Politiikka
27.6.2016 07:13 ・ Päivitetty: 27.6.2016 07:13
”En usko, että dominoefekti lähtee liikkeelle” – Lipponen varoittelee Ylellä synkistelemästä liikaa
– Britannian kansanäänestyksen lopputulos EU:sta eroamisen puolesta vaikuttaa paitsi Britannian myös koko EU:n tulevaisuuteen, entinen pääministeri, pitkäaikainen EU-politiikan vaikuttaja Paavo Lipponen (sd.) arvioi Ylen haastattelussa.
Hänen mielestään pahinta tällä hetkellä on epävarmuus.
– Britannia on sekaisin: sieltä ei löydy johtajuutta, ja tilanne Skotlannin sekä Pohjois-Irlannin kanssa on vakava EU:n suhteen, Lipponen toteaa Ylen aamu-tv:ssä.
Lipposen mukaan tärkeintä on nyt, että ero saataisiin aikaan ja uudet sopimukset muodostettua. Hän ennustaa neuvotteluista vaikeita, ja tilanne ylipäätään EU:ssa on haastava. Lipponen sanoo, että mediassa kuitenkin liioitellaan Brexitin vaikutuksia.
Hän muistuttaa, että Eurooppa on tekemisissä myös suurten, autoritaaristen valtioiden kanssa. Siinä länsimainen yhteistyö on tärkeä.
– Tässä on kysymys myös arvoista, ihmisoikeuksista ja demokratiasta. Siinä suhteessa EU on melkoinen linnoitus.
Lipposen mukaan esimerkiksi EU:n perustajajäsenten kokoontuminen viikonloppuna kertoo siitä, että maat haluavat olla Euroopan unionissa.
Lisää aiheesta
Sanotaan, että Euroopan syveneminen pysähtyy, mutta sekään ei ole varmaa.
Hän ei usko, että Euroopassa lähtee liikkeelle dominoefekti, jossa maa toisensa jälkeen alkaa järjestää kansanäänestyksen jäsenyydestä.
– Sanotaan, että Euroopan syveneminen pysähtyy, mutta sekään ei ole varmaa. Esimerkiksi euroalueella tarvitaan tiiviimpää yhteistyötä, jotta euro olisi toimiva, Lipponen arvioi Ylellä.
Jos EU:n talous notkahtaa, sillä on Lipposen mukaan vaikutuksia Suomeen – mutta eri asia on, kuinka suuria vaikutuksia.
– Meillä Suomessa pääasia on se, että saamme omat asiamme kuntoon. Siinä kilpailukykysopimus on mielestäni hyvä merkki, Lipponen muistuttaa Ylellä.
Hän toteaa, että Britannia on Suomelle tärkeä kumppani, mutta Saksa ja sitä myötä Ranska ovat ehdottomasti tärkeimpiä maita.
– Ajatellaanpa vaikka sitä, että Suomella ja Saksalla on yhteinen etu siinä, että Venäjän kanssa tullaan toimeen. Tässä meillä on historiallisesti pitkä linja.
Lipposen mukaan nyt, kun Britannia eroaa EU:sta ja Saksan painoarvo nousee, tarvitaan vastapainoa. Siinä pohjoismaiset kumppanit ovat tärkeitä.
– Jotta turvaamme vaikutusvaltaamme EU:ssa, meidän on tiivistettävä yhteistyötä Pohjoismaiden kanssa, Lipponen korostaa Ylen haastattelussa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.