Mielipiteet

Berner huolestutti keskustaopiskelijat: ”Tämän kokoluokan avauksia ei voi tuoda julki ilman sisäistä keskustelua”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) liikenneyhtiöselvitys on saanut Keskustan opiskelijaliiton huolestumaan Keskustan puoluedemokratian tilasta.

Berner esitteli liikenneuudistusta koskevan ministeriöselvityksen viime viikolla. Uudistuksen keskeisiä kohtia olivat muun muassa liikenneverkon yhtiöittäminen, väylämaksujen käyttöönotto sekä autoveron poisto.

– Yhtiöittämisessä on uhka päätäntävallan siirtymisestä demokraattisesti valituilta päättäjiltä markkinavoimille. Autoverotuksen korvaaminen maksuperusteisella järjestelmällä olisi taas ollut nykyistä polttoaineverojärjestelmää eriarvoistavampi, sanoo Keskustan opiskelijaliiton puheenjohtaja Arttu Karila.

Keinot eivät edistä Keskustan tavoitetta alueellisesta tasa-arvosta.

Keskustaopiskelijoiden mukaan tavoite liikenneverkon korjausvelan korjaamiseksi on oikea.

Esitellyt keinot ovat järjestön mukaan kuitenkin merkki siitä, että ministeriössä tehdyssä valmistelutyössä ei ole mietitty pienituloisten asemaa ja kaupunkien ulkopuolista väestöä.

”On valitettavaa huomata, etteivät keinot edistä Keskustan tavoitetta alueellisesta tasa-arvosta. Mikäli asia olisi käyty etukäteen läpi puoluedemokratiaa kunnioittaen, olisi selvityksen ongelmat havaittu ja korjattu ennen julkista ulostuloa”, opiskelijaliitto toteaa tiedotteessaan.

Liitto muistuttaa Keskustan johtoa myös siitä, että ministerien esittelemät julkaisut tulkitaan julkisuudessa herkästi esityksiksi.

Liiton mukaan ministerit edustavat kaikissa tekemisissään Keskustaa, eikä ministeri voi tehdä avauksia puhtaasti omissa nimissään. Keskustan linjan on opiskelijaliiton mukaan oltava julkisessa keskustelussa kristallin kirkas ja yhdessä sovittu.

– Vaikka kaikkea ei tarvitsekaan pureskella valmiiksi ennen julkisuuteen tuloa, ei Keskustaa edustava ministeri voi tuoda tämän kokoluokan avauksia julki ilman sisäistä keskustelua, Karila painottaa.

Berner keskeytti maanantaina illalla liikenneverkkoselvityksen. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan aloite keskeyttämiseen tuli Berneriltä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat