Politiikka
8.3.2018 11:33 ・ Päivitetty: 8.3.2018 11:33
SAK:n Eloranta naisten lakosta: “Voi sitä itkua ja huutoa Suomen kilpailukyvyn tuhoamisesta, jos sellainen pantaisiin toimeen”
Tänään torstaina vietetään kansallista naistenpäivää. Aihe on herättänyt laajaa keskustelua julkisuudessa sekä sosiaalisessa mediassa. Tasa-arvon puolesta on toteutettu myös näyttäviä kampanjoita, esimerkiksi Stockmann vaihtoi nimensä Stockwomanniksi.
Twitterissä heräsi keskustelu myös naisten lakosta, kun Talouselämän toimituspäällikkö Marjo Ollikainen pohti pitäisikö naisten lakkoilla Suomessakin oikeuksiensa puolesta. Hän viittasi kirjoituksessaan uutiseen, jonka mukaan Espanjassa naiset ovat tänään lakossa.
Espanjassa on tänään naisten lakko. Pitäisikö naisten lakkoilla Suomessakin, koska #naiseneuro #häirintä #lastentarhanopettajat ja mitä näitä nyt on. Mitä sanovat @OlliLuukkainen @marialofg @paiviNI @ElorantaJa #naistenpäivä
— Marjo Ollikainen (@MarjoOllikainen) March 8, 2018
– Naisen eurolla kuvataan lyhyesti ja ytimekkäästi kaikkia niitä eri syitä, joista palkkaerot johtuvat, suurimpana segregaatio, Ollikainen vielä vastasi seuraavassa julkaisussaan kysymykseen siitä, miksi hän kiinnitti huomiota naisen euroon alkuperäisessä tviitissä.
Keskusteluun puuttui myös Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, joka totesi, ettei segregaatio ole palkkaerojen syy, vaan naisten työn aliarvostaminen.
– Sitäkin on havaittu, että alan naisistuminen hidastaa palkkakehitystä. Asia siis vahvasti rakenteellinen ja kulttuurinen, Eloranta kirjoitti.
Lisää aiheesta
Segregaatio ei ole palkkaerojen syy, vaan naisten työn aliarvostaminen. Sitäkin on havaittu, että alan naisistuminen hidastaa palkkakehitystä. Asia siis vahvasti rakenteellinen ja kulttuurinen.
— Jarkko Eloranta 🇫🇮🇪🇺🇺🇦🏳️🌈 (@ElorantaJa) March 8, 2018
Ollikainen kuitenkin kehotti Elorantaa ottamaan kantaa myös naisten lakkoon, joka oli hänen alkuperäisen keskustelunavauksensa aihe.
Eloranta vastasi, että lakko taitaa olla naisten käsissä.
– Mutta voi sitä itkua ja huutoa Suomen kilpailukyvyn, maineen ja kaiken muun tuhoamisesta jos sellainen pantaisiin toimeen, hän vielä sivalsi viitaten tammikuussa järjestettyyn mielenilmaukseen, jossa vastustettiin hallituksen ajamaa työttömien aktiivimallia ja siitä syntyneeseen julkiseen keskusteluun.
Taitaapi olla naisten käsissä. Mutta voi sitä itkua ja huutoa Suomen kilpailukyvyn, maineen ja kaiken muun tuhoamisesta jos sellainen pantaisiin toimeen.
— Jarkko Eloranta 🇫🇮🇪🇺🇺🇦🏳️🌈 (@ElorantaJa) March 8, 2018
Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohaja Päivi Niemi-Laine otti osaa keskusteluun kiteyttäen, että “naistenpäivä on vuodessa muistutus tasa-arvosta. Kuitenkin tämä on päivittäinen tavoite parantaa naisten asemaa”.
Naistenpäivä on vuodessa muistutus tasa-arvosta. Kuitenkin tämä on päivittäinen tavoite parantaa naisten asemaa.
— Päivi Niemi-Laine (@paiviNI) March 8, 2018
Niemi-Laine vielä muistutti, että lakoilla ei kuitenkaan saada parannettua asioita pitkäjänteisesti.
– Jatkuva työ hyvillä tavoitteilla vie kohti päämäärää.
Aikaisemmin naisten lakosta on puhunut muun muassa SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin, jonka mukaan naisten pitäisi mennä yleislakkoon, jotta naisvaltaisten alojen palkkakehitys ja arvostus saataisiin ylös kuopastaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.