Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Armeija avasi tulen 31 vuotta sitten – “Hongkong on joutunut samanlaisen sorron kohteeksi”

Kymmenet tuhannet ihmiset ympäri Hongkongin erityishallintoaluetta uhmasivat torstaina viranomaisten kieltoja sytyttämällä kynttilöitä ja kokoontumalla muistelemaan Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn vuosipäivää.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Muistopäivän vietto on kielletty Hongkongissa tänä vuonna ensimmäistä kertaa kolmeen vuosikymmeneen koronavirusepidemian vuoksi. Hongkongin demokratia-aktivistien mukaan kyseessä on pelkkä tekosyy mielenilmauksen kieltämiseen.

Eniten väkeä kertyi Victorian puistoon, joka on perinteisesti ollut vuosipäivän mielenosoitusten pääpaikka.

– Olen tullut tänne kynttiläkulkueeseen 30 vuotta muistaakseni kesäkuun 4. päivän uhreja. Tämä vuosi on kuitenkin minulle erityisen tärkeä, koska Hongkong on joutunut samanlaisen sorron kohteeksi saman hallinnon taholta, aivan samalla tavalla kuin tapahtui Pekingissä, pelkän sukunimensä Yip, 74, kertonut mies sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Poliisi kertoi Twitterissä pidättäneensä mustiin pukeutuneita protestoijia ainakin Mongkokin alueella.

Opiskelijoiden masinoimat mielenosoitukset saivat verisen lopun, kun armeija avasi 31 vuotta sitten Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä tulen kohti mielenosoittajia. Mielenosoittajista sadat tai peräti tuhannet kuolivat. Tarkkaa määrää ei tiedetä vieläkään.

Hongkongin parlamentti hyväksyi torstaina kiistellyn laululain. Lakiesityksen myötä Kiinan kansallislaulun halventamisesta voidaan rangaista kovilla vankilatuomioilla.

Lisää aiheesta

Manner-Kiinan tukema lakiesitys hyväksyttiin äänin 41 puolesta ja yksi vastaan. Paikallisen parlamentin demokratiaa puolustava ryhmittymä ei suostunut antamaan ääntään. Sen sijaan he huusivat iskulauseita, jotka tuomitsivat käsittelyssä olleen lain.

Manner-Kiinan hallinto on ollut raivoissaan hongkongilaisille.

Oppositio vastusti lakialoitetta näkyvästi.

– Jos haluatte ihmisten kunnioittavan kansallislaulua, olette valitettavasti valinneet väärän lähestymistavan, demokratiaa puolustava kansanedustaja Wu Chi-wai sanoi väittelyn aikana.

Hän siteerasi puheenvuorossaan Kiinan kansallislaulun Vapaaehtoisten marssin alkua, jossa julistetaan “Nouskaa kaikki te, jotka ette suostu olemaan orjia”. Wun mielestä Kiinan keskushallinto kuitenkin sortaa hongkongilaisia ja heidät pakotetaan hallinnon orjiksi.

Manner-Kiinan hallinto on ollut raivoissaan hongkongilaisille, jotka ovat buuanneet Kiinan kansallislaululle. Erityisesti Kiinan johdon vihan ovat nostattaneet pintaan buuaavat jalkapallofanit.

Uusi laki vaatii vielä Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin allekirjoituksen. Laki kriminalisoi kansallislaulun halventamisen, ja laulun pilkkaamisesta voi saada pahimmillaan kolmen vuoden vankilatuomion ja sakkoja.

Tilanne Hongkongissa on kiristynyt entisestään sen jälkeen, kun Kiina hyväksyi uuden turvallisuuslain.

Kiinan parlamentin hyväksymän lakiesityksen mukaan Hongkongin alueella on tarkoitus kieltää terroristinen, kumouksellinen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantava toiminta.

Turvallisuuslaki on nostattanut laajoja levottomuuksia Hongkongissa. Mielenosoittajat pelkäävät lain käytännössä lopettavan Hongkongin aseman erityishallintoalueena.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE