Työmarkkinat
7.5.2025 11:37 ・ Päivitetty: 7.5.2025 13:28
Ay-liike raivostui kokoomukselle – Teollisuusliiton Aalto: ”Pöyristyttävää”
Kokoomuksen viestintäkampanja on saanut ammattiyhdistysliikkeeltä runsaasti kritiikkiä. Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan puolue hyökkäsi suoraan ay-liikkeen edunvalvontaa ja järjestytyneitä työntekijöitä vastaan.
– On pöyristyttävää, että hallituspuolueen viestintäkampanja rakennetaan tavalla, jossa järjestäytyneet työmarkkinat ja työntekijöiden edunvalvonta esitetään kustannuseränä, Aalto sanoo tiedotteessa.
– Kokoomus ei enää edes yritä peitellä suhtautumistaan järjestäytymiseen ja työntekijöiden oikeuksien puolustamiseen. Tämän poisvedetyn kampanjan sisältö kertoo enemmän kokoomuksen todellisista tavoitteista kuin yksikään hallitusohjelman lause, hän sanoo.
Kyse on kokoomuksen viestintäkampanjasta, jossa puolue vertailee veronkevennysten vaikutuksia asettamalla rinnakkain liittoon kuuluvan ja liittoon kuulumattoman henkilön. Hallitus kertoi puoliväliriihessään aikovansa poistaa ammattiliiton jäsenmaksujen verovähennysoikeuden.
Kokoomus veti kampanjan pois ja pyysi sitä anteeksi. Teollisuusliiton Aalto ei tyydy anteeksipyyntöön, joka on hänen arvionsa mukaan annettu pelosta – ei periaatteesta.
– Kokoomus pelästyi opettajien närkästymistä ja kannatuskatoa. Jos kampanjassa olisi käytetty esimerkkinä asentajaa, metallimiestä tai muuta teollisuuden työntekijää, anteeksipyyntöä ei olisi koskaan tullut, Aalto sanoo.
Aalto huomauttaa myös, että viestintäkampanjassa esitetyt veroluvut ostovoimasta ovat harhaanjohtavia.
– Kokoomus puhuu tuloveron kevennyksistä, mutta unohtaa mainita, että samaan aikaan työttömyysvakuutusmaksut nousevat, koska hallitus hoitaa työttömyyttä niin huonosti. Arvonlisäveron kiristykset syövät myös ostovoimaa. Kun tähän lisätään ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poisto ja tehdyt leikkaukset, palkansaaja jää veromuutoksista tappiolle. Tämä on kylmä fakta, Aalto sanoo.
TEOLLISUUSLIITON Aalto toteaa, että uuden työministerin kausi sai kampanjan myötä pahimman mahdollisen alun. Kokoomus julkaisi kampanjansa samana päivänä, kun uusi työministeri Matias Marttinen aloitti tehtävässään.
Aalto huomauttaa, että ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan Marttinen totesi haluavansa varmistaa, että palkansaajien ääni kuuluu uudistuksissa.
– Nämä sanat menettivät merkityksensä saman tien. Uuden työministerin kausi sai pahimman mahdollisen alun, kun hänen oma puolueensa veti työministerin alta maton työntekijäpuolta vähättelevällä törkykampanjallaan, Aalto sanoo.
Aalto muistuttaa, että kokoomus on lyönyt työntekijöitä jo poikkeuksellisen kovilla heikennyksillä ja leikkauksilla.
– Mikään ei tunnu riittävän. Tämän päälle piti vielä käynnistää pilkkakampanja. Jos tästä jotain hyvää voi etsiä, niin ehkä sen, että kokoomus paljasti nyt avoimesti, mitä se todella ajattelee työntekijöiden edunvalvonnasta ja järjestäytymisestä.
KOKOOMUKSEN kampanjaa arvosteli myös Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen. Hänen mukaansa kampanjalla tuotiin selkeästi ilmi Orpon hallituksen vihamielinen suhtautuminen järjestäytyneitä työntekijöitä ja ay-liikettä kohtaan. Rönni-Sällinen kiittääkin kokoomusta rehellisyydestä.
– Positiivista on, että nyt yhdellekään työntekijälle ja palkansaajalle ei Suomessa ole epäselvää, mitä pääministeripuolue ajattelee tavallisista suomalaisista työntekijöistä ja ammattiliittojen jäsenistä. Arvostus on täysi nolla, Rönni-Sällinen tylyttää tiedotteessa.
Hän moittii hallitusta siitä, että työllisyyttä surkeasti hoitanut hallitus yrittää ottaa kunnian ostovoiman parantumisesta.
PAMin jäsenkyselyn mukaan kokoaikaisten jäsenten keskiansio oli 2500 euroa kuukaudessa. Puoliväliriihen veromuutosten myötä ammattiliiton jäsen saa noin 15 euroa kuukaudessa lisää.
Vastaavasti esimerkiksi kaupan alalla PAMin neuvottelemien palkankorotuksien myötä 2500 euroa kuukaudessa tienaavalla palkka nousee jo sopimuskauden ensimmäisenä vuonna 2,9 prosenttia eli 72,5 euroa kuukaudessa.
– Ostovoiman vahvistamisen esittäminen hallituksen ansiona on härski silmänkääntötemppu. Jos otetaan huomioon tavallisiin työntekijöihin kovimmin iskenyt arvonlisäveron korotus niin hallituksen ”potti” on vielä tätäkin pienempi. Puhumattakaan palvelualojen vastentahtoisesti osa-aikaisista työntekijöistä, joilta vietiin suojaosat heti hallituskauden alussa.
KOKOOMUKSEN kampanja sai eilen runsaasti näkyvyyttä, kun Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ilmoitti luopuvansa kokoomuksen jäsenyydestä kampanjan vuoksi.
– Pidän Kokoomuksen kampanjaa erittäin ikävänä ja käsittämättömänä hyökkäyksenä erityisesti opettajien, mutta muidenkin palkansaajien ammattiliittoon kuulumista kohtaan, Murto kirjoitti Facebookissa.
Kampanjaa kritisoi myös Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren, joka luonnehti Demokraatille kampanjaa alatyyliseksi ja sopimattomaksi.
– Tuntuu tosi oudolta, että meillä johtava hallituspuolue haluaa välittää sellaista viestiä tähän yhteiskuntaan, että ”erotkaa, jengi, liitosta”, Löfgren sanoi STT:lle tiistaina.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puolestaan kuvasi kokoomuksen ”veronalennuksia hypettävää ja järjestäytymistä syyllistävää” kampanjaa Facebookissa harvinaisen epäonnistuneeksi.
– Hallitus ja Kokoomus eivät tunnu ymmärtävän järjestäyneiden työmarkkinoiden hyötyjä niin yhteiskunnalle kuin työelämälle. On kyse sitten yhteiskunnan eheydestä, yhteiskuntarauhasta, palkansaajien toimeentulosta ja hyvinvoinnista aina tuottavuuden ja tuloksellisuuden parantamiseen työpaikoilla, Eloranta kirjoittaa.
Hän kertooo viestineensä epäonnistuneesta kampanjasta myös pääministeri Petteri Orpolle (kok.) ja vedonneensa sen puolesta, että hallitus peruisi päätöksensä poistaa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden.
Juttua täydennetty klo 16.28 PAMin osuudella.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.