Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Britannian parlamentin alahuone on torjunut hallituksen kaavaileman nopean aikataulun

Britannian parlamentin alahuone on torjunut hallituksen kaavaileman nopean aikataulun brexit-lain käsittelylle. Hallitus yritti viedä lain läpi parlamentin alahuoneessa kolmessa päivässä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Parlamentti tyrmäsi yrityksen äänin 322–308.

Britannian pääministeri Boris Johnson uhkasi ennen äänestystä, että hän vie maan ennemmin uusiin vaaleihin kuin suostuu lykkäämään EU-eroa kolmella kuukaudella tai pidempään. Parlamenttivaalit voisivat BBC:n mukaan olla aikaisintaan 28. marraskuuta, jos ne julistettaisiin tällä viikolla.

Britannia on pyytänyt aiemmin erolle kolmen kuukauden lisäaikaa. Pääministeri Johnson on kuitenkin taistellut sen puolesta, ettei lisäaikaa tarvittaisi, vaan maa jättäisi unionin suunnitellusti ensi viikon torstaina.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn epäili aiemmin, että pääministerin vaalipuheissa on kyse sumutuksesta. Hallitus julkaisi vasta edellisenä iltana reilu satasivuisen lain, jolla laitetaan toimeen Britannian ja EU:n viime viikolla valmistunut erosopimus. Oppositio arvosteli voimakkaasti sitä, ettei lain arviointiin ole riittävästi aikaa.

Johnsonille pieni voitto ennen tappiota

Britannian parlamentin alahuone päätti illalla myös, että EU-eroa koskeva laki voitaisiin lähettää jatkokäsittelyyn näyttäen näin EU-erosopimukselle samalla vihreää valoa. Parlamentti hyväksyi asian äänin 329–299.

Lainsäädäntö olisi siten periaatteessa etenemässä komiteavaiheeseen, mutta hallituksen aikataulun romuttumisen myötä on epävarmaa, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Britannia jätti eroilmoituksen EU:lle jo maaliskuussa 2017. Sopimusta yritetään saada Britannian parlamentin läpi nyt jo neljättä kertaa.

EU ei ole vielä luvannut lisäaikaa

EU-maita edustavan Donald Tuskin mukaan EU:n pitää olla valmis kaikkiin brexit-vaihtoehtoihin. Euroopan parlamentissa aamulla puhunut Tusk kertoi jatkavansa keskusteluita jäsenmaiden kanssa siitä, miten Britannian lisäaikapyyntöön ja tilanteeseen vastataan.

Yksi asia on Tuskin mukaan selvä: sopimukseton brexit ei ole koskaan EU:n valinta.

– Konsultaatioiden tulos riippuu pitkälti siitä, mitä Britannian parlamentti päättää tai on päättämättä. Meidän pitää olla valmiita kaikkiin skenaarioihin.

EU ja Britannia pääsivät viime viikon torstaina sopuun uudesta erosopimuksesta. Pääministeri Johnson on toivonut, että neuvoteltujen muutosten jälkeen brittiparlamentin enemmistö asettuisi vihdoin sen taakse.

Euroopan parlamentti aikoo äänestää brexit-sopimuksesta vasta sen jälkeen, kun sopimus on hyväksytty Britanniassa.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan EU on tehnyt kaikkensa, jotta Britannia lähtisi EU:sta hallitusti.

– Tulen aina suremaan Britannian päätöstä lähteä, mutta ainakin voimme katsoa toisiamme silmiin ja sanoa, että olemme tehneet voitavamme, jotta ero olisi järjestäytynyt.

Sopimuksen hyväksyminen tietäisi Britannialle tasaista tietä ulos EU:sta, koska eroa seuraisi ensi vuoden loppuun asti ulottuva siirtymäaika. EU-maiden odotetaankin olevan suopeita lisäajalle, jos sen avulla vältetään hallitsematon ero.

Brexit-neuvottelija Michel Barnier on jatkamassa EU:n neuvottelijana myös seuraavassa vaiheessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE