Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ay-johtajalta vakava varoitus: ”Naisten asema on taas heikkenemässä” – syynä porvarihallituksen törkeät leikkaukset

Nora Vilva

Ujosta tytöstä voi sukeutua millainen vaikuttaja tahansa, kun hän saa tarpeeksi tukea, ja kun hän uskaltaa tarttua tilaisuuteen. Tänään 50 vuotta täyttävä Julkis- ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo itse olevansa siitä hyvä esimerkki.

Marja Luumi

Niemi-Laine kannustaa naisia ottamaan vastuuta, sen opin hän sai jo sukunsa vahvoilta duunarinaisilta. Häntä ärsyttää se, että naista syyllistetään helposti, etenee hän sitten urallaan tai pysyy hän pitempään kotona lasten takia.

Ay-liikkeellä on Niemi-Laineen mielestä yhä tehtävää yhdessä maailman tasa-arvoisimmista maista.

– Naisten asema on taas heikkenemässä työmarkkinoilla. Tulee pätkää, silppua ja sälää. Palkat pienenevät väkisinkin, ja sitä myötä eläkkeet.

Hän näkee, että työmarkkinat ovat jakautumassa kahteen kategoriaan: vientiin ja teollisuuteen ja toisaalta julkiseen sektoriin ja yksityisiin palvelualoihin.

– Annetaan selvä kuva, että vientialat ovat kaiken yläpuolella. Julkinen sektori saa odotella murusia, jotka tippuvat pöydältä.

Valitettavasti nyt tehty palkkaratkaisu eriyttää Niemi-Laineen mukaan edelleen nais- ja miesvaltaisten alojen ansiokehitystä. Syynä on jo sekin, että julkisella puolella kunnon palkkaliukumia ei tunneta. Käsite “samapalkkaisuus” pitäisi avata hänen mielestään kunnolla auki.

”Nykyisessä pyhässä kolminaisuudessa lapset, vanhukset ja naiset ovat olleet säästölistalla.”

Ay-väenkin puheita kuunnellessa Niemi-Laineelle tulee joskus sellainen olo kuin epätasa-arvo olisi jo selätetty.

– Totisesti näin ei ole. Kävi taas kerran niin, että naisvaltaisilta työpaikoilta haetaan koko ajan säästöjä. Porvarihallitukset kautta aikojen ovat törkeästi leikanneet naisten ansiotasoa, Niemi-Laine paukuttaa.

Hän arvostelee, että nykyisessä “pyhässä kolminaisuudessa” lapset, vanhukset ja naiset ovat olleet säästölistalla, eikä siinä ole paljon naisen sana painanut.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin esitti jo lakkoa, jotta naisten palkkoja saataisiin nostetuksi ja naisvaltaisten alojen arvostusta hilattua ylös.

– Kaikelle tälle on iso mahdollisuus, jos tällainen hallituspohja jatkaa seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, Niemi-Laine pohtii.

Mutta näkee JHL:n puheenjohtaja silti karuissa ajoissa jotain hyvääkin – vaikka hallitus yrittääkin laittaa naisia taistelemaan toisiaan vastaan esimerkiksi linjauksillaan varhaiskasvatuksesta.

– Mitä kovemmat ajat koittavat, sitä enemmän me naiset tuemme toisiamme.

Päivi Niemi-Laine uskoo tähän vakaasti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE