Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Beirutissa taas levotonta, kuusi ammuttu kuoliaaksi – taustalla traaginen räjähdysonnettomuus

LEHTIKUVA / AFP Anwar Amro

Libanonin Beirutissa kuusi ihmistä on ammuttu kuoliaaksi ja ainakin 30 haavoittunut mielenosoituksessa keskiviikkona.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Mielenosoitus oli shiiajärjestöjen Hizbollahin ja Amalin järjestämä, ja siinä vaadittiin Beirutin viimevuotisen räjähdysonnettomuuden päätutkijan Tarek Bitarin erottamista.

Kuolleista yksi oli 24-vuotias nainen, joka oli kotonaan mutta sai harhaluodin päähänsä.

Armeijan mukaan väkivaltaisuudet tapahtuivat Tayounehin ja Badaron alueella. Armeija on eristänyt alueen ja aloittanut ampujien etsinnän. Siviilejä on kehotettu poistumaan alueelta. Armeija ilmoitti avaavansa tulen kohti ketä tahansa, joka ampuu kovilla panoksilla.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajat alueella kuulivat useita kovia pamahduksia ja näkivät mustan savun nousevan ilmaan. Luodit rikkoivat ikkunoita, ja sosiaalisessa mediassa levinneissä kuvissa näkyi, kuinka läheisen koulun lapset piiloutuivat pulpettiensa alle.

Libanonin pääministeri Najib Mikati vetosi kaikkia pysymään rauhallisina ja varoitti yrityksistä ajaa Libanon väkivaltaisuuksien kierteeseen. Hizbollah ja Amal syyttivät tiedotteessaan ”järjestäytyneiden aseryhmien” hyökänneen heidän kannattajiaan kohtaan.

-  He joutuivat alttiiksi tarkka-ampujien suoralle tulelle ja sitä seuranneelle intensiiviselle tulitukselle, järjestöt sanoivat.

Bitar on suututtanut johtavia poliitikkoja.

Shiiajärjestöt kehottivat kannattajiaan pysymään rauhallisina ja pyrkivät rauhoittamaan tilannetta.

Viimevuotista yli 200 ihmisen hengen vaatinutta massiivista räjähdystä tutkiva Bitar on aiheuttanut Libanonissa syviä poliittisia jakaumia.

Ihmisoikeusjärjestöt ja räjähdyksen uhrien omaiset ovat kiitelleet häntä riippumattomaksi, kun taas moni poliittinen johtaja pitää häntä korruptoituneena ja haluaisi hänet vaihtoon.

Viime päivinä Hizbollah on kampanjoinut voimakkaasti Bitarin erottamiseksi. Bitar on suututtanut johtavia poliitikkoja esimerkiksi vaatimalla heitä todistajiksi oikeuteen.

Hallitus kiisteli Bitarin kohtalosta tiistain kokouksessaan, jossa osa ministereistä katsoi, ettei asia kuulu hallitukselle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE