Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Arvio Kansallisbaletin Gisellestä: Romanttisen klassikon elävästi perinteitä kunnioittava tulkinta

Kuva: Sakari Viika
Gisellen pääparina tanssi ensi-illassa Eun-Ji Ha ja Florian Modan.

Myönnän suhtautuneeni hieman varauksellisesti kuullessani, että Kansallisbaletin ohjelmistoon on tulossa balettiklassikko, joka on toteutettu perinteitä kunnioittaen. Tämä ”kunnioittaminen” kun usein on tarkoittanut eri asteista vanhanaikaisuutta ja pakkopullamaisuutta.

Nyt mistään tällaisesta ei ole tietoakaan. American Ballet Theatren entisen ensitanssijan Cynthia Harveyn toteuttama Giselle on kaikkea muuta. Esitys on elävä, hengittävä ja läsnä oleva klassikkoteoksen tulkinta, jolla on paljon annettavaa muillekin kuin vannoutuneille balettimaanikoille.

Giselle on varhaisromanttisen ajan kuuluisimpia baletteja, joka sai kantaesityksensä Pariisissa 1841. Sen tarina on sen ajan tyypillinen romanttinen, traagisesti päättyvä rakkaustarina. Mukana on petosta, hulluutta, äkkikuolemaa, vaarallisia henkiolentoja, kostoa ja katumusta.

Maalaistyttö Giselle rakastuu komeaan nuorukaiseen Albrechtiin, joka paljastuukin toiselle kihlatuksi aatelismieheksi. Giselle järkyttyy hulluuteen asti ja kuolee heikon sydämensä petettyä.

TANSSI

Suomen Kansallisbaletti

Giselle

Koreografia Jean Coralli, Jules Perrolt, Marius Petipa – Toteutus ja ohjaus Cynthia Harvey – Musiikki Adolphe Appa – Lavastus ja puvut David Walker – Valot James F. Ingalis – Musiikinjohto Philip Ellis

Toisessa näytöksessä Albrecht saapuu kuun valaisemalle metsäiselle hautausmaalle suremaan Giselleä. Siellä hän kohtaa kostonhimoiset wilit, ennen häitään petokseen kuolleiden nuorten tyttöjen henget, jotka tanssittavat petturimiehet kuoliaaksi. Albrecht kuitenkin pelastuu wiliksi muuttuneen Gisellen suojellessa häntä, kunnes aamunkoitteessa henget katoavat.

Gisellen alkuperäisen koreografian tekivät Jean Coralli ja Jules Perrolt. Myöhemmin 1800-luvulla Marius Petipa teki siitä oman versionsa. Näiden kolmen koreografin työ on ollut Harveyn tulkinnan lähtökohtana hänen toteuttaessaan teoksen Norjan kansallisbaletille vuonna 2009. Sama versio nähdään nyt Suomessa.

Kaikki roolit tehdään sydämellä

Esityksen loistavinta antia on sen tulkinta. Sekä yksittäiset roolit että joukot tehdään tosissaan ja sydämellä. Niin tanssi kuin klassiseen balettiin perinteisesti kuuluva pantomiiminen ilmaisu tukevat tarinaa ja tulkintaa. Koreografiassa on teknistä vaativuutta, mutta se ei nouse itsetarkoitukseksi.

Ensi-illassa pääparina tanssivat upeasti Eun-Ji Ha ja Florian Modan. Han Giselle oli eloisa ja ensirakkaudessaan ujosti säteilevä nuori tyttö, jonka tunteet tuskasta ja surusta huolimatta kestivät kuolemankin yli. Modan oli romanttinen, ihastuksensa vietävissä oleva nuori mies, joka aidosti ei tuntunut ymmärtävän, mitä tuli tehneeksi. Yhdessä he olivat mitä hurmaavin pari, jonka tanssi ja yhteistyö näyttämöllä toimi saumattomasti.

Myös muut roolit tehtiin antaumuksella niin tanssillisesti kuin ilmaisullisestikin. Kaikessa näkyi tekemisen varmuus ja vahva osaaminen.

Myös visuaalisesti Giselle on ehtaa romantiikkaa. David Walkerin luoma ensimmäisen näytöksen maalaiskylä pehmeän harmaanruskeine sävyineen on kuin suoraan hienosta satukirjasta. Toisen näytöksen öinen hautausmaa taas on lumoavaa kauhuromantiikkaa.

Tärkeä merkitys kummankin paikan tunnelmaan on James F. Ingalisin valoilla. Nekin ovat pehmeitä ja runollisia näyttäen kuitenkin kaiken tarpeellisen.

Gisellen musiikki on Adolphe Appian. Se toimii erinomaisesti koreografian, tarinan ja tunnelman tukena, mihin se on tarkoitettukin.

Kansallisbaletin Giselle on erinomainen klassikon uustuleminen, jossa ei ole pakkomodernisointia, mutta ei menneisyyden pölyjäkään. Sen myötä saa erinomaisen kuvan siitä, mitä romantiikan balettiteos parhaimmillaan voi olla.

Annikki Alku

Keskustelua aiheesta

Erityisasema uhan alla – Tampereen Työväen Teatterissa vieraillut Terho: ”Jäi myönteinen kuva”

Kuva: Ismo Alhoniemi
Tampereen Työväen Teatteri.

Kulttuurin valtionrahoitusta perannut työryhmä on ehdottanut, että Tampereen Työväen Teatterilta vietäisiin erityisasema valtakunnallisesti merkittävänä näyttämönä, mikä tietäisi 2 miljoonan euron leikkausta toimintaan.

Työryhmän esitys on tältä osin herättänyt laajaa vastustusta. Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) vieraili tällä viikolla Tampereella.

– Esittely, jonka sain, kylllä hyvin toi esiin teatterin merkitystä, tulevaisuuden suunnitelmia ja monipuolisuutta siitä, kuinka monenlaista toimintaa siellä tapahtuu koko ajan, Terho toteaa.

Terho sanoo käyvänsä ensi viikolla läpi kulttuurin valtionrahoitusuudistuksen lausuntopalautetta.

Kun Terholta kysyy, mihin suuntaan vaaka kallistui Tampereella TTT:n erityisaseman ja sitä myöten rahoituksen suhteen, hän vastaa, että vierailusta jäi myönteinen kuva.

Arvio teatteriesityksestä Siinä näkijä missä tekijä: Tutkimattomat ovat pettäjän tiet

Kuva: Aki Loponen
Partisaanisolu koolla: Tuukka Huttunen (vasemmalla), Jukka Peltola ja Maria Heiskanen esittävät Siinä näkijä missä tekijä -näytelmässä kommunistiaktivisteja, jotka tekevät tihutöitä kotirintamalla sota-aikana. Taustalla kitaroiden kanssa Juha Lagström ja Riikka Papunen.

Omassa teatterihistoriassani ammottavista aukoista on vuosikymmenten varrella kismittänyt ehkä eniten se, etten ollut vielä tarpeeksi valveutuneessa iässä Jouko Turkan ohjatessa Hannu Salaman romaanista ”Siinä näkijä missä tekijä” näyttämösovituksen Helsingin kaupunginteatteriin. Tuota vuoden 1976 kantaesitystä – niin kuin kirjaakin – on vuolaasti kehuttu ja kohotettu klassikkostatukseen.

Salaman loistavan romaanin luin ensi kerran joskus 1970-luvun lopussa, ja siitä lähtien onmieltäni  hiertänyt tietoisuus siitä, että jos tästä tekstistä on tehty onnistuneesti teatteria, sen on täytynyt todellakin olla tapaus.

Tilaisuuksia paikata aukkoa ei ole tarjottu pahemmin sen koommin. Salaman teoksesta ei näet ole uskaltauduttu tekemään Turkan jälkeen toteutuksia. Vain Tampereen Työväen Teatteri on romaaniin rohjennut tarttua vuonna 1988, ja sekin meni minulta ohi. (Salaman proosaa on tuotannon laajuuteen ja painoarvoon nähden tehty muutenkin teattereissamme hämmästyttävän vähän – miksi?)

Helsinkiläinen, freelance-teatterilaisista muodostuva Projektori-ryhmä ja tamperelainen pieni ammattiteatteri Siperia ovat nyt tehneet yhteistuotantona tilat ja tekniikan tarjoavan Tampereen Teatterin kanssa Salaman romaanista näyttämösovituksen.

Noin 40 vuoden odotukseni on nyt ohi: olen vihdoinkin päässyt näkemään tuon  Salama-klassikon näyttämöllä.

Sanottavan voima yhä kanssamme

Odotus tulee palkituksi myös hienolla esityksellä. Teatteri Siperian ja Projektori-ryhmän ”Näkijä-tekijä” on yhtä aikaa omaääninen ja Salaman romaanille kunniaa tekevä. Se romuttaa myyttejä, repii auki haavoja ja eikä ota nössönä vastaan minkään itse itsensä proleluokkaan nimeämän ”työväen presidentin” vaalilauseita vastakkainasettelun ajan päättymisestä.

TEATTERI

Projektori-ryhmä, Teatteri Siperia, Tampereen Teatteri
Hannu Salama: Siinä näkijä missä tekijä

Dramatisointi Ari-Pekka Lahti ja Juha Luukkonen – Ohjaus Juha Luukkonen – Lavastus Noora Salmi, Saija Raskula, Juha Luukkonen – Valo- ja äänisuunnittelu Saija Raskula – Pyvut Noora Salmi Laulujen sovitukset Juha Lagström ja työryhmä Rooleissa Jukka Peltola, Hanna Gibson, Sakari Tuominen, Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen, Juha Lagström, Sami Lanki, Riikka Papunen, Satu Turunen

Hannu Salama sai romaanistaan aikoinaan laskiämpäreittäin ryönää niskaansa niin äärivasemmalta kuin -oikealta. Varsinainen tuplajättipotti.

Kirja ilmestyi keskellä taistolaiskauden alkukiihdytystä, ja änkyräkommunistien oli paha niellä Salaman näkemystä sota-ajan käpykaartilaisten sisäisestä epäyhtenäisyydestä ja antisankarillisuuksista. ”Omilta” lankesi armoton luokkapetturin leima. ”Isänmaallisissa piireissä” Salamalla oli jonkinlainen kulttuuridesantin maine, sillä esimerkiksi kirjailijan suorasukainen tapa kuvata ohranan eli etsivän keskuspoiliisin menettelyjä ei oikein maittanut sinivalkoväen parissa.

Oikeastaan Siinä näkijä missä tekijä raivostutti vielä kolmannellakin rintamalla. Romaanin kertojaminä, Salaman alter ego Harri Salminen, joka yrittää läpi teoksen päästä selville lähipiirinsä menneisyydestä, herätti yleistä pahennusta elämäntavoillaan. Viina, irtosuhteet ja perhe-elämän retuperäisyys olivat salamalaisen proosan tavaramerkkejä, joita oli vaikea niellä tietyissä (teko)pyhissä piireissä.

Kaikki tuo lyödään katsojan silmien eteen herran vuonna 2018 kiinnostavasti jäsenneltynä. Sanottavassa on voima yhä läsnä, mutta jotenkin on vaikea kuvitella, että Frenckellin esityksen tähden enää seinille hypittäisiin. Väliajallakaan ei äkkisilmäyksellä näyttänyt kukaan poistuvan. Sietokykykö on kasvanut? Kun mikään ei riitä…? Vai osataanko Salamaa nyt lukea ja katsoa oikein?

Poikkeavasti käytetyt draaman ainekset

Ari-Pekka Lahden ja ohjaaja Juha Luukkosen dramatisointi Salaman teoksesta yllättää. Esitys on enemminkin sarja monologeja ja toisiinsa kytkeytyviä tarinajuonteita kuin dialogivetoista  draamaa. Kun näytelmän henkilöt on usein vielä siroteltu vakaisiin asemiin eri puolille pelkistetysti lavastettua näyttämöä kuljettamaan tarinaa, jolloin kontaktit kontaktiin vastanäyttelijöiden kanssa jäävät vähemmälle, on pieni ihme, että syntyy näin intensiivistä teatteria.

Alkutekstin ydinainekset pääsevät dramatsoinnissa kuitenkin kunniaansa. Loppuun asti viety kuuliainen aattellisuus, monen sortin petturuus ja suomalaisen väkivaltakoneiston synkkä historia peilattuna 1970-luvun läpipolitisoituneeseen ilmapiiriin, ovat omiaan pitämään intensiteettiä yllä. Toisaalta sodanajan maanalainen toiminta ja käpykaartilaisuus ovat olleet niin arkoja teemoja, ettei niistä ole puhkikulutetettavaksi asti draamaa tai proosaa suollettu.

Esitys liikkuu sujuvasti monessa aikatasossa, sillä Salaman romaanissa fokuksessa olevat 1940-luvun alku ja 1960-70-luvun taite saavat rinnalleen nykypäivän, jota dramatisoijat tuovat näyttämölle hienovaraisin, mutta terävin tekstillisin viittauksin ja musiikkivalinnoin. Ne myös solahtavat sopivan kärjekkäinä ja punnittuina hyvin Salaman tekstin lomaan.

Esimerkiksi mainittu ”työväen presidentti” -vääristely tai sukunimikaimaministerin kannanotot sodan ajan oikeisto-vasemmisto-suhteista napsahtavat kohdilleen. Samoin Manic Street Preachersin tai R.E.M:in läsnäolo ”soundtrackilla” puhumattakaan niistä aikalaisbiisesistä kuten Lennonin ”Working Class Hero” tai vielä aikalaisemmasta ”Veli, sisko” -klassikosta.

Tietoisesta staattisuudestaan ja roolihenkilöiden pelkistyksestään huolimatta Luukkosen ohjausratkaisu luo näyttämölle tiukan jännitteen. Maanalaisen toiminnan luonne korostuu hämärässä valaistuksessa ja sordinoidussa puheilmaisussa, ja kun toiminnan paikka tulee – esimerkiksi ohranan kuulustelusellin väkivaltaisuudet tai kommunistosoluun kohdistettu isku – teho on luja.

Säröttömänä kollektiivina toimivat yhdeksän näyttelijää loihtivat näyttämölle vetovoimaisen ilmapiirin. Näyttämöapahtumien yllä leijuu koko ajan kiehtova salaperäisyyden utu, jonka läpi haluaa päästä näkemään. Lopulta pääseekin, mutta paha ei saa välttämättä palkkaansa eikä siellä sitä kiitoskaan seiso. Mutta elämä jatkuu, suurimmalla osalla.

Toinen aika, toinen elämä

Ajat ja arvot ovat muuttuneet, kommunismin ihanteet on kiitollisesti kuopattu eikä kirjailijakuvaankaan kuulu enää ylenpalttinen renttuilu. Silti Siinä näkijä missä tekijä on tärkeä teos tässä hetkessä. Se saa ajattomuutta ihmisen ainaisesta tarpeesta ottaa selvää historiastaan. Se elää ajassa, jossa muistellaan vuoden 1918 tragediaa, sillä sieltä Hennalan ja Tammisaaren leireiltä, Neuvosto-Karjalaan paenneiden kommunistien konklaaveista ja pakkosyötetystä talvisodan hengestä kumpusi se Salaman romaanissa kuvattu katkeruus ja vastarinta, joka ajoi jatkosodan aikana kotirintamalla maanalaiseen toimintaan omia vastaan.

Meidän on hyvä ymmärtää tässä ajassa niitä motiiveja, jotka synnyttivät uutta kapinaa jo yhden katastrofiin päättyneen vallankumousyrityksen jälkeen ja johtivat sabotaaseihin ja jopa aseelliseen väkivaltaan vaikka emme noita tekoja hyväksyisikään. Tai juuri siksi.

On myös hyvä nähdä, millaisena kirjailijan työ näyttäytyy salamalaisesta perspektiivissä. Brändäysuskoisessa ja jatkuvaan esilläoloon velvoittavassa nykypäivän pinnallistetussa kirjallisuusilmastossa vahvat tekemisen motiivit, kuten vaikka aattellisuus, saavat kumartamaan syvään.

On myös erityisen hyvä, että meillä on Projektori-ryhmän ja Siperian kaltaisia teatterikollektiiveja, joilla riittää rohkeutta tarttua tällaisiin monisyisiin, kovaa dramaturgityötä vaativiin klassikkoteksteihin ja tuoda niihin omia näkökulmiaan.

Keskustelua aiheesta

Miten käy maineikkaan teatterin rahoituksen, ministeri tänään Tampereelle – Terho: ”On tärkeä kuulla suoraan paikan päällä”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Sampo Terho vierailee tänään Tampereella tutustumassa Tampereen Työväen Teatterin tilanteeseen.

– Se on kulttuuriskandaali, jos ajetaan Tampereen Työväen Teatteri, monumentaalinen yhteisö, alas. Se olisi anteeksiantamaton kulttuuriskandaali Suomessa, näin totesi kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) eduskunnassa, jossa käytiin ajankohtaiskeskustelu suomalaisen kulttuurin merkityksestä.

Muutkin pirkanmaalaiset kansanedustaja yli hallitus-oppositio-rajojen puolustivat TTT:tä. Juuri tässä viimeviikkoisessa keskustelussa Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertoi käyvänsä paikan päällä Tampereella, jotta hän saa selkeän tilannekuvan teatterin toiminnasta.

Terhon vierailu toteutuu tänään.

TTT:n kohdalla on kyse isoista asioista. Kulttuurin valtionrahoitusta perannut työryhmä on yhtenä esityksistään ehdottanut, että TTT:ltä vietäisiin erityisasema valtakunnallisesti merkittävänä näyttämönä.

Se tietäisi kahden miljoonan euron leikkausta teatterin toimintaan ja luonnollisesti tätä myöten irtisanomisia. Kyseessä olisi iso menetys koko Pirkanmaan kulttuurielämälle niin taloudellisesti kuin kulttuurillisesti. TTT:ssä käy paljon väkeä myös alueen ulkopuolelta.

– Minun oma kantani muotoutuu tässä juuri ja tämä vierailu on keskeinen osa sen muodostamista. Nythän on vielä lausuntokierros päällä ja sitten sen jälkeen tullaan virallisten esitysten kanssa ulos, ministeri Sampo Terho totesi tänään Demokraatille ennen lähtöään Tampereelle.

Terho toteaa, että juuri työryhmän raportin TTT:tä käsitellyt osa on kerännyt huomattavan määrän kritiikkiä ja hänen on oltu paljon asiasta yhteydessä.

– Sen johdosta lähden sitten tänään juuri käymään teatterissa paikan päällä, jotta kuulen ihan ensi käden tietona, mikä heidän näkemys on ja mitkä perustelut heidän statukselleen heillä on sekä miten he ovat itse suunnitelleet omaa tulevaisuuttaan. Se on tärkeä kuulla suoraan paikan päällä, Terho sanoo.

Terho toteaa, että jo ennen vierailua hän on saanut paljon informaatiota siitä, että Tampereen Työväen Teatteria pidetään hyvin merkittävänä yli puoluerajojen.

– Itse pidän myös sitä merkittävänä, että kansallisen statuksen taideinstituutioita on myös muualla kuin Helsingissä, vaikka itse olenkin Helsingin vaalipiiristä, Terho sanoo.

Terhon Tampereen vierailun ajoittumisesta tälle päivälle uutisoi ensimmäisenä Yle.

”Esitys 2 miljoonan euron leikkauksesta täysin kohtuuton” – Maakuntahallitus ärähtää teatterin puolesta

Kuva: Ismo Alhoniemi
Tampereen Työväen Teatteri hallitsee Hämeenpuiston eteläosan maisemaa.

Pirkanmaan maakuntahallitus vaatii, että valtionosuustyöryhmän esitystä Tampereen Työväen Teatterin osalta muutetaan nykyisen valtionosuuden turvaavalle tasolle. TTT:n tulee jatkossakin olla yksi Suomen kansallisnäyttämöistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä ottaisi kansallisnäyttämön aseman pois Tampereen Työväen Teatterilta. Se tarkoittaisi parin miljoonan lovea teatterin vuosittaiseen budjettiin.

Työryhmän TTT:tä koskevasta esityksestä puuttuu maakuntahallituksen mukaan asiantuntijatyöltä edellytettävä vastuullinen, avoin, perusteellinen ja tosiasioihin pohjautuva valmistelu sekä hyvän hallinnon toimintatavan mukainen laadukas vaikutusarviointi.

Pirkanmaan maakuntahallitus toteaa, että esitys kahden miljoonan euron leikkauksesta Tampereen Työväen Teatterin rahoitukseen on täysin kohtuuton Tamperetta, Pirkanmaata ja suomalaista teatterikulttuuria kohtaan.

Kerrannaisvaikutuksineen leikkaus nousisi maakuntahallituksen mukaan kolmeen miljoonaan ja käytännössä puolittaisi teatterin toiminnot sekä vaarantaisi Tampereen kaupungin ja Suomen valtion omistaman päänäyttämön tulevaisuuden.

”TTT:n asema maamme ainoana Helsingin ulkopuolisena kansallisnäyttämönä on edelleen vähintään yhtä hyvin perusteltu ja tarpeellinen, kuin mitä se on ollut tähän asti. Jatkovalmistelu edellyttää perusteellista ja riippumatonta vaikutusarviointia, joka tulisi tehdä suhteessa työryhmälle asetettuihin keskeisiin tavoitteisiin”, maakuntahallituksen tiedotteessa todetaan.

Maakuntahallitus antoi lausuntonsa työryhmämuistioon, joka koskee esittävän taiteen ja museoiden valtionrahoituksen uudistamiseksi ja niihin liittyviksi laeiksi.

Tampereen Työväen Teatteri on Pirkanmaan suurin kulttuurilaitos. Se on kävijämäärällä mitattuna Suomen kolmanneksi suurin ja sen katsojista 40% tulee Pirkanmaan ulkopuolelta. Teatterilla on vuodessa kulttuurialalle merkittävät lähes 400 työsuhdetta.

TTT:n kohtalo nousi viime viikolla esiin myös eduskunnan laajassa kulttuurikeskustelussa.

– Mikäli tämä 2 miljoonan rahoitusleikkaus toteutuisi, se olisi kulttuurikatastrofi, se olisi suuri alasajo koko kulttuurielämälle niin Tampereella, Pirkanmaalla kuin koko maassa. Toivon, että voimme yhteisen viestin antaa siitä, että tämä esitys on täysin väärin, SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen sanoi tuolloin.

Korjaus: otsikossa mainittu kahden miljardin euron leikkaus muutettu kahdeksi miljoonaksi.

”Olisi anteeksiantamaton kulttuuriskandaali Suomessa” – Kansanedustajat asettuivat voimalla teatterin tueksi, Sampo Terho lupasi lähteä Tampereelle

Kuva: Ismo Alhoniemi
Tampereen Työväen Teatteri hallitsee Hämeenpuiston eteläosan maisemaa.

Eduskunnassa käytiin tänään ajankohtaiskeskustelu suomalaisen kulttuurin merkityksestä, kehitystrendeistä ja muuttuvasta toimintaympäristöstä.

Yhtenä isoimmista kysymyksistä nousi esiin Tampereen Työväen Teatterin asema. TTT:n puolesta ääntä käyttivät etenkin pirkanmaalaiset kansanedustajat. Huoli teatterista yhdisti yli hallitus- ja oppositiorajojen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä ottaisi kansallisnäyttämön aseman pois Tampereen Työväen Teatterilta, mikä tietäisi parin miljoonan lovea teatterin vuosittaiseen budjettiin.

Keskustelualoitteen ensimmäinen allekirjoittaja kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) totesi, että TTT on maamme ainoa ammattimaisesti toimiva työväenteatteri. Se on Suomen kolmanneksi suurin teatteri ja samalla suurin teatteri pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

– Esitys kaikkien kansallisnäyttämöiden keskittämisestä pääkaupunkiin on elitistinen, historiaton ja ajoitukseltaan tyylitön. Esitystä on pakko hioa ennen lain lopullista hyväksymistä, hän sanoi.

