Politiikka
7.6.2018 14:25 ・ Päivitetty: 7.6.2018 14:34
“Arvoisa pääministeri Sipilä, eivätkö teitä huolestuta mahdolliset vahingonkorvausvaateet, jotka lankeavat veronmaksajien maksettaviksi piittaamattomuutenne takia?”
Eduskunnan viikoittaisella kyselytunnilla suurimmaksi puheenaiheeksi nousi jälleen hallituksen ajaman sote-uudistus. Asian nosti keskusteluun ensimmäisenä kysymään päässyt suurin oppositiopuolue SDP.
Ensimmäisenä puheenvuoron piti kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.), joka tiedusteli pitkälti viime perjantaisen perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta pääministeri Juha Sipilältä sote-uudistuksen valinnanvapaudesta sekä EU-notifioinnista.
Ojala-Niemelä painotti, että vielä hallitusohjelmassa sote-ratkaisua oli tarkoitus viedä eteenpäin niin, että ensin toteutetaan julkisten sote-palveluiden rakenneuudistus, sitten siirtyminen yksikanavaiseen rahoitukseen ja vasta viimeisenä toteutetaan valinnanvapaus. Nyt valinnanvapaus on hänen mukaansa kuitenkin noussut uudistuksen keskiöön.
– Kun nyt arvioitte kulunutta vaalikautta, oletteko sitä mieltä, että hallituksen kannatti ryhtyä tähän valinnanvapausseikkailuun, joka uhkaa johtaa koko sote-uudistuksen vaarantumiseen, Ojala-Niemelä kysyi pääministeriltä.
Sipilä korosti valinnanvapauden olleen koko ajan mukana, kun hallitus on käynyt keskusteluja kaavailemastaan sote-uudistuksesta. Hänen mukaansa julkisessa keskustelussa on turhaan korostettu sitä, missä vaiheessa ja missä järjestyksessä ja vaiheistuksessa valinnanvapautta tehdään.
– Missään tapauksessa tämä ei ole se keskeisin osa. Valinnanvapauden voisi kiteyttää siten, että sillä tavalla saamme painopisteen perusterveydenhuoltoon. Siellä jonot lyhenevät ja näin myös sairauksia voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa aikaisemmin. Painopiste erikoissairaanhoidosta siirtyy näin erikoissairaanhoitoon, Sipilä luonnehti.
Hallitus on luomassa Suomeen sote-mallia, joka voi myöhemmin kumoutua EU:n kilpailulainsäädännön vastaisena.
Lisää aiheesta
Oajala-Niemelä kiinnitti seuraavaksi huomiota siihen, että hallitus ei aio selvittää, sisältyykö uudistukseen EU-markkinaoikeuden vastaisia elementtejä. Hän huomioi, että hallitus on luomassa Suomeen sote-mallia, joka voi myöhemmin kumoutua EU:n kilpailulainsäädännön vastaisena.
– Miksi olette edelleen sivuuttamassa niin korkeimman hallinto-oikeuden kuin perustuslakivaliokunnankin ohjeistuksen siitä, että sote-mallinne EU-lainsäädännön mukaisuus pitäisi selvittää? Eivätkö teitä huolestuta mahdolliset vahingonkorvausvaateet, jotka lankeavat veronmaksajien maksettaviksi piittaamattomuutenne takia, Ojala-Niemelä ihmetteli.
Sipilän mukaan hallitus on selvittänyt hyvin tarkasti, piileekö hallituksen markkinamallissa kyseisenkaltaista riskiä.
– EU-notifioinnin tekeminen vaaditaan silloin, jos uudistuksessa olisi kiellettyä valtiontukea, joka vääristäisi kilpailua.
Sipilän mukaa hallitus on tehnyt asiasta huolellisen arvion, jossa neljä eri ministeriötä selvittivät asiaa.
– Nämä arviot ovat johtaneet siihen, että tässä ei ole sellaista kilpailua vääristävää valtiontukielementtiä, joka vaatisi EU-notifikaation, Sipilä esitti.
– Tämän on valtion hallinnon ministeriöiden virkamiehet huolellisesti arvioineet ja sen mukaisesti hallitus on toiminut.
Perustuslakivaliokunta on Sipilän ja hallituksen kanssa eri mieltä.
SDP:n Anneli Kiljunen kuitenkin huomautti puheenvuorossaan, että perustuslakivaliokunta on Sipilän ja hallituksen kanssa eri mieltä.
– Mitä tapahtuu, jos hallitus ei vie sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinamallia Euroopan komission arvioitavaksi? Mitä tapahtuu, jos sote-uudistus on Euroopan unionin kilpailulain vastainen, Kiljunen kysyi.
Hän korosti tiedossa jo olevan, että EU:ssa odottaa jo valituksia tulevasta sote-uudistuksesta. Jos kyseiset valitukset menevät läpi, riskinä on hänen mukaansa se, että sote-uudistus joudutaan joiltain osin jopa purkamaan.
– Miksi otatte tämän riskin, hän kysyikin.
Sipilä vetäytyi vastauksessaan yhä keskeneräisen hallituksen vastineen taakse. Vastineella hallitus ottaa kantaa perustuslakivaliokunnan viime perjantaina valinnanvapauslaista esiin tuomiin ongelmiin. Sipilä arvoi, että hallituksen vastine valmistuu “toivottavasti” ensi viikolla.
– Hallitus tekee vastineen perustuslakivaliokunnan huomioihin, myöskin tästä EU-notifikaatiosta. Otamme siinä kantaa asiaan, ja perustelemme huolellisesti, miksi näin on toimittu.
Sipilä kertoi hallituksen olleen lisäksi virkamiestasolla yhteydessä Euroopan komissioon.
– Komissiosta on virkamiestasolla kerrottu, että he eivät ota asiaa käsittelyyn ja älkää jättäkö hakemusta, Sipilä sanoi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.