Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Biden: “Tämä oli hyvä päivä Yhdysvalloille, Ukrainalle ja maailmanrauhalle”

AFP / LEHTIKUVA / JIM WATSON

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti keskiviikkona noin 60 miljardin dollarin tukipaketin Ukrainalle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hän sanoi varmistavansa, että kuljetukset lähtevät Ukrainaan pikimmiten.

-  Tämä oli hyvä päivä Yhdysvalloille, hyvä päivä Ukrainalle ja hyvä päivä maailmanrauhalle, Biden sanoi allekirjoitustilaisuuden jälkeen CNN:n mukaan.

Tukipaketti tekee Bidenin mukaan Yhdysvalloista ja maailmasta turvallisemman.

-  Ja se jatkaa Yhdysvaltain johtajuutta maailmassa.

Presidentti sanoi myös, että Venäjä on ollut vastuussa julmista sotatoimista Ukrainaa vastaan.

-  He ovat surmanneet kymmeniätuhansia ukrainalaisia, pommittaneet sairaaloita, päiväkoteja, viljasiiloja ja yrittäneet sysätä Ukrainan kylmään, pimeään talveen.

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi tukipaketin lauantai-iltana ja senaatti varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Samalla senaatti hyväksyi apupaketit muun muassa Taiwanille ja Israelille sekä Tiktok-palvelua koskevia muutoksia Yhdysvalloissa. Tiktokin kiinalainen omistajayhtiö Bytedance velvoitettiin myymään videopalvelu, jotta sen toiminta voisi jatkua Yhdysvaltain markkinoilla.

JO ENNEN allekirjoitusta Biden oli ilmoittanut, että Ukrainalle lähetetään aseapua jo kuluvalla viikolla.

-  Kongressi on hyväksynyt lainsäädäntöni, jotta voimme vahvistaa kansallista turvallisuuttamme ja lähettää maailmalle viestin Yhdysvaltain johtajuuden voimasta: puolustamme päättäväisesti demokratiaa ja vapautta sekä vastustamme tyranniaa ja sortoa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan kiitti Yhdysvaltoja tukipäätöksestä tuoreeltaan X-viestipalvelussa.

-  Äänestystulos vahvistaa Yhdysvaltain roolia demokratian johtotähtenä ja vapaan maailman johtajana.

Viestissään Zelenskyi kiitti lisäksi Ukrainaa tukevia yhdysvaltalaisia ja sanoi, että pitkän kantaman iskukyvyt, tykistö ja ilmapuolustus ovat elintärkeitä rauhan saavuttamiseksi nopeasti.

UKRAINALLE annettavan tuen määrä on päälle 60 miljardia dollaria. Pakettiin sisältyy lisäksi humanitaarista apua Gazaan, Sudaniin ja Haitiin.

Yhdysvaltain tuki liittolaisilleen oli jumissa kuukausien ajan edustajainhuoneessa johtuen erityisesti joidenkin republikaanipuolueen oikeistosiiven edustajien vastustuksesta. Yksi luonnos lakipaketista oli aiemmin saanut jo senaatin hyväksynnän, mutta se tyssäsi sittemmin riitaantuneeseen edustajainhuoneeseen.

Edustajainhuone lisäsi New York Timesin mukaan viime viikonloppuna hyväksymäänsä lakipakettiin muun muassa maininnan, että presidentin tulee hakea Ukrainalta kymmenen miljardin dollarin takaisinmaksua Kiovalle annetusta tuesta.

Lisäyksen katsotaan olevan myönnytys republikaanien todennäköiselle presidenttiehdokkaalle Donald Trumpille. Presidentille tarjottiin kuitenkin mahdollisuus antaa näitä lainoja anteeksi vuodesta 2026 alkaen.

Tiktokin omistavan Bytedancen tulisi nyt hyväksytyn lakipaketin mukaan myydä sovellus vuoden sisällä. Muussa tapauksessa Tiktok suljettaisiin Applen ja Googlen sovelluskauppojen ulkopuolelle Yhdysvalloissa.

Tiktokin odotetaan haastavan päätöksen oikeusteitse, ja prosessista voi tulla erittäin pitkä. Tiktok on aiemmin vastustanut päätöstä vetoamalla sananvapauteen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE