Ulkomaat
9.5.2025 05:40 ・ Päivitetty: 9.5.2025 11:27
Asiantuntija: Tällaisena ihmisenä uusi paavi Leo XIV tunnetaan – kritisoi Trumpin hallintoa somessa
Yhdysvalloissa ranskalais-italialais-espanjalaistaustaiseen perheeseen syntynyt Robert Francis Prevost ei ole tyypillinen amerikkalainen pappismies, asiantuntija arvioi.
Uudeksi paaviksi torstaina valittu, Leo XIV -nimen ottanut Prevost edustaa jatkuvuutta, sanoo Helsingin yliopiston kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola STT:lle.
Leo on Ketolan mukaan monissa asioissa samoilla linjoilla edellisen paavin Franciscuksen kanssa.
- Hän on samaa mieltä esimerkiksi ilmastokysymyksissä, jotka olivat Franciscukselle tärkeitä. Hän on myös samaa mieltä siitä, että maallikoita ja erityisesti naisia pitäisi saada enemmän kirkon johtotehtäviin ja hallintoon, Ketola sanoi.
Naisten papeiksi vihkimistä Prevost ei silti kannata.
PERJANTAINA ensimmäisessä messusaarnassaan paavina Leo sanoi, että kirkon tulisi olla pelastuksen arkki sekä maailman pimeitä öitä valaiseva majakka.
- On monia paikkoja, joissa kristinuskoa pidetään absurdina, heikoille ja epä-älyllisille tarkoitettuna. Paikkoja, joissa muut asiat ovat etusijalla, kuten teknologia, raha, menestys, valta tai nautinto, paavi sanoi.
- Nämä ovat konteksteja, joissa ei ole helppoa saarnata evankeliumia ja todistaa sen totuudesta – joissa uskovia pilkataan, vastustetaan, halveksitaan tai parhaimmillaankin suvaitaan ja säälitään. Silti juuri tästä syystä ne ovat paikkoja, joissa lähetystyötämme tarvitaan kipeästi, paavi vakuutti.
69-VUOTIAS Prevost on ensimmäinen yhdysvaltalainen ja (argentiinalaisen Franciscuksen jälkeen) toinen amerikkalainen paavi.
Suurimman osan urastaan hän on työskennellyt Perussa, ja hänellä on myös Perun kansalaisuus.
- Hän ei ole leimautunut tyypilliseksi amerikkalaiseksi. Tähän saakka on ollut vähän sellainen ajatus, että amerikkalaista ei voida valita paaviksi, koska se toisi yhdelle suurvallalle tärkeän aseman kirkon johdossa.
Ketola ei usko, että maanmiehen valinnasta on erityistä etua Yhdysvalloille. Prevost on hänen mukaansa luultavasti saanut konklaavissa myös eteläamerikkalaisten kardinaalien ääniä.
- Hän on sillä tavalla eteläamerikkalaistunut. Luulen, että hän on koko maailman paavi täydestä sydämestään.
Prevost jakoi alkutalvella sosiaalisen median tileiltään postauksia, joissa kritisoitiin voimakkaasti Donald Trumpin hallinnon massakarkoituksia epäkristillisiksi.
Prevost on neljäs ei-italialainen paavi peräjälkeen. Tämä kuvaa Ketolan mukaan katolisten suurta määrää Euroopan ulkopuolella.
Kaikkiaan paavi on 1,4 miljardin katolilaisen hengellinen johtaja.
KETOLAN MUKAAN Leo on yksi suosituista paavien nimistä. Edellinen paavi Leo eli Leo XIII oli tehtävässään vuosina 1878-1903.
- En tiedä, haluaako Prevost sanoa tällä jotakin siitä, että edellisellä Leolla oli ominaisuuksia, joita hän pitää erityisen hyvinä. Edellinen Leo kehitti paljon katolisen kirkon sosiaaliopetusta ja yhteiskunnallista opetusta.
Paavius muuttaa ihmistä, Ketola sanoo.
- Franciscus tunnettiin vielä Argentiinassa hieman happamana, kun taas paavina hänet tunnettiin hymyilevänä ja huumorintajuisena. Paavius on selkänoja, joka antaa tukea. Siihen tulee jostakin voimia.
ESIMERKIKSI Israel toivoo voivansa vahvistaa suhteita Vatikaaniin uuden paavin aikana. Israelin presidentti Isaac Herzog sanoi viestissään toivovansa juutalaisten ja kristittyjen ystävyyden vahvistuvan kaikkialla.
Herzog toivoi niin ikään uuden paavin kauden vahvistavan siltojen rakentamista ja ymmärrystä kaikkien uskontokuntien välillä.
Israelin ja edesmenneen paavi Franciscuksen suhteet olivat viileät varsinkin sen jälkeen kun Gazan sota alkoi toissa vuoden lokakuussa.
Franciscus tuomitsi sodan aloittaneen palestiinalaisten äärijärjestöjen terrorihyökkäyksen, mutta arvosteli sen jälkeen toistuvasti Israelin sotilastoimia Gazassa.
Teksti: STT / Heli Laakkonen
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.