Politiikka
15.3.2016 15:03 ・ Päivitetty: 16.3.2016 07:40
Avaako postilaki ovet kermankuorijoille? – ”Kumpi tulee ensin: Kymmenen uutiset vai posti?”
Eduskunnan lähetekeskustelussa puitiin tänään hallituksen esitystä postilain uudistamisesta. Uudistuksen esitellyt liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoi uudistuksen purkavan postimarkkinoiden sääntelyä ja parantavan posti- ja jakeluyritysten kilpailukykyä.
Kokonaisuudistus jakautuu kahteen osaan, ja nyt käsiteltiin sen ensimmäistä osaa. Ensimmäisessä osassa esitetään, että nykyisenkaltaisesta valtioneuvoston myöntämiin postilupiin perustuvasta järjestelmästä siirryttäisiin ilmoituksenvaraiseen järjestelmään. Tällä kevennettäisiin Bernerin mukaan hallinnollista taakkaa.
– Järjestelmä on tuttu jo televisio- ja radiotoimialalta, joten esitetty muutos olisi selkeä jatkumo viestintäpolitiikan lainsäädännön kehittämisessä, Berner perusteli.
Tavoitteena on ministerin mukaan myös luoda edellytyksiä uudenlaiselle postitoiminnalle. Berner antaa esimerkiksi lehtitalojen mahdollisuuden ottaa lehtien jakelun rinnalle muun postin jakelua.
Huoli kermankuorijoista
Berner painotti, että toimilupajärjestelmästä luopuminen ei vaaranna yleispalvelun tai postinsaajan asemaa. Aihe kuitenkin herätti huolta molemmin puolin salia.
Muiden muassa SDP:n kansanedustajat Harry Wallin ja Riitta Myller pitivät tärkeänä, että nyt noudatetaan aiempien lakimuutosten henkeä ja huolehditaan siitä, ettei markkinoita avata ”kermankuorijoille” ja varmistetaan postinkulku tasavertaisesti kaikkialla Suomessa.
Lisää aiheesta
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen muistutti, ettei kaikilla kansalaisilla ole edellytyksiä tai valmiuksia ottaa postia vastaan sähköisesti, joten kirjepostille on vielä selvä tilaus.
– Valtioneuvostolla on nyt poikkeuksellisen iso vastuu linjata kansalaisten yhdenvertaiset postipalvelut ja yleispalvelun tulevaisuus, Tuppurainen linjasi.
Miten kilpailun kiristyessä varmistetaan, että Posti pystyy hoitamaan edes minimivelvoitteensa syrjäseuduilla?
Keskusteluun nousi myös se, kuinka monena päivänä viikossa kansalaisen tulee saada postinsa. Kristiina Salonen (sd.) muistutti kaikkien puolueiden vastanneen ennen vaaleja Posti- ja logistiikka-alan unioni Paun Reitti-lehdessä, että viisipäiväisestä jakelusta tulee pitää kiinni.
– Me olemme tässä tottuneet, että ennen vaaleja sanottu yhtä ja vaalien jälkeen toimittu toisin. Pitääkö tämä siis paikkansa edelleen, Salonen kysyi.
Berner ei ottanut kantaa päivien määrään ja muistutti, että tästä asiasta linjataan kokonaisuudistuksen toisessa osassa. Bernerin mukaan tarkoitus on uudistuksen yhteydessä tarkastella, millä tavoin muissa harvaan asutuissa maissa postinjakelu on ratkaistu.
”Kumpi tulee ensin – kymmenen uutiset vai posti?”
Myös hallituspuolueet esittivät huolensa postipalveluiden tulevaisuudesta ja kertasivat omien alueidensa postinjakelun nykyongelmia.
– Kyllä tässä on suuri vaara, että ylevien, hienojen tavoitteiden taakse unohtuu tavallinen ihminen. Hänen palveluitaan karsitaan, eikä vain syrjäseuduilla ja haja-asutusalueilla, jos kermankuorijoille annetaan liikaa tilaa, sanoi perussuomalaisten Kimmo Kivelä.
Kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) toi salille terveiset Itä-Lapista Savukoskelta.
– Monessa talossa on jännitetty iltaisin, kumpi tulee ensin – kymmenen uutiset vai posti. Miten kilpailun kiristyessä varmistetaan, että Posti pystyy hoitamaan edes minimivelvoitteensa syrjäseuduilla, Maijala kysyi.
Kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk.) pohdiskeli, voisiko Maijalan esittämää ongelmaa korjata siten, että yhteiskunnan tukemana olisi mahdollisuus lukea digilehti heti aamusta ennen töihin lähtöä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.