Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Cameron, eroa heti!” – suuren valiokunnan demarit odottavat Pohjoismaiden tukevan Skotlantia

Pääministeri David Cameron on jo ilmoittanut eroavansa, mutta ajankohta on vielä hämärän peitossa.

SDP:n suuren valiokunnan jäsenet odottavat, että Britannian pääministeri David Cameron eroaa välittömästi eikä odottele syksyyn.

– Cameron ei voi uskottavasti neuvotella Britannian euroerosta. Hän ei nauttine voittaneen osapuolen luottamusta ja on joka tapauksessa ilmoittanut erostaan, suuren valiokunnan demarijäsenet Tytti Tuppurainen, Jukka Gustafsson, Timo Harakka ja Sanna Marin sekä Riitta Myller ja Ilmari Nurminen perustelevat.

Surullisen brexit-päätöksen jälkeen eroneuvottelut on sd-kansanedustajien mielestä käynnistettävä ripeästi.

– Se on välttämätöntä sekä EU:n tulevaisuuden kannalta että kaaoksen minimoimiseksi, EU-asioita käsittelevän valiokunnan demariryhmä katsoo.

Demarikuusikko muistuttaa, että viikonlopun aikana sekä konservatiivien että työväenpuolueen keskuudessa on kasvanut varmuus siitä, että syksyllä järjestetään uudet vaalit.

Labourin kannattajista 63 prosenttia halusi pysyä EU:ssa.

– Puolueella on tilaisuus osoittaa Britannian nuorille – joiden suuri enemmistö kannatti EU-jäsenyyttä – toivon näköala kansainvälisestä, avoimesta Britanniasta, joka luo rakentavan yhteistyön EU27:n kanssa.

Lisää aiheesta

Juuri inhimillisempi EU on vastaus kansalliskiihkon ja muukalaisvastaisuuden mustille voimille.

Valiokunnan demarijäsenet uskovat, että brexit rapauttaa Euroopan unionia, mutta välitön hajoamisen vaara uhkaa Yhdistynyttä Kuningaskuntaa.

– Jos EU-ero on hyväksytettävä myös Skotlannin parlamentissa, on järkeenkäypää, että lähes kahden kolmasosan enemmistöllä EU:ta kannattavat skotlantilaiset torjuvat brexitin. Muussa tapauksessa Skotlanti voi erota Britanniasta, ja se on jo aloittamassa jäsenyystunnustelut Euroopan unionin kanssa.

Sd-ryhmän mukaan Skotlanti kokee viiteryhmäkseen pohjoismaat, joiden onkin syytä tukea EU:n ja Skotlannin vuoropuhelua.

Ryhmän jäsenten mielestä brexitin opetus EU:lle on, että populistinen kansallisuho – jonka menestyksestä on merkkejä kaikkialla Euroopassa – on vakava haaste kansainväliselle rauhan yhteistyölle.

– On olennaista, että EU:n demokraattinen oikeutus vahvistuu, että se pyrkii vakavissaan tasoittamaan tuloeroja, ehkäisemään syrjäytymistä ja toimimaan työllisyyden vahvistamiseksi – muuten se joutuu jatkossakin globalisaation ja pakolaiskriisin syntipukiksi. Sisämarkkinoiden ja kilpailukyvyn kehittäminen on taloudellisesti järkevää, mutta hyvinvoinnin hedelmät jakautuvat liian epätasaisesti.

SDP:n valiokuntaryhmä näkee ristiriidan siinä, että vaikka Britannia on vastustanut yhdessä sovittuja sosiaalisia oikeuksia ja tiiviimpää yhteistyötä, juuri inhimillisempi EU on vastaus kansalliskiihkon ja muukalaisvastaisuuden mustille voimille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE