Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Britannian parlamentti äänesti itsensä lukkoon – uusi kansanäänestys nousi 2. suosituimmaksi vaihtoehdoksi

Pääministeri Theresa May puhumassa Britannian parlamentissa.

Britannian parlamentissa yksikään kansanedustajien vaihtoehto pääministeri Theresa Mayn neuvottelemalle brexit-sopimukselle ei ole saanut taakseen kansanedustajien enemmistöä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Parlamentti äänesti myöhään illalla yhteensä kahdeksasta ehdotuksesta. Niiden joukossa olivat muun muassa Britannian EU-ero ilman sopimusta, jääminen joko sisämarkkinoille tai tulliliittoon brexitin jälkeen sekä uusi kansanäänestys mistä tahansa erosopimuksesta.

Lähimmäksi hyväksymistä päätyi ehdotus ”pehmeämmästä EU-erosta”, jossa Britannia olisi neuvotellut EU:n kanssa pysyvästä ja kattavasta tulliliitosta. Sitä kannatti 264 ja vastusti 272 edustajaa. Toiseksi suosituin vaihtoehto oli hieman yllättäen uusi kansanäänestys.

Parlamentti pyrki neuvoa-antavilla äänestyksillä ottamaan aloitteen brexit-prosessista omiin käsiinsä, mutta lopputuloksena se äänesti käytännössä itsensä lukkoon.

Tulos kuvastaa Britannian sotkuisen EU-eroprosessin perusongelmaa eli sitä, että parlamentin enemmistöä ei ole saatu minkään ratkaisun taakse. EU-johtajat ovat toistuvasti vaatineet Britanniaa kertomaan mitä se haluaa sen sijaan että eri vaihtoehdot ammutaan yksitellen alas.

Hallitus pitää yhä kiinni erosopimuksestaan.

Ennen uusista ehdotuksista äänestämistä parlamentti vahvisti brexitin lykkäämisen. Kyseinen äänestystulos on sitova. EU-johtajat myönsivät lykkäystä jo aiemmin.

Brexit-ministeri Stephen Barclayn mukaan tulokset vahvistavat hallituksen näkemystä siitä, että pääministeri Mayn erosopimus on edelleen paras vaihtoehto. Sen parlamentti on äänestänyt jo kahdesti kumoon.

– Sopimus, jonka hallitus on neuvotellut, on kompromissi sekä EU:n että tämän parlamentin jäsenten kanssa. Se kuvaa monimutkaisten neuvottelujen luonnetta, Barclay sanoi Guardianin mukaan.

May on suunnitellut tuovansa sopimuksen vielä kolmannen kerran parlamentin äänestettäväksi, mutta vain, jos sille näyttää löytyvän riittävästi tukea.

Keskiviikkona May jopa lupasi erota, jos parlamentti hyväksyy sopimuksen. Pääministerin kanslian mukaan May sanoi konservatiivipuolueensa kansanedustajille, ettei hän aio olla mukana neuvottelemassa brexitin ”toisesta vaiheesta” eli Britannian tulevasta EU-suhteesta sen jälkeen kun erosopimus on hyväksytty.

– Olen valmis jättämään tämän tehtävän aiemmin kun aioin, jotta tekisin oikein maatamme ja puoluettamme kohtaan, May sanoi.

Hän ei kuitenkaan maininnut tarkkaa ajankohtaa aikomalleen erolle.

– Mutta meidän täytyy saada (ero)sopimus läpi ja toteuttaa brexit, hän tähdensi.

Mayn sopimuksen kohtalo auki, EU valmistautuu uuteen lisäaikapyyntöön.

Lupauksellaan May pyrkii taivuttelemaan kovan linjan konservatiiveja sopimuksensa taakse. Entinen ulkoministeri ja kovan brexit-linjan edustajana tunnettu Boris Johnson kertoi jo kääntyneensä tukemaan sopimusta.

Mayn hallituskumppani, Pohjois-Irlannin DUP, kuitenkin viestitti jälleen keskiviikkona, ettei se aio edelleenkään äänestää sopimuksen puolesta. EU taas pitää kiinni siitä, ettei sopimuksen sisältöä avata enää uudelleen neuvoteltavaksi.

Lisäksi on epävarmaa, salliiko alahuoneen puhemies John Bercow uutta äänestystä erosopimuksesta, jos sen sisältö ei ole olennaisesti muuttunut. BBC:n mukaan Bercow toisti varoituksensa hallitukselle keskiviikkona.

Jos May lopulta onnistuisi saamaan sopimuksensa läpi, Britannia saisi lisäaikaa 22. toukokuuta saakka sopimustekstin vahvistamiseksi. Jos sopimusta ei hyväksytä, kova brexit eli äkkiero ilman sopimusta toteutuu näillä näkymin 12. huhtikuuta.

Äkkieron välttämiseksi Britannian tulisi tarjota 12. huhtikuuta mennessä EU:lle esitys jatkoaskelista. Pidemmän lisäajan saaminen edellyttäisi, että maa järjestäisi muiden jäsenmaiden tavoin EU-vaalit toukokuussa.

Brysselissä EU-huippukokouksia johtava Donald Tusk vetosi aiemmin keskiviikkona Euroopan parlamenttiin, jotta se suhtautuisi avoimin mielin Britannialta mahdollisesti tulevaan brexitin pitkään lisäaikapyyntöön.

– Kuusi miljoonaa ihmistä allekirjoitti vetoomuksen (brexitin perumisesta), miljoona ihmistä marssi (uuden kansanäänestyksen puolesta), Tusk tviittasi ja vetosi, että EU-parlamentin pitää edustaa näitä ihmisiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE