Opinion
19.11.2021 08:11 ・ Uppdaterad: 19.11.2021 08:11
Debatt: Dags att förnya mansrollen
Vad innebär det egentligen att vara en man? Svaret på denna fråga är inte så tydligt som den traditionella mansbilden antyder.
Många män har det väldigt svårt att passa in i den vanliga föreställningen av män som bland annat fysiskt starka, håriga, känslokalla och karriärinriktade. Själva försöket att leva upp till dessa normer gör män mindre benägna att söka hjälp för problem med den mentala hälsan. Enligt Statistikcentralen har över 70% av självmordsfallen varit män under de senaste åren, vilket tyder på att detta stämmer.
Män gråter, tar hand om barnen, kan inte spela fotboll och kan inget om bilar i det verkliga livet. Trots allt detta fortsätter mansrollen vara kopplad till kvinnofientliga egenskaper. Femininitet ses fortfarande som en svaghet, att utföra könsstereotypiska kvinnliga sysslor och visa känslor likaså.
Den toxiska maskulinitetens inverkan betyder även att en mans sexualitet ifrågasätts om han visar feminina drag. Uppfattningen att homosexualitet inte passar in i manlighet skadar indirekt homosexuella män. Därtill utestängs personer med avvikande könsidentitet från de traditionella könsrollernas stränga ramar.
Men det behöver inte vara så.
Vi vill bygga ett samhälle där alla män, starka och svaga, tillbakadragna och öppet känsliga, accepteras. Där det betraktas som helt normalt att en man är hemmapappa eller en sjukskötare och en kvinna jobbar som byggarbetare eller programmerare. Där människor med olika könsidentiteter, sexuella läggningar och uttryck får leva fritt och utan diskriminering.
Jonatan Wikström
Arseniy Lobanovskiy
Nathalie Holmlund
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Opinion
Opinion
Huvudnyheter
Opinion