Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Avustustoimitukset Gazaan alkoivat – Israel: taisteluja Rafahissa kiihdytetään

AFP / LEHTIKUVA

Pientä helpotusta Gazan kaistalle toi perjantaina avustustoimitusten alkaminen Yhdysvaltain asevoimien rakentaman väliaikaisen satamalaiturin kautta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Avustusrekat alkoivat kulkea laiturin kautta perjantaiaamuna paikallista aikaa.

Yhdysvaltain sotilaat eivät nousseet maihin laituria rakennettaessa, eivätkä he osallistu avun jakoon. YK ottaa avun vastaan maissa ja koordinoi jakelun ympäri Gazan kaistaa.

Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän sotatoimialueen päämaja Centcom painotti, ettei kyseessä ollut yksinomaan Yhdysvaltojen hanke.

– Kyseessä on jatkuva, monikansallinen yritys toimittaa lisäapua palestiinalaisille siviileille Gazassa merikäytävän kautta. Se on luonteeltaan täysin humanitaarinen ja siihen sisältyy useiden maiden ja humanitaaristen järjestöjen lahjoittamia avustustuotteita, Centcom sanoi X-viestissään.

YHDYSVALTAIN asevoimat kertoi jo aiemmin viikolla, että satoja tonneja avustustarvikkeita odotti valmiina toimitettavaksi laiturin kautta. Lisäksi sen mukaan tuhansia tonneja lisää oli valmisteilla.

Kahdeksatta kuukautta jatkuvat taistelut ovat ajaneet Gazan siviilit nälänhädän partaalle. Humanitaarisen avun pääsy alueelle hidastui edelleen merkittävästi sen jälkeen kun Israel otti valvontaansa myös Gazan puolen Rafahin rajanylityspaikasta.

Raja-asema on ollut elintärkeä ruoan, polttoaineen ja muiden avustusten toimittamiselle.

KIIVAAT taistelut jatkuivat Gazan kaistalla perjantainakin. Israelin pelättiin laajentavan hyökkäystään Rafahiin Gazan eteläosassa, missä on edelleen satoja tuhansia taisteluja paenneita palestiinalaisia.

Israelin mukaan taisteluja Rafahissa tullaan kiihdyttämään. Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan maahyökkäys Rafahiin on ratkaisevan tärkeä armeijan tavoitteille tuhota Hamas, jotta se ei voi enää hyökätä Israeliin.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt olivat hyökänneet Israeliin ja tappaneet yli 1 170 ihmistä ja ottaneet yli parisataa panttivankia.

Gazan kaistalla on Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan kuollut jo pitkälti yli 35  000 ihmistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE