Kotimaa

Arbetarbladet hämmästeli Suomalaisuuden Liiton historiatulkintoja – liitto poisti sitaatin sivuiltaan

Kirjailija, historioitsija Sture Lindholm katsoo uudessa kirjassaan, että Suomalaisuuden Liitto osoittelee nettisivuillaan suomenruotsalaisia ja yrittää luoda heistä syypäitä Suomen historiassa tapahtuneisiin ikäviin asioihin.

Asiasta kirjoittaa Arbetarbladet. Kun lehti otti yhteyttä Suomalaisuuden Liittoon, liitto kiisti asian, mutta poisti kuitenkin nettisivuiltaan yhden kirjasitaatin.

Lindholm toteaa muun muassa tämän kyseisen sitaatin historian tietoiseksi vääristelyksi. Se viittasi sisällissodan tapahtumiin ja loi kuvaa, jonka mukaan Länsi-Uudenmaan pataljoona olisi tappanut suomenkielisiä kieliperusteisesti.

Lindholm kiinnittää huomiota myös muihin Suomalaisuuden Liiton sivuilla oleviin väitteisiin ja ihmettelee niiden ”poliittista agendaa”.

Arbetarbladet on yrittänyt saada asiaan kommenttia myös Suomalaisuuden Liiton puheenjohtajalta, ministeri Sampo Terholta (ps.), onnistumatta.

Arbetarbladet on haastatellut myös historioitsija Henrik Meinanderia, joka ei hämmästele sitä, että Suomalaisuuden Liiton historiakuva on tendenssimäinen. Meinander muistuttaa, että historian vääristelyä on myös se, että jättää joitakin asioita lausumatta.

Poliittisen historian dosentti, kansanedustaja Erkki Tuomoja (sd.) sanoo Arbetarbladetille, että Suomalaisuuden Liitolla oli alkuun rakentavampi kanta yhteiskuntaan, mutta perussuomalaisten voimien ottaessa liittoa haltuun se vaikuttaa heidän agendansa mukaisesti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat