Turva – Hymy

Budjettia uhkaa 100 miljoonan aukko – ”Hallitus lähtee siitä, että esitys menee läpi”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Timo Kalli (kesk.) vierellään Sinisten kansanedustaja Matti Torvinen ja kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä valtiovarainvaliokunnan talousarviota koskevassa tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä.

Hallitusryhmät ilmoittivat sunnuntaina, että mikäli kaupassa myytävien alkoholituotteiden vahvuus ei nouse perjantain äänestyksessä 5,5 prosenttiin, alkoholiveroon kaavailtua korotusta ei tehdä. Asiasta uutisoi STT. Tällöin ensi vuoden budjettiin syntyisi noin 100 miljoonan euron aukko.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) kuitenkin toteaa, että hallituspuolueet lähtevät siitä, että hallituksen esitys kaupassa myytävien alkoholituotteiden prosentin korottamisesta menee eduskunnassa läpi.

– Jos ei mene, niin valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) totesi viime perjantaina valiokunnassa, että sen jälkeen hallitus kokoontuu ja tasapainottaa budjetin. Valiokunta ei siis ilman hallitusta tasapainota, Kalli luonnehti.

Kalli vastasi kysymykseen valtiovarainvaliokunnan pitämässä tiedotustilaisuudessa, jossa valiokunta julkaisi mietintönsä vuoden 2018 budjetista. Valtiovarainvaliokunta esittää ensi vuoden budjettiin lisäyksiä noin 40 miljoonalla eurolla.

Lisäyksiä ollaan antamassa muun muassa perusopetukseen ja lasten kerhotoiminnan tukemiseen yhteensä 5 miljoonalla eurolla. Opposition edustajat kuitenkin huomauttivat, että lisäykset eivät hyvitä lähellekään hallituksen aikaisemmin tekemiä koulutusleikkauksia.

Lisäksi rahaa liikenee lisää tie- ja liikenneverkostoihin (noin 11,8 miljoonaa), suomen, karjalan ja saamen kielen tukemiseen (noin 800 000) sekä poliisitoimintaan (noin 1 miljoona).

Opposition ja hallituksen edustajien välille syntyi tuttuja jakolinjoja.

Kaikkien eduskuntaryhmien edustajat saivat tilaisuudessa myös mahdollisuuden kommentoida ensi vuoden tulo- ja menoarviota. Opposition ja hallituksen edustajien välille syntyi tuttuja jakolinjoja. Hallituksen edustajat kehuivat omia toimiaan talouden kasvun taustalla, opposition edustajat puolestaan korostivat maailmanlaajuista talouskasvua.

– Talous kasvaa, kiitos maailmantalouden vetoavun. Sosialidemokraatit ovat tähän tyytyväisiä, kansanedustaja Krista Kiuru (sd.) totesi.

– Haastamme kuitenkin hallituksen politiikkaa. Ei tunnu reilulta, että talouden hedelmiä ei jaeta tasa-arvoisesti. Ne heikoimmat, sairaimmat ja vaikeimmassa asemassa olevat suomalaiset ansaitsevan sen, että nyt heille palautetaan se, se mikä heiltä on viety. Uskomme, että hallitukselta puuttuu sekä sydäntä että visiota tulevaisuudesta, hän totesi esittäen sosialidemokraattien vaihtoehtobudjetissaan vaatimia toimenpiteitä muun muassa lomarahaleikkausten perumisesta, indeksikorotuksista ja suuremmista rakenneuudistuksista.

Vasemmistoliiton Kari Uotila puolestaan huomautti, kuinka aiemmin elvytystä kirosanana pitänyt hallitus lisää nyt valtion velkaa ja heikentää täten julkisen talouden rahoitusasemaa nyt, kun Suomen talous on noususuhdanteessa. Hänen mukaansa kritiikkiin yhtyy myös esimerkiksi riippumaton talouspolitiikan arviointineuvosto.

– Silloin, kun taantuma oli pahimmillaan ja vasemmistoliitto esitti taloutta ja työllisyyttä tukevaa finanssipolitiikkaa, hallitus piti sitä vastuuttomana, Uotila totesi.

– Kun suhdanne on kääntynyt, se itse lisää velkaantumista veroelvyttämällä. Missä on nyt hallituksen huoli lastemme ja lastenlastemme velkataakasta, hän kysyi.

Jos soten ympärillä nyt tuulee, niin tulemme pian näkemään sen ympärillä hirmumyrskyn.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit nostivat lisäksi esiin myös sote-uudistuksen ja sen ympärillä vellovan epävarmuuden. Kristillisten Peter Östman totesi nyt olevan täysin selvää, että hallituksen sote-uudistuksella kaavailemia 3 miljardin säästöjä ei tulla saavuttamaan.

– Jos soten ympärillä nyt tuulee, niin tulemme pian näkemään sen ympärillä hirmumyrskyn. Sen me voimme sanoa varmuudella, että se ei tule saamaan sitä 3 miljardin säästöä jota on kaavailtu, hän huomautti.

Venäjä, Mainilan laukaukset ja Krim nousivat tapetille MTV:n presidenttitentissä – ”Ryhdytään syyttämään putinistiksi”

Kuva: Lehtikuva

Presidenttiehdokkaat kohtasivat tänään MTV:n suuressa vaalitentissä poikkeuksellisesti Kallion kirkossa Helsingissä. Tapetilla olivat myös kysymykset Venäjästä.

SDP:n Tuula Haatainen sanoi Venäjän kehityksestä, että oletuksena oli Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, että demokraattinen kehitys olisi lähtenyt liikkeelle. Myös talouden osalta on ollut ongelmia.

– Talouden osalta Venäjä on huonoissa kantimissa. Jalostus ja uusi teknologia eivät ole edenneet, eli tulovirta on siltä osin heikompaa.

Haatainen korosti myös, että Venäjän lisäksi pitää katsoa koko Eurooppaa. Toisella puolella ovat Nato-maat ja toisella Venäjä.

– Molemmat varustautuvat. Tämä ei ole pelkästään yhden toimintaa. Siitä syystä pitäisin hirveän tärkeänä, että kuvattaisiin myös, että Venäjällä on myös muita muutosvoimia, niitä jotka ajavat demokraattista yhteiskuntaa. Myös niille ajatuksille tarvitaan tukea.

Tentin vetäjät nostivat keskustelun aikana esiin jälleen kerran myös Mainilan laukaukset ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin puheet siitä, ettei hän oikein tiedä, ketkä nuo laukaukset ampuivat vuonna 1939.

Keskustan Matti Vanhanen sanoo, ettei valtioiden välillä ole syytä harrastaa faktantarkistusta, koska asiasta tulisi poliittinen.

– Se on historioitsijoiden asia, ja meidän puolelta riittää sanoa, että kyllä se tiedetään, kumpi hyökkäsi.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin useasti tavannut Suomen presidentti Sauli Niinistö puolestaan sanoi, ettei asia ole tullut Putinin kanssa puheeksi.

– Joten oletan, ettei se ole mitenkään epäselvää kummallekaan. Mitä tulee Lavrovin sanomisiin tai sanomatta jättämisiin, hän varmasti tietoisesti halusi välttää sen kysymyksen. Se on historiallinen kysymys.

Vihreiden Pekka Haavisto arvioi, että Venäjä on nyt Suomelle suurempi uhka kuin kuusi vuotta sitten.

– Se on mennyt autoritäärisempään suuntaan, ja jos ajattelee, että tulee Putinin seuraavat kuusi vuotta, ehkä suurin kysymys on, mitä sitten tapahtuu sen jälkeen.

Hän sanoi kuulleensa Turun vastaanottokeskuksessa, että viimeksi sinne on tullut venäläisiä jehovantodistajia, koska se on maassa kielletty. Haavisto sanoo, että demokratian rajoitukset tuovat ongelmia myös Suomelle.

Valistijayhdistyksen Paavo Väyrynen taas sanoo Venäjän ilmaloukkauksista Suomessa, että ne ovat olleet ”pääosin vahinko”.

– Aikanaan tuo kansainvälinen merialue ja ilmatila Suomenlahden päällä jäi kovin kapeaksi, ja se on vielä vaikeasti navigoitava. Siinä on mutkia. On hyvin luonnollista, että voi tapahtua vahinkoja. En usko, että nämä olisivat olleet tahallisia. Sen jälkeen, kun asiaan on kiinnitetty huomiota, tarkkuutta on lisätty ja loukkauksia ei ole enää esiintynyt.

Vanhanen sanoi Väyrysen kapeus-puheisiin olevansa eri mieltä: leveys riittää kyllä. Hänen mukaansa ilmatilaloukkauksiin useimmiten sisältyy jokin viesti.

– Meidän tehtävä on osoittaa, kertoa vain se, että onpa huonot navigoijat.

Väyrynen joutui ja pääsi palaamaan myös puheisiinsa siitä, että länttä voisi arvostella siitä, että Venäjä valtasi Krimin.

– En ole sanonut, että se olisi hyväksyttävää. Tilanne on mennyt Suomessa sellaiseksi, että jos yrittää esitää objektiivisen, tasapuolisen käsityksen Ukrainasta tai jostakin muusta, ryhdytään syyttämään putinistiksi.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari sanoi, että Venäjän varustautuminen on näkynyt.

– Ilmatilaloukkauksiin pitää aina reagoida, ja mitä tulee Mainila laukauksiin, se on mielenkiintoista, miten jokainen maa haluaa nähdä asiat positiivisesti oman maan näkökulmasta.

Keskustelua aiheesta

SDP:n Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen kommentoivat tuoreeltaan Saksan demarien ratkaisua

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Eurooppa on kääntänyt uuden lehden, arvioi SDP:n kansanedustaja Timo Harakka tuoreeltaan Saksan demarien päätöstä neuvotella yhteishallituksesta CDU:n kanssa.

Harakan mukaan myös Sipilän hallituksen on muutettava suuntaa tai jäätävä peräkammariin, kun Saksa ja Ranska johtavat EU:n tulevaisuutta.

– Jo nyt tiedetään, että uusi hallitus kääntää Saksan EU- ja EMU-linjan nykyistä yhteisvastuullisemmaksi. Se ajaa aktiivisesti välttämättömiä EMU-uudistuksia, joita Suomen europelkoinen hallitus on väistellyt ja vastustanut.

Haaste on Harakan mukaan erityisen kiusallinen kokoomukselle, joka on hänen mukaansa perinteisesti ollut EU-intoisin puolue, mutta on antautunut nykyisessä hallituksessa yhden prosentin populisteille.

– Kokoomuksen EU-linjassa on paljon näpertelyä, mutta ei yhtään näkyä Euroopan tulevaisuudesta, Harakka sanoo tiedotteessa.

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen kommentoi asiaa puolestaan Twitterissä.

”Saksan SPD:n päätös aloittaa hallitusneuvottelut Merkelin kanssa on hyvä uutinen. Täytyy silti muistaa, että SPD on päättänyt järjestää jäsenäänestyksen lopullisesta neuvottelutuloksesta. Hallitusohjelmaneuvotteluille tulee paljon painoa.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Yli 1 000 000 ääntä jo annettu presidentinvaaleissa

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä on iltapäivään mennessä kertynyt jo yli miljoona ääntä. Oikeusministeriön tulospalvelun mukaan ääniä oli ensimmäisen kierroksen äänestyksessä kertynyt lähes 1 020 000.

Äänestysprosentti on noussut 24 prosenttiin. Äänestämässä on tämän päivän aikana käynyt hiukan yli 100 000 äänioikeutettua.

Keskustelua aiheesta

Ranskan mitta täyttyi Syyrian tilanteen vuoksi

Kuva: Lehtikuva

Ranska on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle Syyriassa kiihtyneiden taistelujen takia. Ranska on huolestunut taistelujen aiheuttamista ”humanitaarisista riskeistä”.

Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan huolta aiheuttaa Syyrian tilanteen räikeä huononeminen. Le Drian kommentoi tilannetta sen jälkeen, kun Turkki aloitti eilen maaoperaation kurdijoukkoja vastaan Afrinin alueella Syyrian pohjoisosassa.

Ranskan puolustusministeri puolestaan vaati Turkkia lopettamaan operaation Syyrian kurdeja vastaan. Puolustusministeri Florence Parlyn mukaan Turkin operaatio estää kurdijoukkoja taistelemasta kansainvälisen koalition rinnalla jihadisteja vastaan Syyriassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo toivovansa, että operaatio Pohjois-Syyriassa saadaan suoritetuksi ”lyhyessä ajassa”. Erdogan puhui kannattajilleen Bursan maakunnassa Luoteis-Turkissa.

Turkki on iskenyt kurdien YPG-joukkoja vastaan. Se pitää YPG:tä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon kytköksissä olevana terroristijärjestönä ja haluaa sen joukot pois rajojensa läheisyydestä.

Erdoganin mukaan operaation tavoitteena on karkottaa YPG paitsi Afrinista, myös idempänä sijaitsevasta Manjibista.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Sampo Terhoa ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta – sille vetää vertoja vain Sinisten vehkeily

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajan Sampo Terhon viikonloppuna esittämiä näkemyksiä politiikasta, puolueista ja poliitikoista ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään”, julisti Suomen eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ensin lauantaina.

Terhon mukaan hän ei ihmettele ollenkaan, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

Kaikki on politiikassa sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin.

Sunnuntaina Terho jatkoi kaiken moittimista sanomalla, että ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää”.

Jo on aikoihin eletty!

Terho itse kuuluu vehkeilijöihin, jotka päättivät perussuomalaisten puoluekokouksen puoluedemokraattisiin henkilövalintoihin tyytymättöminä juonitella silloista puoluettaan ja sen vastavalittua johtoa vastaan loikkaamalla samoin tein perussuomalaisten eduskuntaryhmästä omaksi Sinisten ryhmäksi ja tavoitella ministeripaikkojen säilyttämistä Sipilän hallituksessa perussuomalaisten kustannuksella.

Jos tämä ei ole sitä, mistä Terho lauantaina ja sunnuntaina arvosteli muita, en tiedä, mikä on.

Kaikki on politiikassa toki sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin. Kansa päättää vaaleissa, mitä mieltä se on Terhosta ja muista sinisistä vallantavoittelijoista.

Keskustelua aiheesta