Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Aurinko- ja tuulivoima on jätetty retuperälle” – SDP:n Harakka ravistelee ”takapajula-hallitusta” hereille

Kari Hulkko
Timo Harakka muistuttaa, että kiertotaloudessa on Suomen teollisuuden tulevaisuus.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) vaatii, että Suomen on panostettava uusiutuvaan energiaan. Se parantaisi tuotannon tehokkuutta ja kilpailukykyä, sekä päästäisi Suomen mukaan hurjasti kasvaville maailmanmarkkinoille.

Marja Luumi

– Hallituksen panostus bioenergiaan on kiitettävä, mutta sillä ei ole vientipotentiaalia. Aurinko- ja tuulivoiman kehityksen hallitus on jättänyt retuperälle, Harakka moitti keskiviikkona Turussa SDP:n energiapoliittisessa keskustelunavauksessa.

Harakka laskee, että tuulivoimatuesta tuli järjettömän antelias, kun taas aurinkovoimaa ei tueta käytännössä lainkaan. SDP:n eduskuntaryhmän verovastaavan mielestä kymmenen vuoden yhteistavoitteeksi on asetettava 10 000 MW.

– Se kannattaisi huutokaupata mahdollisimman vähäisen tuen tarpeen varmistamiseksi, Harakka ehdottaa.

Harakka haluaa edistää hajautettua pientuotantoa Ruotsin mallin mukaan niin, että kotitalouksien kannattaisi myydä aurinkovoimaa verkkoon. Myös kerrostaloasukkaiden ja vähävaraisten energiaremontteja on tuettava. Välttämättömät laki- ja lupamuutokset ovat jääneet hallituksen pöydälle.

SDP:n mielestä tavoitteeksi pitää asettaa myös, että kaikki suomalaiset kodit ja konttorit lämpiävät aurinko- ja maalämmöllä.

– Tavoite on realistinen, sillä joka toinen uudisrakennus valitsee maalämmön, Harakka muistuttaa.

Ministeri Berner, älkää tehkö Suomesta takapajulaa.

Sähköinen liikenne on Fortumille lupaavaa liiketoimintaa – Norjassa, Harakka lohkaisee.

– Nykyhallituksen ansiosta Suomi on ainoita Euroopan maita, joka ei tue mitenkään sähköautoilua, vaikka EU vaatii leikkaamaan liikenteen päästöjä 40 prosentilla. Ministeri (Anne) Berner (kesk.), älkää tehkö Suomesta takapajulaa, Harakka herättelee.

VATT tyrmää tuoreessa raportissaan teollisuuden energiaveronpalautukset, jotka ovat nousseet tällä vuosikymmenellä seitsemästä miljoonasta 200 miljoonaan euroon vuodessa. Harakka ehdottaa, että sama summa siirretään yritysten tutkimuksen, tuotekehityksen ja markkinoinnin tueksi.

– Tukien tarkoitus on rahoittaa riskejä, joita uuden teknologian kehittelyyn aina liittyy. Syöttötariffit ja vahingolliset verotuet ovat ohjanneet sadat miljoonat väärään suuntaan, riskittömyyteen.

Maailman väestö keskittyy suurkaupunkeihin, jotka vaativat puhtaita ja tehokkaita ratkaisuja energian, vesi- ja jätehuollon ja liikenteen järjestämiseen. Markkina ylittää ensi vuosikymmenellä 1500 miljardia euroa.

– Ulkomaankauppaministerin ainoaksi tehtäväksi riittää auttaa uusiutuvaa suomalaista teollisuutta saamaan osansa kakusta. Vain prosentin siivu kasvattaa Suomen vuosittaista vientiä neljänneksellä, Harakka muistuttaa.

Hänen mielestään julkisen vallan tulisi investoida kiertotalouslaitoksiin, jotka ovat suomalaisten yritysten näyttöjä maailmalle. Kiertotalous voi luoda tuhansia työpaikkoja, joilla huojennettaisiin kasvavaa pitkäaikaistyöttömyyttä.

– Kiertotaloudella on hieno eettinen periaate: ongelmat muuttuvat ratkaisuiksi. Se on mullistava mahdollisuus Suomelle, Timo Harakka summaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE