Internationellt

Chris Hipkins valdes till Nya Zeelands Labourledare

Wikimedia Commons
Parlamentsledamot Christopher Hipkins år 2016, ett år innan han blev Nya Zeelands utbildningsminister.

Nya Zeelands utbildningsminister Chris Hipkins, 44, valdes enhälligt till ny partiledare för Labour. Som premiärminister förväntas han inom kort efterträda Jacinda Ardern, 42, som ledde Labour i nästan fem och ett halvt år och har varit premiärminister sedan oktober 2017.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Premiärminister Ardern har sagt att hon kommer att lämna sin post senast den 7 februari men bytet av regeringschef kan också ske tidigare, om processen kan skötas snabbare. Hipkins lär kunna tillträda som premiärminister tidigast på onsdag. Åtminstone när det gällde partiledarvalet var processen kort eftersom inga andra kandidater förekom.

Hipkins kommer från Huttdalen, Hutt Valley, som också kallas The Hutt, i närheten av huvudstaden Wellington. Han är bosatt i Upper Hutt och har gått i skola i Lower Hutt. Dalen och städerna har uppkallats efter en brittisk 1800-talspolitiker Sir William Hutt som var aktivt pådrivande när det gällde kolonisationen av Nya Zeeland och Australien.

Under studietiden i Wellington blev Hipkins arresterad i september 1997 när han deltog i studentprotester. Senare kom man fram till att polisens påståenden om våldsamma protester saknade grund. Hipkins och de andra studenterna hade demonstrerat fredligt och en domare avgjorde att polisen måste betala skadestånd för att man utan grund hade ingripit för hårt. Hipkins studerade politik och kriminologi.

Redan tidigt blev Hipkins medarbetare åt Nya Zeelands premiärminister Helen Clark och fick på det sättet se hur man utövar makt. Helen Clark har sagt att hon har ett stort förtroende för Hipkins som partiledare. Hipkins hade också varit medarbetare åt parlamentsledamot Trevor Mallard innan han själv blev invald från valkretsen Rimutaka i parlamentsvalet 2008. Valkretsen är uppkallad efter en bergskedja i närheten av Wellington. Stavningen av valkretsens namn har senare ändrats till Remutaka för att motsvara ändringen av bergskedjans namn och den ligger i Huttdalen, med bland annat centrum av Upper Hutt och förorter till Lower Hutt i valkretsen. Hipkins var 30 år gammal när han först blev invald i representanthuset.

Labourpolitikerna Parekura Horomia, Chris Hipkins och Trevor Mallard under valkampanjen 2008. Horomia var Nya Zeelands minister för maoriärenden mellan 2000 och 2008. Hipkins hade varit medarbetare åt parlamentsledamot Mallard mellan 1999 och 2005. År 2008 blev han själv invald i parlamentet. (Foto: Wikimedia Commons)

Som utbildningsminister har Hipkins hört till den inre kretsen av den avgående premiärministern Jacinda Ardern. Om Ardern var 37 år gammal när hon blev premiärminister i oktober 2017, var Hipkins 39 när han blev utbildningsminister i hennes kabinett. Under några kritiska månader mitt i pågående coronaviruspandemi fick Hipkins dessutom vara hälsominister från juli till november 2020. Efter parlamentsvalet 2020 fick Hipkins behålla portföljen som utbildningsminister och medan han avstod från att vara hälsominister, fick han ändå vara ansvarig minister för Nya Zeelands respons på covidpandemin fram till juni 2022. Sedan dess har han varit polisminister vid sidan av den huvudsakliga portföljen som utbildningsminister. Under hela sin tid som utbildningsminister har Hipkins dessutom varit minister för offentliga tjänster.

Hipkins gifte sig år 2020, men han och hans fru separerade år 2022. År 2018 när det yngre av Hipkins två barn föddes, var han en av Nya Zeelands första manliga ministrar att ta ut en förlängd pappaledighet. Om förnamnet Chris redan är en förkortning av Christopher, lyder han dessutom smeknamnet ”Chippy” Hipkins. Hans offentliga profil har hittills varit som störst mellan 2020 och 2022 när han var coronaminister.

Hipkins parhäst som biträdande premiärminister kommer att vara den ett år äldre Carmel Sepuloni. Hon blir den första personen av den etniska gruppen pasifika med rötter i Stilla havets övärld på den posten. Sepuloni är delvis av europeisk härkomst, men hon har även samoanska och tonganska rötter, varför hon räknas som pasifika. Sepuloni representerar valkretsen Kelston i landets största stad Auckland och har lika lång ministererfarenhet som Hipkins.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE