Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Brexit haastaa EU:n – näin eduskuntapuolueet parantaisivat unionia

EU:n päättyvä viisivuotiskausi jää historiaan Britannian rimpuilusta ulos Euroopan unionista. Suomalaispuolueilla on varsin erilaisia arvioita siitä, mitä EU:n pitäisi tehdä toisin, jotta unioni pysyisi vastedes yhtenäisenä.

STT kysyi kahdeksalta eduskuntapuolueelta, mitä Britannian päätymisestä EU-eroon voitaisiin oppia. Tässä ovat neljä puolueiden ehdottamaa korjausliikettä:

Sosiaalisempaa politiikkaa

SDP:n mielestä EU:n pitää torjua eriarvoisuutta ja tehdä sosiaalisempaa politiikkaa.

– Kaikilla eurooppalaisilla on oltava oikeus ihmisarvoiseen työhön, riittävään toimeentuloon ja perusturvaan, laadukkaaseen koulutukseen, kattaviin poliittisiin oikeuksiin ja tasa-arvoiseen, yhtäläisten mahdollisuuksien yhteiskuntaan, SDP vaatii.

Puolue haluaa, että sosiaalisten oikeuksien toteutumista ryhdytään seuraamaan samaan tapaan kuin taloussääntöjen noudattamista.

EU:lla on vain vähän toimivaltaa sosiaaliasioissa, mikä tarkoittaa sitä, että maat päättävät itse esimerkiksi eläkejärjestelmästä, työttömyysetuuksista ja siitä, miten palkat määräytyvät.

Myös vasemmistoliiton mielestä EU:n pitäisi vahvistaa kansalaisten tasa-arvoa. Puolue toivoo, että EU-maiden välillä liikkuvien työntekijöiden työehdot varmistettaisiin nykyistä paremmin ja EU:ssa sovittaisiin minimityöehdoista.

– EU:n tulee myös jatkaa ja vahvistaa onnistuneita kulttuurivaihto-ohjelmia, kuten opiskelijoiden Erasmus-järjestelmää ja nuorille tarjottavia Interrail-lippuja.

Vahvempi ääni ulkopolitiikassa

EU tarvitsee uskottavuutta noustessaan maailmanpolitiikan areenoille. Komissio on sen takia ehdottanut, että esimerkiksi linjauksiin ihmisoikeuksista ja pakotteiden soveltamisesta ei enää tarvittaisi jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Kokoomus kannattaa ajatusta, jotta EU puhuisi selkeämmin yhdellä äänellä.

Yhtenäisyys edellyttää sen mukaan, että jäsenmaat noudattavat unionin yhteisiä arvoja. Kokoomuksen mielestä EU:n on kuunneltava yhä herkemmällä korvalla kansalaisiaan.

– Kansalaisten on koettava, että EU on osa heidän arkeaan. Roaming-maksujen poistaminen ja muovistrategia ovat hyviä esimerkkejä.

Vapaa liikkuvuus harkintaan?

Perussuomalaisten mielestä EU:n pitäisi lopettaa sellainen toiminta, josta ei ole “kansalaisille lisäarvoa, vaan vahinkoa”.

– Esimerkiksi työvoiman vapaa liikkuvuus EU:n sisällä ja tulonsiirrot köyhemmille jäsenmaille olivat briteille keskeisiä syitä äänestää eron puolesta, puoluejohtaja Jussi Halla-aho sanoo.

Vapaa liikkuvuus on yksi keskeisiä EU:n periaatteita. Se tarkoittaa sitä, että suomalainen voi oleskella toisessa EU-maassa kolme kuukautta. Jos oleskelu kestää pidempään, on pystyttävä todistamaan, että pärjää taloudellisesti.

Päätökset reippaasti toteen

Keskustan mielestä EU voittaa kansalaiset puolelleen toimimalla tehokkaasti. EU:n ei sen mukaan pidä sortua “pikkunäpräilyyn”.

– Kun unioni saa tuloksia esimerkiksi maahanmuuton hallinnasta, työpaikkojen luomisesta ja ilmastonmuutoksen hillinnästä, on se paras keino taistella populismia vastaan ja parantaa kansalaisten luottamusta, keskustassa uskotaan.

Vihreiden mielestä luottamus politiikkaan paranee tekemällä parempaa politiikkaa.

– Tarvitsemme Euroopan, joka osoittaa taas kansalaisilleen, että se saa tuloksia aikaan.

Vihreät peräänkuuluttaa johtajuutta ja eurooppalaisiin arvoihin pohjaavaa politiikkaa.

– Tarvitsemme Eurooppaa, joka puolustaa järkähtämättä demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion periaatteita, vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen listaa.

Samoilla linjoilla on RKP, joka vaatii EU:ta puolustamaan “liberaaleja arvoja ja oikeusvaltiota”.

Kristillisdemokraattien mielestä verorahoille on saatava enemmän vastinetta.

– EU:n hallintoa ja varojen käyttöä on tehostettava. Kasvua, kilpailukykyä ja turvallisuutta täytyy edistää, kristilliset sanoo.
STT–ANNIINA LUOTONEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE