Kultur
20.2.2021 07:47 ・ Uppdaterad: 20.2.2021 10:56
Arbetsgivare som förstår kulturens roll och värde – två historiska exempel att lära av
Reflekterar över goda arbetsgivare från förr som hade en lite bredare filosofi än enbart vinstmaximering och 2020-talets kvartalskapitalism. Ett sådant exempel var gruvbolaget LKABs förste disponent och tillika Kirunas ”mönstersamhällsbyggare” Hjalmar Lundbohm (disponent för LKAB 1898-1921) med en humanistisk människosyn. Så t ex infördes två veckors betald semester för gruvarbetare från maj 1913 (jfr blev allmän lagstiftning först 1938).
Konst och folkbildning var också starkt sammanlänkade med humanisten, disponent Lundbohms ledarskap. Allt väl dokumenterat fil dr Curt Perssons mycket läsvärda Hjalmar Lundbohm-biografi från 2018. Intressant hur Hjalmar ansåg det var med att lyfta fram konstens roll i LKAB och Kirunas offentliga miljöer i norra Sverige.
En stor målning som har en spännande berättelse är Axel Sjöbergs stora målning ”Kiirunavaara” (1905). Det intressant och förunderligt hur bolaget LKAB, använde konsten som verktyg för att marknadsföra företaget. Sånt sker ytterst sällan idag.
Redan vid världsutställningen i Paris 1900 försökte dåvarande ägaren av LKAB, Emil Broms (1849–1903), att locka utländska investerare till LKAB genom att marknadsföra den blivande gruvanläggningen med hjälp av konsten.
År 1905 fick så Axel Sjöberg (1866–1950) Hjalmar Lundbohms uppdrag uppdrag att i en stor oljemålning 1905 visa upp transportsystemen på Kiirunavaara. Målningen hängde 1906 på världsutställningen i Liége, Belgien, för att sedan placeras i dåvarande Bolagsskolan 1906 och sedan i stadshushallen i Kirunas stadshushall. Och nu i Kirunas nya stadshus Kristallen. Kiruna har en unikt rik konstskatt sedan Lundbohms- och den gruvstrejkens dagar (1969-70; fin arbetarkonst) som finns att beskåda i nya stadshuset med dess länskonstmuseum.
En parallell till detta i Kiruna med kulturens roll finns i bilstaden Detroit, USA. Där anlitade bilföretagen under 1930-talet Diego Rivera att utföra bl a jättelika muralmålningar i stadens allmänna bibliotek. De hör till 1900-talets främsta konstverk och de har varit en stolthet och inspirationskälla för hela staden, särskilt så under senaste halvseklets krisår.
Nog finns att lära av dessa exempel också upplysta och samhällsengagerade företagsledare nu på 2020-talet.
Robert Björkenvall
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Opinion
Kultur
Opinion
Internationellt