Politiikka

Björn Wahlroosin oudon näytelmän pääkonna avautuu ja nostaa esiin Donald Trumpin nimen: ”Jos kyseessä olisi tenttivastaus, tulos olisi nolla pistettä”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Professori Martin Scheinin vastaa Björn Wahlroosin häneen kohdistamaan arvosteluun perustuslakiblogissa. Wahlroos, ”jota jossain muussa maassa ehkä kutsuttaisiin oligarkiksi”, arvosteli eilen voimakkaasti perustuslakiasiantuntijoita.

Scheinin, ”näytelmän pääkonna”, sanoo, että Wahlroos on keksinyt uuden urbaanin legendan:

”Hallitus on perustuslaillisiin ongelmiin vedoten vetänyt pois myös joukon muita, vähämerkityksellisempiä esityksiään, muun muassa esityksen saariston yhteysalusliikenteen muuttamisesta maksulliseksi. Valtiosääntöoikeuden asiantuntijan mukaan esitys loukkasi saaristolaisten yhdenvertaisuutta (Hiljainen vallankumous, s. 11).”

Scheininin mukaan tätä Esplanadin näkökulmasta ehkä kiehtovaa legendaa Wahlroos toistaa monessa kohdin pamfletissaan ja julkisissa esiintymisissään, täsmentäen että tuo yksi asiantuntija oli Schein.

”Mutta: ei ollut mitään hallituksen esitystä, eikä koskaan ollut tarkoituskaan antaa sellaista. Kun hankkeesta luovuttiin, hallitus ei sanallakaan viitannut perustuslaillisiin ongelmiin. Ja Wahlroosin dramaattisin värein uudelleenmaalaama viittaukseni yhdenvertaisuuteen ei ollut lausuntoni sisältö.”

Scheininin mukaan saariston yhteysalusliikenteen maksullisuus kaatui siihen, että ministeriössä laadittu suunnitelma valtion kustantamien oikeiden laivojen korvaamisesta markkinaehtoisilla digitaalisilla innovaatioalustoilla ei ollut tästä maailmasta.

”Sitä vastustivat kaikki, mukaan lukien saariston vakituiset ja kesäasukkaat, posti, liikennöitsijät, matkailuyrittäjät ja kunnat.”

Scheinin sanoo, ettei Wahlroos ole edes lukenut niitä dokumentteja, joista hän ”melskaa kirjasessaan ja televisiokameroiden loisteessa”.

”Jos kyseessä olisi tenttivastaus, tulos olisi nolla pistettä. Jos kyseessä on kuuden vuoden presidentinvaalikampanjan avaus, voin vain toivoa, että maailma ehtii oppia katastrofista nimeltä Donald Trump.”

Professori Scheininin sukunimen kirjoitusasu korjattu ke klo 08.04.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat