idässä. Myös YK ja Euroopan maat kiittelivät päätöstä varovaisesti.

– Normalisaatio hyödyttää molempia, sanoi EU:n ulkosuhteiden viestinnästä vastaava Nabila Massrali.

Samaan aikaan Massrali painotti, että EU tukee kahden valtion ratkaisua palestiinalaisten ja Israelin välillä.

Palestiinalaisten johto taas torjui jo torstaina Israelin ja Arabiemiraattien välisen sopimuksen maiden välisten suhteiden normalisoinnista.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kutsui sopimusta ”aggressioksi ja palestiinalaisten pettämiseksi”. Hän vaatii, että Arabiliitto järjestää hätäkokouksen päätöksen vuoksi.

Israel ottamassa alueita haltuun

Toiveikkuus sopimuksen osalta liittyi ilmeisesti osin siihen, että Arabiemiraatit ja Yhdysvallat lupailivat Israelin lopettavan sen myötä kiistellyn suunnitelmansa ottaa haltuun palestiinalaisalueita Länsirannalla.

Toiveista ja kiitoksista huolimatta näyttää siltä, että Israel ei ole perääntymässä päätöksestään liittää itseensä Länsirannan palestiinalaisalueita. Qatarilaisen al-Jazeeran mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoi maan lykänneen liittämissuunnitelmiaan, mutta sanoi niiden olevan yhä pöydällä.

Suunnitellut alueliitokset ovat osa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin laajasti kiisteltyä Lähi-idän rauhansuunnitelmaa. Israelin on ollut määrä liittää itseensä noin 30 prosenttia miehitetystä Länsirannasta, myös juutalaissiirtokuntia, jotka on maailmalla laajasti tuomittu laittomiksi.

Muun muassa YK:n ihmisoikeuskomissaari on kutsunut päätöstä myös kansainvälisen oikeuden vastaiseksi ja vaaralliseksi.

Rauhansuunnitelman on pelätty myös torppaavan kahden valtion ratkaisu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE