Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

27.1.2025 06:02 ・ Päivitetty: 27.1.2025 08:57

Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleiri vapautettiin 80 vuotta sitten

AFP / LEHTIKUVA / WOJTEK RADWANSKI
Entisen Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin aitaa 26. tammikuuta 2024.

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vapautuksesta tuli tänään kuluneeksi 80 vuotta, minkä kunniaksi entisellä leirillä järjestetään suuri muistotilaisuus.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Puolan Oswiecimin lähellä sijaitsevaan, nykyisin museona toimivaan leiriin on kutsuttu sieltä kaikki hengissä selviytyneet ja yhä tänä päivänä elossa olevat ihmiset.

Lisäksi muistotilaisuuteen saapuu useita kansainvälisiä merkkivieraita, kuten Britannian kuningas Charles ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

SUOMESTA paikalla ovat presidentti Alexander Stubb, hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb ja opetusministeri Anders Adlercreutz (r.).

Venäjän edustajia muistotilaisuudessa ei nähdä. Syynä on maan Ukrainassa käymä hyökkäyssota.

-  Muistamme uhreja, mutta juhlimme siellä myös vapautta, sanoi Auschwitz-museon johtaja Piotr Cywinski lausunnossaan viime syksynä.

-  On vaikea kuvitella paikalle Venäjää, sillä se ei selvästikään ymmärrä vapauden arvoa.

Natsien arvioidaan surmanneen Auschwitzissa noin 1,1 miljoonaa ihmistä viidessä vuodessa.

PUOLAN hallitus ilmoitti aiemmin, että se takaisi Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle vapauden osallistua muistopäivän juhlallisuuksiin huolimatta tähän kohdistuvasta Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) antamasta pidätysmääräyksestä. Puolan presidentin Andrzej Dudan avustajan mukaan presidentti oli vaatinut hallitukselta, että Netanjahua ei pidätettäisi, jos tämä päättäisi osallistua.

Netanjahu ei ole kuitenkaan saapumassa tilaisuuteen, vaan Israelia edustaa opetusministeri Yoav Kisch.

ICC:n pidätysmääräykset Netanjahusta ja Israelin entisestä puolustusministeristä Yoav Gallantista on annettu epäillyistä rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista, joiden epäillään tapahtuneen Gazan sodan aikana.

AUSCHWITZIN uhreista valtaosa eli noin miljoona oli juutalaisia ja yli 100  000 natsi-Saksassa muista syistä vainottuja ihmisiä sekä sotavankeja.

Kun Neuvostoliiton joukot lähestyivät Auschwitzia tammikuussa 1945, joukkomurhaa peittelemään pyrkinyt natsi-Saksa pakotti noin 60  000 vankia kävelemään länteen niin sanotuilla ”kuolemanmarsseilla”, jotka koituivat tuhansien vankien kuolemaksi.

Kun puna-armeijan sotilaat vapauttivat leirin 27. tammikuuta 1945, siellä oli noin 7  000 eloonjäänyttä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU