Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Britannia: Wagnerin värväämien vankitaistelijoiden määrä merkittävästi vähentynyt

AFP / LEHTIKUVA / ARMAN SOLDIN
Savua Soledarin liepeillä Itä-Ukrainassa 11. tammikuuta 2022.

Venäläisen palkkasotilasyhtiön Wagnerin vankiloista värväämien taistelijoiden määrä on todennäköisesti merkittävästi vähentynyt siitä, mitä se suurimmillaan oli viime vuoden kesällä ja syksyllä, arvioi Britannian puolustusministeriö tiedusteluraportissaan perjantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Venäjän vankeinhoitolaitoksen (FSIN) tammikuun lopun lukujen mukaan Venäjällä oli 433  000 vankia, mikä oli noin 6  000 vankia vähemmän kuin marraskuussa. Syyskuusta marraskuuhun vankien määrä väheni kuitenkin 23  000:lla. Brittitiedustelun mukaan tärkein yksittäinen syy oli todennäköisesti Wagnerin värväystoiminta.

Ukrainan sotilaat kuitenkin kertovat, että Venäjä on kuluneen puolentoista viikon aikana tehnyt rintamien avainlohkoilla vähemmän sellaisia hyökkäyksiä, joissa Wagnerin vankitaistelijoita lähetetään vyörynä kohti Ukrainan asemia.

JULKISUUDESSA on myös nähty, että Wagnerin ja Venäjän puolustusministeriön välillä on merkittäviä jännitteitä. Puolustusministeriön mukaan Venäjän eliitin sisäinen kiistely on yksi osasyy siihen, että vankeja värvätään vähemmän.

Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan ja useisiin muihin kaupunkeihin annettiin ilmahälytys perjantaina samaan aikaan, kun Kiovassa alkoi Ukrainan ja EU:n välinen huippukokous. Ilmaiskuista ei kuitenkaan raportoitu päivän aikana.

Kaupungissa vierailevat muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Venäjä ilmoitti perjantaina ”kansallistavansa” kaikki Krimin niemimaan ulkomaalaisomistukset ja ohjaavansa osan näin saaduista varoista Ukrainassa taistelevien hyväksi.

Venäjän nimittämän Ukrainan alueparlamentin puheenjohtajan Vladimir Konstantinovin mukaan toimenpide on kohdistettu erityisesti ukrainalaisyritysten ja ukrainalaisten henkilöiden omaisuuteen.

Konstantinovin mukaan kansallistettavien omistuksien listalla on viitisensataa kohdetta pankeista aina turismin ja urheilun parissa toimiviin saakka.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE