Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Elokuva

Arvio: Kevin Costnerin 3-tuntinen western villin lännen asuttamisesta yhdistää veristä mytologiaa saippuakäänteisiin

Näyttelijä Kevin Costner nousi 1990-alussa Hollywoodin supertähdeksi ja laajensi voimiensa tunnossa alaansa myös ohjaamisen puolelle.

Rane Aunimo

Demokraatti

Esikoinen Tanssii susien kanssa (1990) oli epätodennäköinen kassahitti, juppivuosien säihkeestä preerialle häipynyt hidas kolmituntinen western rajaseudun katoamisesta ja valkoisen sotilaan minuuden muuttumisesta kohtaamisessa sioux-heimon kanssa.

Alkuperäiskansoja kunnioittava elokuva saatiin tehtyä osin lakotan kielisenä, kun Costner lupautui sitomaan oman palkkionsa kaupalliseen menestykseen.

Riskipeli kannatti ja teos palkittiin seitsemällä Oscar-palkinnolla. Vielä upeammalla ohjaajan versiolla on kestoa neljä tuntia.

Costnerin vähälukuisesta tuotannosta myös Armoton maa (2003) on hieno lännenelokuva, Fordin ja Hawksin sukulainen. Se näytti jäävän Costnerin viimeiseksi ohjaustyöksi.

Toivoin pitkään, että näyttelijänä huipulta pudonnut ohjaaja saisi vielä kerran tilaisuuden westernin valmistamiseen.

MEDIATIETOJEN mukaan Costner on haaveillut Horizonin teosta neljännesvuosisadan ajan.

Televisiosarja Yellowstonen (2018-), jossa Costner näyttelee yrmeää patriarkkaa, suosio taisi antaa lopullisen uskon suurprojektin mahdollisuuksiin. Silti hänen kerrotaan joutuneen rahoittamaan elokuvasta puolet omasta kukkarostaan.

Tämä kielii kunnianhimosta tai suuruudenhulluudesta. Ehkä molemmista.

Costner on kaavaillut elokuvasarjasta peräti neliosaista. Ensimmäisellä laitoksella on mittaa kolme tuntia.

Kokonaisteos – jos se joskus todella valmistuu – saattaa siis kestää kaksitoista tuntia.

Katsojalta pyydetään paljon, luultavasti enemmän kuin se on valmis Costnerille antamaan. Epäonninen ja tuskaisa The Postman (1997) tulee mieleen.

AVAUS esittelee keskeiset henkilöt ja teoksen kehystyksen. Muutama hahmo poistuu nopeasti näyttämöltä ja uusia saataneen lisää seuraavissa osissa.

Ainakaan tässä kohtaa kukaan ei jää erityisen kiinnostavana mieleen. Se on aika iso synti mille tahansa elokuvalle.

Vahvin jakso on ensimmäinen tunti, kun lännen alkuperäisasukkaat hyökkäävät uudisraivaajien kimppuun mutta ajautuvat sen vuoksi sisäisiin ristiriitoihin.

Heikointa, lähes sietämätöntä antia on teoksen toinen kolmannes, kun Costner itse saapuu vihdoin kuviin vähäpuheisena, hiukan vastentahtoisena sankarina.

Costner näyttää ja tuntuu Hollywoodin viimeiseltä studiokauden filmitähdeltä, joka on nyt eksynyt digiajan muovisempaan todellisuuteen rooleihinsa monessa tapauksessa täysin sopimattomien nuorempien näyttelijöiden joukkoon.

69-vuotiaan Costnerin osa on tuijottaa ympäriinsä ja mumista muutama sana. Silti kaunis nuori nainen iskee heti silmänsä juuri häneen. Tämä vaikuttaa nykyaikana itse-ehostukselta ja aikansa eläneeltä.

Ohjaajana Costner haluaa avata Amerikan rajaseudun laveaa ja veristä historiaa monitahoisesti, tapahtumapaikkoja ja näkökulmia vaihdellen.

Todellisuudessa suuri kuva jää avautumatta, kun pahvisten ihmisten saippumaiset henkilösuhteet nousevat tapetille.

Hahmotelma voi teoriassa syventyä ja keskittyä tarinan edetessä, mutta pahalta näyttää.

HORIZONIN ensimmäinen osa on kolmituntisenakin vielä niin kapea ja ontto, ettei teemoistakaan tohdi sanoa vielä juuri mitään.

Kamera tiirailee maisemia ja toisiaan muistuttavia ihmisiä oikein mitään tarkentamatta.

Costner näyttää haluavan ymmärtää lakeudella elävien ja sinne saapuvien erilaisia motiiveja, mutta näkökulmasta puuttuu historian taju ja epookin syvempi tuntuma.

Miesten julmistelu on monesti vain naurettavaa ja liian moni henkilö vaikuttaa liian hyvinvoivalta ympäristöönsä.

Intohimohanke ei kuulosta eikä näytä määritelmänsä veroiselta.

Tämä on sääli, sillä Clint Eastwoodin ja Costnerin vaiettua suuren maailman lännenelokuvilta taitavat loppua rahat iäksi.

ELOKUVA:
Horizon: An American Saga Chapter 1
Ohjaus: Kevin Costner
Pääosissa: Kevin Costner, Sienna Miller, Jena Malone, Sam Worthington, Danny Huston
2024, 182 minuuttia
★★☆☆☆

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE