Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Berlusconin johtama koalitio saamassa eniten paikkoja – rikostuomio estää nousemasta pääministeriksi

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Miguel Medina
Silvio Berlusconi valmistautuu antamaan äänensä Milanossa.

Italian parlamenttivaaleissa mikään ryhmittymä ei näytä saavan ehdotonta enemmistöä. Se voi tietää vaikeuksia hallituksen muodostamisessa.

Ennusteiden mukaan eniten paikkoja parlamenttiin on saamassa ex-pääministeri Silvio Berlusconin johtama keskustaoikeistolainen koalitio. Italian yleisradioyhtiön mukaan se olisi saamassa 225–265 paikkaa. Toiseksi eniten paikkoja on ennusteen mukaan saamassa populistinen Viiden tähden liike, joka saisi 195–235 paikkaa.

Keskustavasemmistolainen koalitio olisi saamassa 115–155 paikkaa ja LEU 12–20 paikkaa.

Vaalitulos on juhlaa populisteille, sillä esimerkiksi Guardianin mukaan yli 50 prosenttia äänestäjistä on äänestänyt populistipuoluetta. Hallitsevalle keskustavasemmistolaiselle Demokraattiselle puolueelle vaalien tulos ei ollut toivottu.

Demokraattinen puolue onkin myöntänyt saaneensa selvän tappion Italian parlamenttivaaleissa.

Nykyisen hallituksen ministeri Michele Martina sanoi toimittajille, että odotukset vaalituloksesta olivat paljon korkeammalla. Kyse on kuitenkin vasta ennusteista, ja lopullisia tuloksia voidaan joutua odottamaan vielä tunteja.

Keskustaoikeistolainen liittouma yksimielinen maahanmuutosta, EU:sta ei yhteistä säveltä

Keskustaoikeistolaiseen koalitioon kuuluu Berlusconin Forza Italia -puolue sekä äärioikeistolaisten Matteo Salvinin johtaman Pohjoisen liiton ja Giorgia Melonin luotsaaman Italian veljet -puolue. Liittouma on yksimielinen maahanmuutosta: se lupaa pysäyttää turvapaikanhakijoiden saapumisen meritse Italiaan ja käännyttää satojatuhansia maahan jo saapuneita. Sen sijaan muun muassa verouudistuksista ja suhteesta Euroopan unioniin puolueet eivät ole löytäneet yhtenäistä säveltä.

Vaikka keskustaoikeistolainen koalitio voittaisi vaalit, Berlusconi ei voi nousta pääministeriksi, sillä rikostuomio estää häntä hoitamasta poliittista virkaa. Berlusconi on nimennyt omaksi pääministeriehdokkaakseen Euroopan parlamentin nykyisen puhemiehen Antonio Tajanin, joka on kertonut olevansa käytettävissä.

Viiden tähden liike on ex-koomikon perustama

Viiden tähden liike on puolestaan populistinen protestiliike, joka on ilmoittanut, ettei se suostu samaan hallitukseen minkään muun ryhmittymän kanssa. Ex-koomikko Beppe Grillon vuonna 2009 perustaman liikkeen polttoaineena on italialaisten pettymys ja suuttumus perinteisiä puolueita kohtaan. Liikkeen johtaja Luigi Di Maio on viime aikoina pehmentänyt liikkeen EU-kantoja ja luopunut muun muassa ajatuksista järjestää kansanäänestys Italian luopumisesta yhteisvaluutta eurosta.

Liike ajaa muun muassa perustuloa, joka on suosittu ajatus etenkin työttömyydestä ja silpputöistä kärsivien nuorten keskuudessa. Maahanmuuttokysymyksen liike ratkoisi kahdenvälisillä sopimuksilla laittomasti maahan pyrkivien siirtolaisten kotimaiden kanssa.

Keskustavasemmistolainen koalitio haluaa veroleikkauksia ja minimipalkat

Keskustavasemmistolainen koalitio on korostanut vaaleissa erityisesti talousasioita. Koalitio esittää muun muassa veroleikkauksia yrityksille, perheille ja köyhimmille italialaisille. Lisäksi se haluaa säätää minimipalkat ja lupailee investointeja infrastruktuuriin ja koulutukseen.

Euroopan unioniin koalitio suhtautuu myönteisesti ja tahtoo lisätä Euroopan integraatiota. Turvapaikanhakijat se haluaa jakaa EU-maiden kesken.

Keskustavasemmistolaiseen koalitioon kuuluu entisen pääministerin Matteo Renzin luotsaama Demokraattinen puolue. Koalitioon kuuluu myös esimerkiksi Eurooppa-myönteinen Più Europa.

Edessä voi olla jopa uudet vaalit

On mahdollista, että Italia joutuu olemaan vaalien jälkeen pitkään ilman hallitusta Saksan tapaan. Asiantuntija-arvioiden mukaan voi käydä myös niin, että kasaan saadaan vain väliaikainen hallitus ja edessä ovat uudet vaalit.

Epävarmuutta tuloksesta lisää ensimmäistä kertaa käytössä oleva uusi vaalitapa, joka on sekoitus suhteellista ja enemmistövaalia. Uusi laki on rohkaissut puolueita muodostamaan vaaliliittoja.

Parlamenttivaaleja ovat varjostaneet erityisesti maahanmuuttoon ja huonoon taloustilanteeseen liittyvät pelot. Vaalien pääteemoiksi muodostuivat maahanmuutto sekä korkea nuorisotyöttömyys.

Pohjois-Koreasta keskustellaan tänään Helsingissä – osanottajat, paikka ja asialista hämärän peitossa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-hon vieraili äskettäin Ruotsissa.

Pohjois-Koreasta keskustellaan tänään kaikessa hiljaisuudessa Helsingissä. Suomen ulkoministeriö on vahvistanut, että Helsingissä järjestetään tapaaminen, jossa on mukana Pohjois-Korean valtuuskunta, mutta ei ole kertonut sen osanottajista tai asialistasta.

Ministeriön mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole korkean poliittisen tason tapaaminen.

STT kertoi eilen, että tapaamispaikkana olisi Japanin suurlähetystö Helsingissä. Japanin suurlähetystö on tänään kiistänyt tiedon. Suurlähetystön mukaan sillä ei ole mitään tekemistä tapaamisen kanssa.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Pohjois-Korean ulkoministeriön Pohjois-Amerikan osaston varapääjohtaja Choe Kang-il on nähty Pekingin lehtokentällä nousemassa Suomen-koneeseen. AFP perustaa tietonsa useisiin paikallisiin medioihin. AFP:n mukaan Choe tapaa Suomessa Yhdysvaltojen entisen Etelä-Korean-lähettilään Kathleen Stephensin.

Ruotsi vaitonainen keskusteluista

Ruotsissa saatiin eilen päätökseen kolme päivää kestäneet Pohjois-Korea-neuvottelut. Ruotsin ulkoministeriö ei ole kommentoinut sitä, oliko keskusteluissa esillä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin mahdollinen tuleva tapaaminen.

Ministeriön mukaan ulkoministeri Margot Wallströmin ja hänen pohjoiskorealaisen kollegansa Ri Yong-hon keskustelut keskittyivät lähinnä turvallisuustilanteeseen Korean niemimaalla.

– Ulkoministerit keskustelivat mahdollisuuksista ja haasteista diplomaattisten ponnistelujen jatkamiseksi, jotta konfliktiin saataisiin rauhanomainen ratkaisu, ministeriö sanoi lehdistötiedotteessaan.

Pohjois-Korean valtiollisen KCNA-uutistoimiston mukaan Tukholmassa keskusteltiin ”kahdenvälisistä suhteista ja muista yhteisistä huolenaiheista”.

Ruotsilla on poikkeuksellisen pitkät diplomaattisuhteet eristäytyneeseen maahan. Ruotsi avasi suurlähetystön Pohjois-Koreaan vuonna 1975 ensimmäisenä länsimaana. Lähetystö edustaa Pohjois-Koreassa myös Yhdysvaltoja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta