Teatteri ja Tanssi
9.9.2024 12:59 ・ Päivitetty: 9.9.2024 12:59
Arvio: Säkenöivää akrobatiaa ja rennon hauskaa ryhmätyötä
Arctic Ensemble on vuonna 2018 perustettu suomalainen nykysirkusryhmä. Se on erikoistunut akrobatian eri lajeihin ja sen yhdeksästä jäsenestä suurin osa on valmistunut Salpauksen sirkusartistikoulutuksesta Lahdesta.
Ryhmä on esiintynyt runsaasti niin Suomessa kuin kansainvälisesti isommilla ja pienemmillä esityksillä.
Keravan sirkusmarkkinoilla ensi-iltansa saanut Ensembled on ensimmäinen, ryhmälle suunniteltuun omaan sirkustelttaan tehty teos.
Väliaikoineen kaksituntisen esityksen eri puoliskot olivat kuin kahdesta eri maailmasta. Ensimmäinen, välillä turhankin leppoisasti edennyt osuus olisi tarvinnut rakennetta terävöittävää ja rytmiä kiinteyttävää ohjaajanotetta.
Nyt kokonaisuus tuntui hieman kotikutoiselta keskinäiseltä treenaamiselta ja hauskanpidolta. Toki taitavalta sellaiselta.
Väliajan jälkeen kaikki muuttui.
Numeroiden ideat sinänsä olivat mainioita. Kolmella eri välineellä, köydellä, ilmatolpalla ja rengastrapetsilla, tehty aloitus olisi ollut vieläkin näyttävämpi, jos sille olisi annettu hieman enemmän rauhaa ja näkyvyyttä.
Armas Lintusaaren ”ruumis”temppu oli sinänsä kutkuttavan ironinen, mutta venyi hieman ylipitkäksi.
Myös Linnea Purontauksen nuorallatanssinumero oli näyttävä ja kekseliäs. Siitä oli tehty vitsikäs kilpailu, jossa yleisön kahden joukkueen edustajat yrittivät erilaisin keinoin pudottaa tanssijan nuoralta. Välillä Purontauksen taitavuus meinasi hukkua muun sähellyksen alle ja kokonaisuus olisi ollut tehokkaampi hiukkasen tiiviimpänä toteutuksena.
Ensembled
Keravan sirkusmarkkinat
Ideointi ja sirkustaiteilijat Ada Forsberg, Anselmi Kaisanlahti, Eino Kaisanlahti, Armas Lintusaari, Orfeo Llewelyn, Pihla Ojala, Emmi Peltola, Minna Pulsa, Linnea Purontaus Musiikki ja sävellys Eeti Nieminen Puvut Riikka Manni Valot Jaakko Sirainen Tekniikka Eetu Ranta
Väliaikaan mennessä Arctic Ensemble oli osoittautunut osaavaksi, taitavaksi ja näyttämöllä rennosti esiintyväksi ryhmäksi, mutta ei sen enempää.
VÄLIAJAN jälkeen kaikki muuttui. Nyt näyttämöllä nähtiin sitä akrobatian huipputasoa ja ryhmätyöskentelyä, josta ryhmä on tullut tunnetuksi.
Jo koko ryhmän yhtäaikainen lattia- ja pariakrobatiaosuus oli sävähdyttävä. Myös Emmi Peltola säkenöi rengastrapetsillaan, mutta varsinaisesti pakan räjäytti esityksen päättänyt koko ryhmän yhteinen korealainen tuplakehto. Se oli huikaiseva. Täynnä hengästyttävää taitoa ja vaaran tunnetta, kuten sirkusmaailmaan perinteisesti kuuluukin.
Ensembled-esitys pyrki selvästi esittelemään ryhmän monipuolisuutta niin sirkustaidollisesti kuin esiintyjinäkin. Siinä se toki onnistuikin, mutta jotta kokonaisuudesta tulisi yhtä intensiivinen ja mukaansa tempaava kuin loppuosasta, vaatisi alkupuoli selvästi tiiviimpää otetta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.