– Mikäli tämä 2 miljoonan rahoitusleikkaus toteutuisi, se olisi kulttuurikatastrofi, se olisi suuri alasajo koko kulttuurielämälle niin Tampereella, Pirkanmaalla kuin koko maassa. Toivon, että voimme yhteisen viestin antaa siitä, että tämä esitys on täysin väärin, SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen, joka valmisteli yhteistyössä Kiurun kanssa keskustelualoitetta, puolestaan sanoi.

”Saadakseni ehdottoman selkeän kuvan…”.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) totesi, että valtionosuusuudistuksen jatkovalmistelun aikana uudistuksen yksityiskohdat selkiävät ja lausuntokierroksen tulosten jälkeen on poliittisen harkinnan vuoro.

Opetus- ja kulttuuriministeriö asettama työryhmä on valmistellut ehdotuksen museoiden, teattereiden ja orkesterien rahoitusjärjestelmä uudistamiseksi, ehdotus luovutettiin ministerille 17.1.

– Valmistelu on vielä kesken ja lausuntokierroksella, joten en pysty siihen sanomaan varmuudella juuta enkä jaata muuta kuin sen, että tietysti kulttuuriministerinä toivon ymmärrystä kulttuuripanostuksille, se on selvä.

TTT:stä Terho sanoi, että se on koettu selkeäksi epäkohdaksi työryhmän tekemässä esityksessä.

– Tai ainakin hyvin laajasti minuun on otettu siitä yhteyttä.

Toiveita TTT:n puolesta herätti myös se, että Terho lupasi käydä Tampereella paikan päällä.

– Saadakseni ehdottoman selkeän kuvan tästä tilanteesta ja suoraa tietoa myös paikan päältä tulen vierailemaan Tampereen Työväen Teatterissa ja saamaan sieltä sitten selkeän tilannekuvan siitä, miten asia siellä nähdään.

 

Poimintoja, näin kansanedustajat puolustivat TTT:tä:

Mikko Alatalo (keskusta)

– Jos Työväen Teatteri menettää valtiontuestaan 2 miljoonaa ja kansallisnäyttämön asemansa, niin sen jälkeen meillä on vain Helsingissä näitä kansallisnäyttämöitä. Tämä on aluepoliittisesti minun mielestäni syrjivää. TTT työllistää vuodessa yli 400 ihmistä ja se on sisäsuomalaisten helposti tavoitettavissa.

Jukka Gustafsson (SDP)

– Se on kulttuuriskandaali, jos ajetaan Tampereen Työväen Teatteri, monumentaalinen yhteisö, alas. Se olisi anteeksiantamaton kulttuuriskandaali Suomessa.

Arto Satonen (kokoomus)

– Liityn myös siihen porukkaan, joka Tampereen Työväen Teatterin rahoitusta haluaa vahvistaa, ja sanon vain sen, että siellä on 40 prosenttia kävijöistä muualta kuin Pirkanmaalta.

Sari Tanus (kristillisdemokraatit)

– Tampere on vahva kulttuurikaupunki. Tampereen Työväen Teatteri, niin kuin täällä useampaan kertaan on mainittu, on yksi Suomen suurimmista teattereista ja ainut kansallisnäyttämö Helsingin ulkopuolella.

Sofia Vikman (kokoomus)

– Työryhmän esitys leikata Tampereen Työväen Teatterin rahoitusta 2 miljoonalla eurolla vuosittain on täysin kestämätön. Sehän tarkoittaisi sitä, jos tämä esitys toteutuisi, että kulttuurin valtionavustuksista pääkaupunkiseudulle menisi peräti 61 prosenttia, vaikka alueella asuu vain 20 prosenttia suomalaisista. Joten kannustan kyllä ministeriä tarttumaan tähän asiaan ja korjaamaan VOS-työryhmän arviointivirheen tämän esityksen suhteen ja turvaamaan sen, että myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella on laadukasta teatteria ja kulttuuria kansalaisten saavutettavissa. Erinomaista, että ministeri on menossa Tampereelle vierailulle.

Keskustelua aiheesta