Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Biden kehotti YK-maita vastustamaan Venäjän sotaa Ukrainassa

AFP / LEHTIKUVA / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Joe Biden Washingtonissa 1. syyskuuta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden patisti puheenvuorossaan YK:ssa maailman maita vastustamaan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Bidenin mukaan kaikkien valtioiden itsenäisyys on vaarassa, jos Venäjän toimiin ei puututa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Presidentti totesi, että valtioiden suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus ovat kansainvälisen järjestelmän tärkeimpiä periaatteita.

-  Jos hylkäämme perusperiaatteemme ja lepyttelemme hyökkääjää, voiko yksikään tämän järjestön jäsenmaa olla luottavainen sen suhteen, että heitä suojellaan? Jos sallimme, että Ukraina paloitellaan, onko minkään maan itsenäisyys turvassa? Vastaus on mielestäni ei, Biden sanoi YK:n yleiskokouksen avajaisissa New Yorkissa tiistaina.

-  Meidän täytyy vastustaa tätä räikeää aggressiota nyt ja torjua myös mahdolliset tulevat hyökkääjät.

Biden totesi, että Venäjä yksin on vastuussa sodasta ja pystyisi halutessaan lopettamaan sodan vaikka heti. Presidentti vakuutti Yhdysvaltojen seisovan ukrainalaisten rinnalla ja tukevan Ukrainan pyrkimyksiä saada aikaan oikeudenmukainen diplomaattinen ratkaisu.

-  Venäjän hinta rauhalle olisi Ukrainan antautuminen ja Ukrainan alueet. Venäjä luottaa siihen, että maailma kyllästyy ja Venäjä saa tehdä Ukrainassa raakuuksia ilman seurauksia.

Bidenin mukaan Ukrainan tukeminen on investointi paitsi Ukrainan myös sääntöpohjaisen järjestelmän tulevaisuuteen.

Bidenin puhetta oli kuulemassa myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, jonka oli tarkoitus pitää oma puheenvuoronsa myöhemmin tiistaina.

BIDEN käsitteli puheessaan myös ilmastokriisiä, jonka hän totesi uhkaavan koko ihmiskunnan olemassaoloa.

-  Hallintoni ensimmäisestä päivästä alkaen Yhdysvallat on käsitellyt tätä kriisiä eksistentiaalisena uhkana, jollainen se on, ei vain meille vaan koko ihmiskunnalle.

Bidenin mukaan viimeaikaiset sään ääri-ilmiöt ovat osoitus ilmastonmuutoksen vakavista seurauksista. Hän mainitsi Pohjois-Amerikan maastopalot, Afrikan sarven kuivuuden ja Libyan tuhoisat tulvat.

Presidentti lupasi Yhdysvaltain tekevän yhteistyötä Kiinan kanssa ilmastonmuutoksen kaltaisissa asioissa, joissa molempien maiden panosta tarvitaan.

-  Pyrimme hallitsemaan kilpailuasetelmaamme vastuullisesti niin, ettei se kiihdy konfliktiksi.

Biden puhui myös muun muassa tarpeesta varmistaa tekoälyn turvallinen käyttö ja tarpeesta uudistaa YK:ta ja muita kansainvälisiä järjestöjä. Lisäksi hän vetosi YK:n turvallisuusneuvostoa näyttämään vihreää valoa Kenian johtamien turvallisuusjoukkojen lähettämiselle Haitiin, joka on poliittisen ja humanitaarisen kriisin kourissa.

Zelenskyi piti vuosi sitten puheensa poikkeusluvalla videoyhteyden kautta. Tuolloin Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa oli kestänyt vain reilut puoli vuotta. Tänä vuonna hän on matkustanut paikan päälle New Yorkiin.

Zelenskyillä on ohjelmassa myös useita kahdenvälisiä tapaamisia valtionjohtajien kanssa. Hänen tavoitteenaan on taivutella Ukrainan puolelle etenkin globaalin etelän maita, joista monet ovat välttäneet ottamasta voimakkaasti kantaa sotaan.

Valtionjohtajien puheenvuorot jatkuvat ensi tiistaihin asti. Suomen puheenvuoron pitää presidentti Sauli Niinistö keskiviikkona.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE