Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

David Dushman on kuollut – viimeinen Auschwitzin vapauttajista

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Auschwiztin aitojen takana kuoli arviolta miljoona juutalaista.

Viimeinen Auschwitzin keskitysleirin vapauttamiseen osallistunut sotilas on kuollut. David Dushman kuoli 98-vuotiaana Berliinissä, kertoi Saksan media.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Puna-armeijassa taistellut Dushman kaatoi T-34-tankillaan Auschwitzin keskitysleirin sähköaidan Puolassa tammikuun lopussa vuonna 1945, jolloin vangit pääsivät vapaaksi.

– Luurangoiksi laihtuneita ihmisiä oli kaikkialla. Heitä hoiperteli ulos parakeista ja he kävivät istumaan ja makaamaan ulos kuolleiden sekaan. Se oli kauheaa. Heitimme heille kaiken purkkiruokamme ja lähdimme jahtaamaan fasisteja, Dushman kertoi vuonna 2015 saksalaislehden haastattelussa.

Sodan jälkeen Dushmanista tuli huippuluokan miekkailija ja myöhemmin Neuvostoliiton naisten miekkailujoukkueen valmentaja. Hän asui viimeiset vuotensa Berliinissä.

Arviolta miljoona natsien tappamista kuudesta miljoonasta juutalaisesta tapettiin Auschwitzin keskitysleirissä, joka pystytettiin miehitettyyn Puolaan vuonna 1940.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE