Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Musiikki

Behmistä blueskuningattareen, Erikasta Vysotskiin – Työväen Musiikkitapahtuman kesäkonserttisarja valmis starttiin

Kari Hulkko
Maailmanluokan blueskitaristi Erja Lyytinen on yksi Työväen Musiikkitapahtuman perinteisen festivaalin tänä kesänä korvaavan konserttisarjan tähtiesiintyjistä. Kuvassa Lyytinen luukuttaa Järvenpään Puistobluesissa 2018.

Koronapandemia on useimpien muiden suomalaisten festivaalien tapaan myllertänyt myös  Työväen Musiikkitapahtumaa  jo kahtena kesänä.

Rolf Bamberg

Viime vuonna Valkeakosken perinteinen kesän kohokohta jäi toteutumatta kokonaan, kun taloudellinen riski oli järjestäniselle  koronarajoitusten tähden liian suuri. Täksi kesäksi festivaalijärjestelyt olivat Koskissa keväällä jo hyvässä mallissa ja festariohjelma pitkälti kasassa, kunnes suven kynnyksellä jouduttiin viime tingassa vetämään liinoja kiinni ja typistämään täysimittainen viisipäiväinen crossover-festivaali tiiviiksi viiden illan kesäkonserttien sarjaksi. Sama syy yhä: kannattavuusmielessä kohtuuton  riski epävarmoissa oloissa.

Eikä tässä vielä kaikki. Nyt heinäkuussa jouduttiin kesäkonserttienkin ohjelmistoa vielä rukkaamaan ja tiivistämään Pirkanmaan alueen jälleen kiristyneiden anniskelurajoitusten tähden.

Nyt ollaan kuitenkin siinä pisteessä, että soitto kohta soi Valkeakosken Apieanniemessä, muuten samalla alueella, jolla Työväen Musiikkitapahtuma polkaistiin käyntiin 49 vuotta sitten.

– Halusimme kaikesta huolimatta panna pystyyn edes jonkinlaisen tapahtuman tuottaaksemme iloa korona-aikana monesta hauskasta paitsi jääneelle kulttuurinälkäiselle kansalle ja myös tarjotaksemme töitä niitä pitkään vailla olleille musiikintekijöille ja esittäjille, sanoo Työväen Musiikkitapahtuman toiminnanjohtaja Marianne Haapoja kesäkonserttisarjan aattona.

Hän sanoo viimeisen puolentoista vuoden ajanjakson sulkuineen, rajoituksineen, toivon heräämisineen ja viime tingan käänteineen olleen melkoista vuoristorataa festivaalijärjestäjän vinkkelistä. Samalla hän kiittelee Musiikkitapahtuman yhteistyökumppaneina olevia ammattiliittoja, jotka ovat jakseneet pysyä tukena näinä arvaamattomina aikoina – se on mahdollistanut tämän kesän konserttisarjankin toteuttamisen.

Haapoja vakuuttaa että terveysturvallisuusasiat on otettu huolella huomioon konserttijärjestelyissä. Esimerkiksi Apian 2000 henkeä vetävälle alueelle voidaan nyt ottaa maksimissaan sisään tuhat ihmistä per ilta.

Konserttisarjassa musaa joka makuun

Keskiviikkona 28.7. kesäteatterikäytöstä konerttipaikaksi väliaikaisesti muuttuvalle Apian esiintymislavalle nousee ensimmäisenä eli klo 20 elokuussa esikoisalbuminsa julkaiseva laulaja-lauluntekijä Salla Flinkman. Häntä peesaa porilainen,villisti vinksahtanutta punkhenkistä kitararokkia soittava mimmibändi Maria Makaaberi.

Keskiviikkoillan huipentaa Emma-palkintopöydän aika totaalisesti talvella putsannut Behm, jonka esikoisalbumin Draaman kaari oli viime vuoden myydyin pitkäsoitto Suomessa, ja pysyi listaykkösenä ennätykselliset 20 viikkoa.

Torstaina Valkeakoskella esiintyvä Behm oli pop/rock-osaston ykkösartisti Suomessa vuonna 2020 niin levymyynnissä kuin palkintogaaloissa.

Torstain kattauksessa Apian lavalle nähdään klo 19 niin sanotusti oman kylän poikiin lukeutuva lauluntekijä Mika Rämä sekä hänen peräänsä roots-musiikin mahtibändi Hoedown solisteinaan vähintään yhtä mahdikkaat Edu Kettunen ja Timo Kiiskinen. Juurimusahenkisen illan päätteeksi lavan ottaa haltuunsa blueskuningatar Erja Lyytinen.

Iskelmäpainotteisemman perjantain keikkapaketin tarjoavat klo 20 lähtien Tero Lahtinen, Kake Randelin ja aika selvää jälkeä lavoilla ja levyillä viime aikoina tehnyt Erika Vikman.

Lauantain tarjonnassa riittä kirjoa, silla konserttikattauksen kuuluvat jo iltapäivän puolella esiintyvät Jukka Takalo kera Laulu ottaa kantaa -projektin artistien sekä Musiikkitapahtumassa Brel-konsertillaan hurmannut Martti Suosalo yhtyeineen, joilla on tällä kertaa tarjottavanaan Vladimir Vysotskin rouheaa lauluaarteistoa. Klo 19 alkavassa iltasessiossa on luvassa Saamenmaan soundeja tarjoava duo Vildá, musakentässä aina vapaasti leijuva Mariska sekä folkmetallia tykittävä Korpiklaani.

Elokuun avaavalle sunnuntaillekin riittää Musiikkitapahtuman kesäkonserteissa vielä tasokasta musaa, kun lavalla nähdään Valkeakoski Big Band solisteinaan Kalevi Louhivuori ja Aili Ikonen, ja homman jujuna tribuuttiveto itselleen Ella Fitzgeraldille ja Louis Armstrongille.

Sunnuntaina on klo 14 luvassa ilmaista hupia myös koko perheelle, kun Lepänkorven puistossa nähdään Kuin kala puussa -sirkusesitys.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE