Opinion
29.3.2025 17:07 ・ Uppdaterad: 29.3.2025 17:07
Debatt: Dags för Svenskfinland att ta ställning
Den som vill vinna val måste föra fram sina egna förslag istället för att bara kritisera andra och säga sig vara ett alternativ till det dåliga.
Därför går vi socialdemokrater till val med tydliga mål. I välfärdsområdesvalet kräver vi en vårdgaranti på två veckor i hela landet, så att ingen lämnas utan den vård de behöver. I kommunalvalet vill vi förbättra barns och ungas inlärningsresultat genom att begränsa undervisningsgrupperna till max 20 elever.
Men vårens val handlar inte bara om kommuner och välfärdsområden. De är också en fingervisning om Finlands politiska riktning och ett betyg på den nuvarande regeringen.
Välfärdsstaten, som är avgörande för det svenska språket och för att trygg service ska finnas på båda nationalspråken, är under press från två håll: genom högerns orättvisa nedskärningar och genom den trumpistiska konservatismens inflytande. När högerpopulismen förvrider debatten och hotar grundläggande värderingar, är det viktigare än någonsin att stå upp för en motkraft.
Demokratin kräver dialog och samarbete – men inte till priset av dess grundprinciper. Verkligt samarbete bygger på respekt för demokratiska institutioner, på att inte försvaga utsatta gruppers ställning och på att inte ge legitimitet åt sannfinländarna i regeringsställning.
Att trumpismen, via sannfinländarna, fått fäste i Finland genom regeringen Orpo-Purra är en utveckling vi måste ta på allvar. Att högerliberala partier accepterar detta, trots att Trump underminerar demokratiska fundament och visar en oroande välvilja gentemot Putin, är djupt bekymmersamt. Högerpopulismen har tillåtits normaliseras, och vi ser konsekvenserna i den politik som förs idag.
Samtidigt försöker vissa regeringspartier distansera sig från de mest extrema inslagen genom att låta andra göra smutsjobbet på områdesnivå. Men väljarna genomskådar detta.
Frågan är om Finland kommer att byta riktning genom ökad press på regeringen. Det beror också på hur Svenskfinland röstar. Kommer fler att välja principfasta tvåspråkiga partier som SDP?
Det är dags att ta ställning – för en politik som tryggar och utvecklar svensk service, som säkerställer att minoriteters röster hörs och att mänskliga rättigheter förverkligas.
Johan Kvarnström, Riksdagsledamot (SDP), Raseborg
Dimitri Qvintus, ordförande för FSD, Helsingfors
Anna Caldén, 1:a vice ordförande för FSD, Nykarleby
Peter Sjökvist, 2:a vice ordförande för FSD, Närpes
Monika Fagerholm, fullmäktigeordförande för FSD, Raseborg
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.