Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Avi jakoi kunnille 6,4 miljoonaa euroa Suomen mallin pilotointiin – tavoitteena maksuton ja mieluisa harrastus jokaiselle lapselle ja nuorelle

iStock
Koululaisten suosituimpien harrastustoiveiden joukossa oli muiden muassa parkour.

Aluehallintovirastot ovat myöntäneet 112 kunnalle yhteensä 6,4 miljoonaa euroa avustusta Suomen mallin pilotin toteuttamiseen. Suomen mallin tarkoitus on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Aluehallintovirasto kertoo tiedotteessa, että kevätlukukaudella 2021 tavoitteena on kerätä kokemuksia ja käytäntöjä, joiden pohjalta Suomen malli voidaan jatkossa vakiinnuttaa pysyväksi toiminnaksi kunnissa. Avustusta saaneessa toiminnassa on mukana yli 1 000 koulua ja yli 200 000 oppilasta.

Suomen mallissa lähtökohtana on luoda harrastustoimintaa, joka pohjautuu lasten ja nuorten omiin toiveisiin. Heidän toiveitaan on kuultu monessa kunnassa opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoiman Koululaiskyselyn avulla. Kyselyn perusteella joka viides lapsi tai nuori on vailla harrastusta. Heistä 63 prosenttia haluaisi aloittaa harrastuksen.

”Suomen mallin tavoitteena on kehittää muun muassa ns. etsivää harrastustoimintaa, joka auttaa löytämään yksilöllisesti mieluisan harrastuksen. Koululaisten suosituimpia harrastustoiveita olivat parkour, kuvataide sekä elokuva- ja animaatio. Kyselyssä oli mukana 76 harrastusvaihtoehtoa”, tiedotteessa kerrotaan.

Aluehallintovirasto kertoo, että lasten ja nuorten kuulemisen perusteella toteutetaan erilaisia kerhoja ympäri Suomen.

”Kerhosisällöt vaihtelevat elokuvakerhosta aina eläintenhoitokerhoon. Myös erilaiset liikuntaan, urheiluun ja luontoon liittyvät teemat olivat suosittuja harrastussisältöjä.”

Koulupäivän yhteyteen sijoittuvien kerhojen järjestämisestä vastaavat kuntien kanssa yhteistyössä urheiluseurat, kulttuuritoimijat, nuorisojärjestöt sekä yksityiset toimijat. Aluehallintoviraston verkkosivuille on koottu Suomen mallin avustusten saajat – kunnat ja niiden toteuttamat hankkeet – alueittain.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE