Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Asiantuntija: “En ole keksinyt mitään syytä, miksi Trump ei tekisi sitä”

Vaatimukset presidentti Donald Trumpin viralta panemiseksi ovat kiihtyneet Yhdysvalloissa viime viikolla tapahtuneen kongressin valtausyrityksen jälkeen. Esillä on ollut kaksi vaihtoehtoa: presidentin tuomitseminen virkarikoksesta ja viraltapano kongressissa, tai syrjäyttäminen perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Maria Annalan mukaan Trumpin viraltapano ennen hänen presidenttikautensa päättymistä 20. tammikuuta on hyvin epätodennäköistä. Demokraateilla on kuitenkin muitakin syitä edetä virkasyyteprosessissa.

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone aikoo äänestää asiasta jo tällä viikolla ja todennäköisesti asettaa Trumpin virkarikossyytteeseen.

Sen jälkeen asia etenisi senaattiin, jossa virkarikosoikeudenkäyntiä ei kuitenkaan luultavasti ehditä käydä ennen Trumpin virkakauden päättymistä.

Virkarikossyytteen ensisijainen tarkoitus ei olekaan tässä kohtaa Trumpin viraltapano. Ensinnäkin demokraateille on symbolisesti tärkeää reagoida kongressitalon tapahtumiin. Ja jos Trump nimittäin saisi senaatissa langettavan tuomion virkarikoksesta presidenttikautensa jälkeenkin, voisi senaatti samalla päättää estää Trumpia enää pyrkimästä julkiseen virkaan.

Trumpin ote republikaaneista voi livetä

Trumpin tiedetään pohtineen presidentiksi pyrkimistä 2024. Sekä demokraateilla että osalla republikaaneista olisi motivaatiota tukkia Trumpilta tämä mahdollisuus.

Lisää aiheesta

–  Ihan jo sillä että hän puhuu siitä, hän tietyllä tavalla pitää republikaanipuoluetta otteessaan. Eli se (vaalikelpoisuuden menettäminen) muuttaisi Trumpin ja republikaanipuolueen dynamiikkaa, Annala arvioi.

On epäselvää, olisiko senaatissa riittävästi tukea langettavan tuomion antamiseksi. Siihen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö, eli todennäköisesti 17 republikaanin pitäisi liittyä mukaan rintamaan.

–  Se ei ole ihan vähän, mutta tässä tilanteessa se ei vaikuta täysin mahdottomaltakaan.

Pence tuskin pyrkii syrjäyttämään Trumpia

Trumpin syrjäyttämisvaihtoehdoista perustuslain 25. lisäyksen käyttäminen olisi nopeampi, mutta epätodennäköisempi keino. Se vaatisi sitä, että varapresidentti Mike Pence ja enemmistö hallituksen jäsenistä katsoisi presidentin olevan kykenemätön hoitamaan tehtäviään, jolloin he veisivät Trumpilta valtaoikeudet.

Pence ei ole ollut halukas tekemään niin, vaikka ei mediatietojen mukaan ole sulkenut sitä täysin pois.

Pykälä on aikanaan laadittu sellaisia tapauksia varten, joissa presidentti on esimerkiksi koomassa. Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, voidaanko sitä soveltaa Trumpin tapauksessa.

Trump voi yrittää armahtaa itsensä

Trumpia saattaa odottaa viimeviikkoisesta väkivaltaan yllyttämisestä myös rikossyytteitä presidenttikauden jälkeen.

On mahdollista, että Trump yrittää käyttää vielä presidenttinä ollessaan armahdusoikeutta itseensä. Kukaan presidentti ei ole tehnyt niin, joten sen laillisuudesta ei ole ennakkotapausta. Asia menisi luultavasti korkeimpaan oikeuteen.

–  En ole keksinyt mitään syytä, miksi Trump ei tekisi sitä. Eihän hän siinä mitään häviäkään, Annala ennakoi.

Presidentin armahdusoikeus koskee vain liittovaltiotason syytteitä, joten onnistunut itsearmahduskaan ei suojaisi Trumpia osavaltiotason syytteiltä. Häneen kohdistuu esimerkiksi talousrikostutkintoja New Yorkissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE