Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Asevoimilta tuli hyvin epätavallinen lausunto: ”Hyökkäys perinteitämme, arvojamme ja valaamme vastaan”

LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Stefani Reynolds

Yhdysvaltain asevoimien pääesikunta on tuominnut kongressitalon viimeviikkoisen valtausyrityksen poikkeuksellisessa lausunnossa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Väkivaltainen mellakka oli maan sotajoukoille osoitetun lausunnon mukaan suora hyökkäys paitsi Yhdysvaltain kongressia ja kongressitaloa myös perustuslain mukaista prosessia vastaan. Komentajien mukaan sanan- ja kokoontumisvapaus eivät anna kenellekään oikeutta turvautua väkivaltaan, kapinan lietsomiseen tai kansannousuun.

Lausunnossa myös todetaan, että sotajoukkoihin kuuluvien tehtävä on puolustaa perustuslakia.

– Mikä tahansa perustuslaillisen prosessin horjuttamiseen pyrkivä toimi ei ole vain hyökkäys perinteitämme, arvojamme ja valaamme vastaan; se on myös vastoin lakia, lausunnossa lukee.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet kaikki kahdeksan Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston jäsentä. Neuvoston puheenjohtajana toimii asevoimien komentaja Mark Milley. Uutiskanava CNN kuvailee neuvoston lausuntoa epätavalliseksi.

Viime aikoina Yhdysvalloissa on herännyt huolta siitä, että viime viikolla maan kongressiin hyökänneillä maan väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajilla on tukijoita myös esimerkiksi poliisin ja sotajoukkojen keskuudessa. Kongressissa mellakoineiden tavoitteena oli keskeyttää presidentinvaalit voittaneen Joe Bidenin valinnan vahvistaminen.

Bidenin ensi viikolla järjestettäviin virkaanastujaisiin on väkivaltaisuuksien riskin vuoksi kutsuttu paikalle tuhansia kansalliskaartilaisia. Puolustusministeriön viranomaisilta kysyttiin aiemmin tällä viikolla, onko joukoissa mahdollisesti Trumpia puoltavia aktivisteja. Ministeriön edustajan mukaan ääriajattelijoita ei hyväksytä.

Myös puolustushaarakomentajien neuvosto painotti lausunnossaan, että Biden astuu virkaansa tammikuun 20. päivänä. Samalla Bidenista tulee maan asevoimien ylin johtaja.

Trumpia kannattavat ovat suunnitelleet Capitolin alueen piirittämistä.

CNN kertoi paikallista aikaa tiistaina, että tuhannet Trumpia kannattavat aseistautuneet ääriryhmien edustajat ovat suunnitelleet Capitolin alueen piirittämistä Bidenin virkaanastujaisten alla.

Asiasta on kertonut uutiskanavalle demokraattien kongressiedustaja Conor Lamb, joka osallistui tilaisuuteen, jossa kerrottiin päättäjiä ja Capitolia mahdollisesti kohtaavista uhista.

– He puhuivat 4 000 aseistautuneen ”patriootin” piirittävän Capitolin ja estävän demokraattien pääsyn sisään, Lamb kertoi CNN:lle.

Lambin mukaan kyseinen ryhmittymä on määritellyt myös sen, milloin heidän tulee ampua ja milloin ei. Hän kuvailee suunnitelman takana olevan ryhmän olevan järjestäytynyt.

Lamb kertoo, ettei näiden henkilöiden kanssa tulla neuvottelemaan, vaan heidät tulee pysäyttää ja asettaa syytteeseen. Kongressiedustaja painottaa, että myös maan presidentti tulisi pysäyttää, asettaa virkasyytteeseen ja panna viralta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE