Nyheter

ÅVSS: Regeringen måste säga nej till terminsavgifter för finländska studerande

Istock
ÅVSS ber regeringen Marin värna den avgiftsfria högskoleutbildningen.

I en ny rapport föreslår en arbetsgrupp tillsatt av Arbets- och näringsministeriet ”skäliga terminsavgifter” för finländska högskolestuderande. Åbo-Vasa Socialdemokratiska Studerande (ÅVSS) är kritiska och ber regeringen att bevara den avgiftsfria högskoleutbildningen. 

ABL

Arbetsgruppen, under ledning av arbetslivsprofessor Vesa Vihriälä, presenterade i fredags sina förslag till åtgärder för att hjälpa den finska ekonomin genom coronakrisen. Förslaget att införa terminsavgifter för finländska högskolestuderande har ändå fått kritik. ÅVSS skriver i ett pressmeddelande att inget system som bygger på terminsavgifter någonsin kan bli skäligt.

 

– Det samhälle vi lever i gynnas på flera sätt av en avgiftsfri högskoleutbildning. Bland dem minskade samhällsklyftor, social rörlighet och en demokratiskt starkare nation. Förutsättningarna för nya innovationer i vårt land försämras också med en terminsavgift då många studerande utesluts som annars kanske skulle bidragit mycket till vår nations fortsätta ekonomiska tillväxt, skriver styrelsen genom ordförande Ronny Wikström och vice ordförande Jonatan Wikström.

 

Enligt ÅVSS bygger många av arbetsgruppens förslag på att Finland tar sig ur krisen på de yngre generationernas bekostnad.

– De föreslagna åtgärderna riskerar att vilseleda en hel generation till marginalisering. ÅVSS anser att den avgiftsfria högskoleutbildningen har betjänat vårt land väl och bidrar till att alla på ett jämlikt sätt har förutsättningar till högre utbildning.

 

Åbo-Vasa Socialdemokratiska Studerande vädjar nu till regeringen Marin att bevara den avgiftsfria högskoleutbildningen och avstå från att införa terminsavgifter.

 

– Särskilt under tider då landet är under stor ekonomisk press är det väsentligt att vi tillsammans slår vakt om jämlikheten och de demokratiska principerna.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE