Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Bidenin hallitukseen historiallisen vähän valkoisia miehiä

LEHTIKUVA / S. Capitol. Mark Makela / Getty Images / AFP

Yhdysvalloissa Joe Bidenin hallitus alkoi muodostua heti tuoreen presidentin ensimmäisenä työpäivänä. Bidenin ehdokas kansallisen tiedustelun johtajaksi, Avril Haines, sai keskiviikkona paikallista aikaa ensimmäisenä Bidenin hallinnon keskeisten virkojen ehdokkaista senaatin hyväksynnän.

Demokraatti.fi/STT

Haines on ensimmäinen nainen kansallisen tiedustelun johtajana. Hänen nimityksensä kuvastaa laajempaa trendiä, sillä hallitustaan kootessaan Biden on kiinnittänyt huomiota siihen, että se heijastaisi aiempaa paremmin Yhdysvaltain etnistä kirjavuutta ja sukupuolten tasa-arvoa.

Jos varapresidentti Kamala Harrisia ei lasketa mukaan, Bidenin hallituksessa on 15 ministerin ohella yhdeksän muuta pestiä, jotka luokitellaan ministeritasoiseksi (cabinet-level).

Hallituksessa on 13 miestä ja 11 naista, mikä on tasaisin jakauma maan historiassa. Hallituksen jäsenistä 12 taas edustaa jotakin etnistä vähemmistöä.

Yhdysvaltain väestöstä noin 13 prosenttia on mustia ja noin 18 prosenttia latinoja.

Kautta historian valtaosa hallituksen jäsenistä on ollut yleensä valkoisia miehiä. Bill Clintonin aloittaessa presidenttinä 1993 hän nimitti hallituksen, jota tuolloin suitsutettiin kaikkien aikojen monimuotoisimmaksi: siinä oli mukana neljä mustaa, kaksi latinoa ja viisi naista.

Myöhemmät hallinnot jatkoivat samaa trendiä, mutta Donald Trump käänsi kelloa taaksepäin, sillä hänen hallituksensa muodostui taas pääosin valkoisista miehistä.

Historiallisia valintoja

Bidenin hallituksessa valkoisia ei-latinotaustaisia miehiä on yhteensä kahdeksan. Heistä liikenneministeriehdokas Pete Buttigieg tekee historiaa olemalla ensimmäinen avoimesti homoseksuaali ministeri.

Entisestä keskuspankin pääjohtajasta Janet Yellenistä tulee puolestaan ensimmäinen nainen valtiovarainministerinä ja Lloyd Austinista ensimmäinen musta puolustusministeri.

Alejandro Mayorkas on ensimmäinen latino kotimaan turvallisuudesta vastaavana ministerinä, ja sisäministeriehdokas Deb Haalandista tulee ensimmäinen Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluva ministeri.

Nimitysprosessi rullaa tulevina viikkoina

Monimuotoisen kabinetin kokoaminen on tulkittu myös Bidenin kädenojennukseksi demokraattien vasemmalle siivelle, joka olisi toivonut hallitukseen enemmän progressiivisia ääniä.

Bidenin valintoja on pidetty poliittisesti varsin turvallisina, sillä valtaosa hallituksen tulevista jäsenistä edustaa puolue-eliittiä ja poliittista keskikenttää, ja moni heistä on Obaman hallinnon veteraaneja.

Biden ilmoitti ehdokkaat kaikkiin hallituksensa virkoihin jo ennen kuin aloitti presidenttinä, mutta senaatin täytyy hyväksyä nimitykset. Tässä ei pitäisi tulla vaikeuksia, sillä demokraateilla on senaatissa enemmistö.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
4.3.2021
Vaalijohtaja: Tiedot vaalivirkailijoiden saamisesta rohkaisevia – terveysasioiden ohella puolueet ja ehdokkaat joutuvat pohtimaan myös taloutta
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE