Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Barcelonan pormestari: Jo yli 460 loukkaantunut Katalonian yhteenotoissa – ihmiset kertovat poliisin toimista

Ihmiset yrittivät pysäyttää poliisiautoja äänestyspisteen lähettyvillä Barcelonassa.

Katalonian kansanäänestykseen liittyvissä yhteenotoissa on loukkaantunut jo yli 460 ihmistä, kertoo Barcelonan pormestari Ada Colau Twitterissä.

Colau vaatii poliisia heti lopettamaan hyökkäykset puolustuskyvyttömiä ihmisiä vastaan.

Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan Katalonian tämänpäiväinen itsenäisyyskansanäänestys on laiton. Äänestyksen on määrä päättyä kello 21 Suomen aikaa.

Katalonialaisten osallistumista Espanjan laittomaksi julistamaan itsenäisyysäänestykseen on tänään tukahdutettu voimatoimin. Espanjan keskushallinnon ohjeistama mellakkapoliisi on sulkenut äänestyspaikkoja yksitellen ja takavarikoinut vaaliuurnia.

Espanjan poliisi on torjunut sitä vastaan esitettyjä syytöksiä liiallisesta voimankäytöstä vetoamalla lain puolustamiseen.

Rauhanomaiseen vastarintaan vastattiin pampuin.

Yksi voimatoimin suljetuista äänestyspaikoista on Escola Pia Sant Antonin koulu Barcelonan keskustassa. Pampuin ja kumiluotiasein varustautuneita mellakkapoliiseja saapui paikalle alkuiltapäivästä kymmeniä. Pelkästään poliisiautoja oli kolmisenkymmentä, ja letkaa seurasi kolme ambulanssia.

Poliisin saapuessa äänestyspaikan sisällä olevat ihmiset laskivat koulun rautaverkon alas ja ulkona äänestäjät istuivat maahan koulun eteen tarkoituksenaan estää poliisin pääsy sisään äänestyspaikalle. Poliisi vastasi rauhanomaiseen vastarintaan hyvin suoraviivaisesti: äänestäjät poistettiin paikalta pamputtamalla, potkimalla ja lyömällä. Vain muutaman kymmenen metrin päässä poliisi hajotti raivostunutta väkijoukkoa kumiluodein, jolloin monet pakenivat hätääntyneinä paikalta.

Ivan Perez, 17, joutui poliisin pamputtamaksi istuessaan muiden äänestäjien kanssa koulun edustalla.

– Poliisi löi minua pampulla selkään, ja näin lähellä istuneen vanhemman miehen kasvojen vuotavan verta poliisien iskettyä häntä kasvoihin, Perez kertoi heti välikohtauksen jälkeen.

Perez on Escola Pia Sant Antonin koulun oppilas ja oli tullut paikalle äitinsä seuraksi äänestämään. Molemmat olivat tapahtuneesta silminnähden järkyttyneitä. Paikalla olleet ambulanssikuskit vahvistivat hoitaneensa välikohtauksessa haavoittuneita.

Tilannetta hyvin läheltä pääsi seuraamaan myös Neus Frigole, 31, joka jäi äänestyspaikan sisälle poliisin saapuessa paikalle.

– Ihmiset odottivat sisällä rauhallisesti, kunnes poliisi sai rikottua rautaverkon ja tuli takavarikoimaan vaaliuurnan.
Frigole oli saapunut äänestämään Katalonian itsenäisyyden puolesta, mutta sanoi odottaneensa poliisin voimatoimia keskushallituksen puolelta.

– Äänestyksen estäminen ei pysäytä katalaanien itsenäistymishaluja, päinvastoin.

Poliisin väkivaltaisen käytöksen hän olettaa saavan paljon kansainvälistä kritiikkiä osakseen. Frigole katsoo katalonialaisten joka tapauksessa selviytyvän vaalipäivästä voittajina, sillä “tänään koko maailma näkee millaisia me katalaanit olemme ja kuinka rumasti espanjalaiset meitä kohtelevat”.

“Ihmiset todella haluavat lähteä Espanjasta”.

Vielä puolen päivän aikaan koulun edustan tilanne oli rauhallinen ja edustalla kiemurteli satojen äänestämään pyrkivien ihmisten jono. Hyvissä ajoin äänestämään oli saapunut myös katalaanipariskunta. Sukunimensä salannut Alicia, 51, ja José Antonio Lozano, 57, kertoivat aikovansa äänestää Katalonian itsenäistymisen puolesta.

He kokevat, että Espanjan keskushallitus jarruttaa Katalonian kehitystä matkalla moderniksi eurooppalaiseksi valtioksi. Monien katalaanien tapaan Aliciaa ja Lozanoa harmittavat myös rikkaan Katalonian maksamat verot, joilla “ylläpidetään muita, köyhempiä Espanjan osia”. Kumpikin pitää keskushallituksen viimeaikaisia voimatoimia jatkumona Francon diktatuurin aikana alkaneelle Katalonian alistamiselle.

– Laillisen itsenäistymisäänestyksen järjestelmällisesti kieltämällä keskushallitus on saanut aikaan sen, että ihmiset todella haluavat lähteä Espanjasta. Jos olisimme saaneet vapaasti päättää kuten Skotlanti teki, olisimme todennäköisesti äänestäneet Espanjassa pysymisen puolesta.

Lozano pitää tämänhetkistä keskushallitusta diktatuurina.

– Kun ihmiset eivät saa vapaasti ilmaista mielipidettään, kyse ei ole enää demokratiasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE