Opinion

Britta Lindblom: Mat som får strumporna att snurra

“Familjerna tillreder maten från grunden, enkel och smakrik. Grekerna lär höra till dem som använder mest grönsaker i hela världen.”

Britta Lindblom

Arbetarbladet

 

KOLUMN

 

Nu borde jag förstås säga någon om det svenska valet. Eller om orkanläget. Eller något annat superaktuellt.

Men istället tänker jag på mat. Mat du lagar själv. Hur många gör det?

I grekisk tv har en serie med Jamie Oliver rullat på. Mat på trettio minuter. Jamie’s 30 minutes meals. På en halvtimme tillreder mannen en middag med flera rätter, huvudrätt och ofta två sallader eller grönsaksrätter och ibland efterrätt.

Det är klart att det handlar om att vara organiserad, att veta vad du skall göra och ha ordentliga redskap. Han får det att verka enkelt. Och det är enkelt.

Broccolibuketter är kokta på 2-3 minuter. Till sallad använder han färdiga påsar med sallad. Frysta ärter hör till favoriterna. Han skyggar inte för fruktkonserver eller frysta grönsaker. De är ofta renare och skördade i exakt rätt ögonblick. Men han använder aldrig färdiga industriellt tillredda rätter. Inte mat med olika tillsatser utan börjar från grunden. Steker kycklingfiléerna, ungsbakar fisken och använder mångsidiga grönsaker, fänkål, rädisor, babyspenat, endiver, vitkål (som han hävdar är en grönsak med onödigt dåligt rykte), tomater, lök och massor med olika kryddörter. Han använder food processor och mixer.

Men inget hindrar dig från att riva, skära, blanda och vispa för hand. Då klarar du förstås inte det på Jamie’s 30 minuter. Men du får lite vardagsmotion på köpet.

När jag jämför matbutikerna i Finland och motsvarande butiker här i Grekland finns det en markant skillnad. I Grekland finns det mycket lite så kallad färdigmat eller halvfabrikat.

Familjerna tillreder maten från grunden, enkel och smakrik. Grekerna lär höra till dem som använder mest grönsaker i hela världen. I grönsaksaffären går du inte ut med två-tre tomater och en gurka. Utan du köper kilovis, många kilo tomater, sallad, gurkor i pluralis, ruccola i många buntar, apelsiner, meloner, äpplen…och mer exotiska frukter som mango, sharon och lokalt odlade granatäpplen.

Om du inte hinner laga mat kan du beställa från tavernan en grillad kyckling, varma pitabröd, yoghurt med vitlök, osv. Du kan ringa in din beställning och hämta maten eller få den hemkörd med ett mopedbud.

På Facebook läste jag om en mamma som tog strid med GB om innehållet i glassen. Och så gjorde hon samma glass som GB i Sverige alltså med vanliga ingredienser utan tillsatser. Den blev godare.

GB försvarar sej med att det behövs tillsatser för att glassen skall tåla transport och distribution. Jag tycker att mamman är modig. Och jag hyllar alla som återgår till att tillreda sin mat från grunden. Ren mat. Livsmedelsindustrin i Finland, och många andra länder för den delen, har inte intresse av att stödja forskning om hur tillsatserna påverkar oss konsumenter. Jag läser med intresse Mats-Eric Nilssons böcker om fusket på tallriken. Böckerna Äkta vara, Den hemlige kocken och Döden i grytan. Den böckerna är skrämmande vittnesbörd om hur vi manipuleras av livsmedelsindustrin. Och jag anser att vi skall säga nej.

Som ett litet experiment kan du titta på korvhyllorna i din matbutik. Ta med läsglasögon eller förstoringsglas och kolla in köttprocent (borde helst vara över 80 procent) och tillsatserna.  På 50 meter korv i hyllan finns det möjligtvis en meter riktig korv.

Kali orexi – smaklig måltid, önskar

 

Britta Lindblom

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE